חנות נייקי Nike (צילום: pio3, shutterstock)
חנות נייקי באיטליה. אם ענקית כמו נייקי נפגעת, כל הסקטור צפוי להיות מושפע | צילום: pio3, shutterstock

ה"כוכבת" המפוקפקת של השבוע בוול סטריט היתה חברת הביגוד וההנעלה, נייקי – אחת מענקיות התעשייה האמריקאיות. ביום חמישי בלילה הציגה דוחות טובים: הרבעון היה חזק יחסית, כשהכניסה 93 סנט למניה לעומת צפי של 92 סנט, על הכנסות של 12.7 מיליארד לעומת צפי ל-12.3. לכאורה מספרים מצוינים. ואז, ביום שישי המניה של נייק נפלה בכמעט 13% והורידה את כל השוק. למעשה, למרות הדוחות הטובים, המניה ירדה בכ-50% מתחילת השנה וחזרה לרמה של אפריל 2020.

למה? הקורונה בסין ומדיניות אפס הסובלנות שם, שגורמת למפעלים להיסגר על כל חולה קורונה; בעיות בשרשרת האספקה שעוד לא התאוששה מהקורונה ומהשפעות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה; עלייה בזמני שילוח ועליית מחירי הדלק - אנחנו כבר מכירים את כל זה. אבל מה שיותר חמור הוא שנייקי דיווחה על עלייה של 44% במלאים הגלובליים ו-65% בארה"ב לבדה. הסיבה להצטברות המלאים הייתה שבשל ההפרעות החוזרות ונשנות בשרשראות הייצור והאספקה, נייקי אגרה ואגרה כל מה שיכלה – עכשיו, כשהאינפלציה מכרסמת בהכנסות, בחברה מודים שכנראה שאין מי שיקנה את כל הסחורה הזו. אז תתכוננו לסייל: הכוונה היא ללכת להורדת מחירים רוחבית במוצרים. לצרכנים זה טוב, אבל לשווקים זה גרוע מאוד.

הבעיה עם נייקי, היא שזה כנראה לא רק נייקי. כאחת מחברות הלבוש הגדולות בעולם, הבעיות שהיא נתקלת בהן הן רחבות ועמוקות הרבה יותר ויקרינו על לא מעט שחקנים בשוק. אבל בצד החיובי, תתכוננו לסייל

ה-CFO של נייק, מתיו פרנד (Friend), לא ניסה לייפות את המציאות. "אנחנו עומדים בפני דרגה חדשה של מורכבות כתוצאה מתנאים אלה... ואנחנו מעריכים שנראה ירידה הדרגתית בשלושת הרבעונים הקרובים", אמר פרנד בשיחה עם משקיעים ביום חמישי. "החלטנו לקחת את המלאים הללו ולהנזיל אותם באופן אגרסיבי", אמר.
או בקיצור, נייקי חותכת מחירים רשמית. למניה לא בטוח שזה יעזור, כשסביר להניח שיתר השחקנים יורידו אחריה.

אז לפני שבועיים, פדקס הורידה את השוק. ביום חמישי האחרון, אפל ומניות השבבים המתכוננות להאטה, הורידו את השוק. והשבוע, זו היתה נייקי. למה? כי הבעיה עם נייקי, היא שזה כנראה לא רק נייקי. כאחת מחברות הלבוש הגדולות בעולם, הבעיות שהיא נתקלת בהן הן רחבות ועמוקות הרבה יותר, ויקרינו על לא מעט שחקנים בשוק. אבל בצד החיובי, המחירים הולכים לרדת.

9 החודשים הגרועים מאז 2002

אם החצי הראשון של 2022 היה הגרוע ב-50 שנה האחרונות, אז למרות ראלי חביב ביולי אוגוסט – שגרם לאופטימיסטים לצאת בשמפניות – 9 החודשים הראשונים של המסחר שהסתיימו בשישי האחרון היו הגרועים מאז שיא משבר הדוט.קום ב-2002. כל המדדים המובילים חזרו שנתיים אחורה, לאחר שסיימו עוד שבוע באדום, כשבשישי הנאסד"ק וה-S&P500 סיימו במינוס 1.5% והדאו ג'ונס סיים במינוס 1.7%. הדאו ג'ונס, המאגד את 30 המניות הגדולות בארה"ב, סיים את הרבעון במינוס 21% מתחילת השנה, ה-S&P במינוס 25% והנאסד"ק במינוס 32%. ועדיין למרות הכול, ה-S&P עדיין בפלוס 13% על סוף 2019.

