נאסדק (צילום: בלומברג, getty images)
נאסד"ק. עלה בכמעט 6% מתחילת השנה | צילום: בלומברג, getty images

עונת הדוחות נפתחה בשבוע שעבר עם הדוחות של הבנקים הגדולים בארה"ב (בהם ג'יי.פי. מורגן ובנק אוף אמריקה, ששניהם היכו את תחזיות השוק) וענקית הפאונדריז הטיוואנית, TSMC, שהציגה עלייה של 78% ברווח הנקי ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, עם שורה תחתונה שהסתכמה ב-9.7 מיליארד דולר. גם בשורה העליונה הציגה עלייה נאה של 43% - לכמעט 20 מיליארד דולר. ענקית השבבים צפתה ירידה בהכנסות ברבעון הקרוב, במה שכנראה צפוי להיות טרנד, כשלא מעט חברות טכנולוגיה צפויות להוריד את תחזיותיהן קדימה - השאלה היא רק בכמה. מנגד, TSMC צופה שיהיה זינוק בביקושים במחצית השנייה של 2023, כך שבסך הכל המניה נהנתה משבוע מצוין ועלתה בלמעלה מ-11%.

נראה אם בחמישי, כשנטפליקס תגיש את דוחותיה, היא תיהנה מאותה הרוח הגבית - אבל נגיע לזה.

מחר לא יתקיים מסחר בשל יום מרטין לותר קינג, אבל באופן כללי השוק מרגיש די חיובי מאז תחילת השנה. הריבית והאינפלציה אמנם טובים לבנקים, אך המנכ"לים צפו בשיחות משקיעים ביום שישי מיתון קל במהלך השנה הנוכחית - כשהמשמעות היא שהפד הצליח להנדס "נחיתה רכה" לכלכלה האמריקאית, כלומר ללא צפי למיתון קשה.

האופטימיות נובעת גם בגלל מדד המחירים לצרכן, ה-CPI, שבחמישי האחרון עמד בצפי הקונצנזוס והציג ירידה של 0.1% ועלייה של 0.3% במדד הליבה (ללא מחירי הדלק והמזון התנודתיים). בשל כך, החוזים העתידיים על הריבית של הפד מראים צפי להעלאות של 0.25% בחודש הבא - ועוד עלייה זהה בחודש פברואר, כלומר הצפי הוא שהפד ימתן את העלאות הריבית וכנראה שיפסיק אותן לאחר מכן.

יו"ר הפד, ג'רום פאוול (צילום: Drew Angerer, getty images)
יו"R הפד, ג'רום פאוול. נחיתה רכה | צילום: Drew Angerer, getty images

החיוביות היחסית הביאה לכך ששבוע המסחר האחרון נסגר במגמה חיובית, כשבשבוע שעבר הנאסד"ק סגר עלייה של כמעט 5% ועלה בכמעט 6% מתחילת השנה, כשה-S&P500 עלה 2.7% וב-4% בשבועיים הראשונים של 2023. מה כל זה אומר? שהאינפלציה עדיין גבוהה מאוד, אבל נמצאת תחת שליטה. עכשיו צריך לראות האם הפד מצליח להוריד אותה חזרה לקצב הרצוי של 2% וכמה זמן זה ייקח.

אבל שלא נתבלבל בין שוק ההון לכלכלה הריאלית, שם כמו שהבנקאים הבכירים בארה"ב צופים, יש תמיכה לכך שהעולם פניו למיתון. בין היתר, העלייה במלאים של הקמעונאים הגדולים בארה"ב, שלמרות בלאק פריידיי וסייבר מאנדיי ש"שברו שיאים ברכישות ברשת", המכירות בנובמבר היו הכי חלשות ב-11 החודשים שלפני. זה אומר שהמחסנים עדיין מלאים בסחורה, כשלפי מחקר רבעוני של WarehouseQuote המחירים בארה"ב לשטחי אחסון ירדו רק ב-1.4% מהשיא באוגוסט בשל המשך חוסר במקום לסחורה הנערמת.

כמו כן, הירידה בביקושים ניכרת גם בסקטור השינוע הבינ"ל. אם רק לפני שנה למעלה מ-100 ספינות עגנו מחוץ לנמל LA ולונג ביץ', עכשיו אין תור בכלל. זה הוביל לכך שמחירי השילוח של סחורות מסין לארה"ב ירדו לרמה של לפני המגפה, אחרי שזינקו פי 10 בשנה, כשבין היתר הטרנד פוגע במנייתה של צים הישראלית הפעילה מאוד בקו הזה.

Netflix אילוסטרציה נטפליקס (צילום: Vantage_DS, שאטרסטוק)
נטפליקס. תדווח ראשונה מבין חברות הביג טק | צילום: Vantage_DS, שאטרסטוק

נחזור לשוק ההון. כאמור, בחמישי נטפליקס צפויה להתחיל את עונת הדוחות של מניות ה-FAANG. מנייתה של ענקית הסטרימינג גם נהנית בינתיים משנה חדשה נוחה באופן יחסי וכבר עלתה בכמעט 13% בשבועיים של מסחר ומחירה עומד על 323 דולר למניה, שמהווים שווי שוק של 148 מיליארד דולר. ביום חמישי האחרון המניה קיבלה חיזוק מבנק ההשקעות ג'פריז, כשהאנליסט המדיה אנדרו אורוויץ העלה לה את מחיר המטרה מ-310 ל-385 דולר, שמהווים מכפיל 16 על ההכנסות החזויות ל-2023, אחרי שלאחרונה ירדה למכפיל 12.

בניגוד לספוטיפיי ורוקו, שלהן אורוויץ צופה קשיי צמיחה, דווקא בשוק תנודתי, נטפליקס שחוותה שנה קשה אשתקד, צפויה להתחזק על גבי שירות מנויי הפרסומות והגבלות על שיתופי הקוד, שצפויים לדחוף את הרווחים והמרווחים כלפי מעלה. אורוויץ אמר כי המניה "יכולה לעניין משקיעים ארוכי טווח". בהקשר של ספוטיפיי, כמו גם יתר שירותי המוזיקה, אורוויץ דווקא צופה ירידה במנויי פרימיום וחזרה לשימוש חינמי, שצפוי לפגוע בהכנסות החברה.

אבל נטפליקס זו רק ההתחלה, כשבשבוע הבא נקבל את הדוחות של מיקרוסופט, IBM, יצרנית מכונות הליתוגרפיה ההולנדית ASML, טסלה המידרדרת של אילון מאסק - שהודיעה בסופ"ש על הורדת מחירים - ובחמישי נקבל גם את דוחותיה של המעסיקה הגדולה בישראל, הלא היא יצרנית השבבים אינטל. בתחילת פברואר נקבל את הדיווח של מטא ויום לאחר מכן, ראש בראש, אמזון ואפל החבוטות צפויות לסכם את הרבעון הרביעי של 2022 ונראה אם הן יצליחו לסחוב את השוק מעלה, או דווקא יגררו אותו מטה.