ירידות שערים בנאסדק (צילום: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images)
צילום: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

הנאסד"ק רשמית נכנס לטריטוריה דובית – ואלה לא חדשות טובות. המשמעות של טריטוריה דובית היא ירידה של 20% מהשיא ולשם בדיוק הנאסד"ק הגיע בשישי האחרון, אחרי שירד מ-16,057 אלף הנקודות ב-19 בנובמבר לפחות מ-12,844 נקודות – פער של 20% בדיוק. וכשהמצב באוקראינה לוט בערפל והשוק עצבני מהאינפלציה הגבוהה היסטורית (7.9% בארה"ב), הצפי הוא שהתנודתיות תימשך.

אבל המדד שבאמת יעיד אם ארה"ב נכנסה למיתון הוא מדד ה-S&P500, שמהווה את המדד הטוב ביותר לכלכלה האמריקאית, מאחר והוא מייצג את 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב. כרגע הוא נמצא ביותר מ-12% מתחת לשיא שלו.

"אנחנו רואים סיכון של עד 35% שארה"ב תיכנס למיתון בשנה הקרובה, בהתבסס על ניתוח מודל של עקום התשואות", כתב יאן הציוס, הכלכלן הראשי של בנק ההשקעות גולדמן זאקס, והוריד את תחזית הצמיחה לתמ"ג האמריקאי לפחות מ-2% - כמעט 1% שלם מתחת לקונצנזוס שצופה צמיחה של 2.7%.

"אם האינפלציה תמשיך להישאר גבוהה, הבנקים המרכזיים יהפכו לרציניים יותר בניסיון להילחם בה. נכון לכרגע, נראה שגם הפד וגם הבנק המרכזי האירופי ישאירו את הריבית קרובה לרמה הניטרלית, אבל ייתכנו מהלכים משמעותיים לצמצום כמותי. כשמשלבים את זה עם מכה חיצונית לשוק הנפט, זה מייצר סיכון גבוהה למיתון"

אית'ן האריס, כלכלן שווקי מאקרו בבנק אוף אמריקה, מסביר מהם הסימנים המדאיגים: "אנחנו נתחיל לדאוג כשנראה 2 סוגים של התפתחויות: בסצנריו הפסימיסטי, עם ניתוק מז'ורי של הנפט הרוסי, נוכל לראות חבית נפט מגיעה ל-175 דולר לחבית ותגיע לממוצע שנתי של 130 דולר לחבית", כתב האריס במכתב למשקיעים.

"שנית, אם האינפלציה תמשיך להישאר גבוהה, הבנקים המרכזיים יהפכו לרציניים יותר בניסיון להילחם בה. נכון לכרגע, נראה שגם הפד וגם הבנק המרכזי האירופי ישאירו את הריבית קרובה לרמה הניטרלית, אבל ייתכנו מהלכים משמעותיים לצמצום כמותי. כשמשלבים את זה עם שוק חיצוני לשוק הנפט, זה מייצר סיכון גבוה למיתון", הוסיף.

במקביל, אחד הסימנים המדאיגים ביותר לשוק המניות והסממנים המשמעותיים ביותר למיתון, הוא היפוך עקום התשואות על האג"ח של משרד האוצר האמריקאי. המשמעות היא שהתשואות לפדיון על האג"ח בעל משך החיים הקצר יותר הופך לגבוה מהתשואות על האג"ח ארוכי הטווח, מה שמסמן שהשוק צופה שלממשל האמריקאי יהיה קושי גובר לשלם את התשואות.

"לאורך זמן, שלושת הפקטורים המשמעותיים שמובילים את כלכלת ארה"ב למיתון הם היפוך העקום, Shock לשוק הסחורות או העלאת ריבית של הפד – כרגע יש סיכוי לשלושת האירועים להתרחש", אמר אד קליסולד, אסטרטג במכון המחקר נד דיוויס לבלומברג.

השבוע יתבהר גם לאן הפד הולך עם הריבית, כשהאבטלה בארה"ב הגיעה לרמה של 2019 - כלומר לפני המגפה. עם זאת, כפי שצפינו בחודש שעבר, לאחרונה הבהיר יו"ר הפד, ג'רום פאוול, כי בכוונתו להעלות את הריבית ב-25 נקודות בסיס, או 0.25% - כלומר העלאה מתונה בלבד. גם לא ניתן להתעלם מהעובדה שהסנקציות על רוסיה מכבידות על השווקים. לפי פורצ'ן, חברות רוסיות חייבות לחברות אמריקאיות למעלה מ-120 מיליארד דולר, כשלא ברור כעת אם הן יוכלו לעמוד בהתחייבויות.