העניין הוא, שזה רק מה אומר כנראה שלשוק המניות יש עוד הרבה, אבל הרבה - לאן ליפול. כי אפשר לומר הרבה דברים על הפד באופן כללי, וגם על היו"ר, ג'רום פאוול, אבל כנראה שהדימוי הכי נכון עבורם לקוח מ"ספר הג'ונגל" של רודיארד קיפלינג. הם כמו פילים: הם אף פעם לא שוכחים. והפד ופאוול רצות להעלות את הריבית כבר ב-2018, מאחר ופאוול היה סבור שהגיע הזמן להתנתק מסביבת הריבית הנמוכה והממכרת לכסף זול. לפני 4 שנים הריבית אכן הועלתה, השווקים חטפו, והנשיא לשעבר דונלד טראמפ חטף טנטרום וירה חיצים אדומים כדם נגד פאוול. עכשיו אין ברירה.

אבל האמת המרה היא שגם אם פאוול לא יעשה דבר, הירידות יימשכו. כי אולי וול סטריט וסוחריה הגדולים מתעטפים בתחכום פיננסי או ביומרות אבל בסוף, כמו ילדים קטנים בגן, הכול עניין של מצב רוח, כלומר סנטימנט. אז אם במהלך 2020, בכל פעם שמספרי הנדבקים והאבטלה הגיעו לשיא חדש, בוול סטריט חגגו כי הבינו שהכסף הקל ימשיך לזרום והפד ימשיך לזרוק כל חודש 120 מיליארד דולר עד אינסוף - הרי שעכשיו כבר אין כסף קל והריבית רק עולה.

הסופה איאן בדרום קרוליינה (צילום: רויטרס)
הצפות בשל הוריקן איאן. האמת היא שגם אם פאוול לא יעלה את הריבית, הבורסה עדיין תאדים | צילום: רויטרס

ואם כל זה לא מספיק, אז פלורידה ודרום מזרח ארה"ב טובעים בהוריקן "איאן". ואולי מחירי הדלק ממשיכים לרדת, אבל על רקע איומיו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על שימוש בנשק גרעיני באוקראינה, כמו גם הפיצוץ "המסתורי" בקו הגז נורדסטרים שמתחבר לאירופה, האינפלציה בגוש האירו הגיעה בסופ"ש האחרון ל-10%. תוסיפו לזה את בריטניה הקורסת ואת חוסר האמון של השווקים במהלכים של הממשלה החדשה שם, כמו גם את סין המאטה ותקבלו סלט – אבל כזה עם מרכיבים רקובים. אף ניסיון מיסוך לא יחסוך לכלכלה העולמית את קלקול הקיבה שבדרך.

ומה שלום פאגאיה ואוטונומו

ובמה שהופך כמעט לפינה קבועה במדור זה, אי אפשר שלא לסיים שבוע עם פאגאיה ואוטונומו. חברת הפינטק הישראלית, שנהנתה מהראלי שאפשר ליזמים ולבעלי העניין לממש מניות 3 חודשים מוקדם מהצפוי ממשיכה להיענש. את השבוע שעבר סיימה בירידות של 10% במצטבר ולמחיר מניה של 1.8 דולר ושווי שוק של פחות מ-1.2 מיליארד דולר. לפני 4 חודשים החברה התמזגה עם ספאק לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר - אז אל תתפלאו אם מתישהו תגיע דפיקת דלת מרשות ני"ע בארה"ב, ה-SEC - אם זו לא הגיעה כבר.

ונקנח באוטונומו. החברה שהונפקה לפני קצת יותר משנה לפי שווי של 1.26 מיליארד דולר, הגיעה לשפל חדש נוסף. בשישי האחרון המניה נפלה בעוד 6% ומחירה נעצר על 28 סנט ושווי שוק של 39.7 מיליון דולר בלבד והיא כבר ירדה ב-97% מאז ההנפקה. כזכור, לחברה יש עד פברואר להגיע למחיר של דולר או שתימחק מהמסחר.