טנקיים רוסיים מובאים לגבולות אוקראינה (צילום: שאטרסטוק)
היערכות כוחות רוסיים בסמיכות לגבול אוקראינה. המתיחות מלחיצה את השווקים | צילום: שאטרסטוק

למרות עונת הדוחות הטובה, שבוע המסחר האחרון לא היה טוב. שילוב של גורמים הפילו את המדדים הראשיים ביום המסחר האחרון של השבוע. ביום שישי האחרון סגר הנאסד"ק ירידה שבועית מצטברת של 2.8%, לאחר שאת השבוע לפניו סיים בירידה מצטברת של 2.9%. מתחילת השנה המדד ירד כמעט 13% וכעת הוא רחוק ביותר מ-14% מהשיא שלו בנובמבר האחרון. ה-S&P 500 סיים את השבוע במינוס 2%, ומתחילת השנה הוא במינוס 8% שהיה השיא הקודם שלו, עם 4,797 נקודות.

מתחילת השנה השוק סובל מעצבנות יתרה, אבל נראה שנתוני האינפלציה של חודש ינואר, שהראו על עלייה בקצב שנתי של 7.5%, בשילוב עם המתיחות המרקיעה שחקים באוקראינה – לא בדיוק פרטו על מיתרי הרוגע של המשקיעים.

100 אלף חיילים רוסים מוצבים על הגדרות האוקראינים והמצב באוקראינה מורט עצבים. ובסוף השבוע הורה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ל-160 החיילים שהיו מוצבים במדינה לסגת ליעד אחר באירופה. כמו כן נועד עם הנהגת נאט"ו כדי לדון בהידרדרות. המצב באוקראינה גם הקפיץ בשישי את החוזים העתידיים על הנפט גולמי ב-4.5% ואת החוזים על הנפט מסוג ברנט 4%, למחיר של 94.7 ו-95.7 דולר לחבית בהתאמה. נראה שהנפט יגיע בקרוב למחיר של שלוש ספרות, ובתמורה ימשיך ללחוץ על האינפלציה כלפי מעלה, נוסף על המשברים בשרשראות הייצור והאספקה, שדוחפים הן את מחירי הסחורות והן את מחירי השילוח הימי כלפי מעלה.

החלק המעניין ביותר בדוחות איירון סורס יבוא מהביטוי שיתנו להשפעת המצב באוקראינה. אם החברה תוריד את התחזיות בגלל המצב הביטחוני או תודיע על השקעה גבוהה במדינה אחרת זה יגמד כל דיווח

ואם האומיקרון החל לצנן את השווקים בסוף השנה שעברה, עכשיו המציאות מצננת את יצרניות החיסונים. פייזר (PFE) ושותפתה ביונטק (BNTX), קיבלו בשורות פחות משמחות ממנהל המזון והתרופות, ה-FDA, בנוגע לאישור החירום לחיסון שלה לילדים מתחת לגיל 5. "מהדאטה שראינו הגענו להבנה שצריך לראות אות דאטה מהמנה השלישית, על מנת לקבוע בוודאות אם אנחנו מעניקים את האישור", אמרו ב-FDA ודחו את האישורים עד אפריל לפחות. במקביל, האיחוד האירופי החל לבדוק אם יש קשר בין חיסונים מבוססי mRNA, כמו של פייזר ומתחרתה מודרנה - שירדה מאז השיא שלה בתחילת ספטמבר בכ-65%, מ-456 דולר לכ-161 דולר למניה - לבין בעיות במחזור החודשי. לפי הדיווחים שהגיעו לרשויות הבריאות באיחוד, נשים דיווחו כי הן סובלות מדימום מוגבר או לחילופין מהפסקה של מחזור והגעה לגיל הבלות לאחר קבלת החיסונים. באיחוד מסרו כי כרגע לא ברור אם "הקשר סיבתי או נסיבתי" והחלו לבדוק את הנושא.

ישראליות בוול סטריט בשבוע הקרוב

אחרי שבוע טוב מבחינת דיווחים של חברות ישראליות – סייברארק, ג'ייפרוג, פריון ויתר החברות הישראליות הציגו דוחות טובים – השבוע מצפים לנו דוחות של כמה מהשחקניות הישראליות המשמעותיות בוול סטריט. ביום שלישי ידווחו איירון סורס, וויקס, סימילארווב, סולאראדג' וקורנית דיגיטל. ביום רביעי ידווחו פייבר, טאוור סמיקונדקטורס ונייס.

בנובמבר האחרון, יצרנית פתרונות האנרגיה המתחדשת סולאראדג' (SEDG) הייתה החברה הישראלית בעלת שווי השוק הגבוה ביותר בעולם, בשווי של כמעט 20 מיליארד דולר. הדבר הוביל להצטרפותה בדצמבר האחרון למדד הS&P 500 הכולל את 500 החברות הגדולות במשק האמריקאי. אלא שמאז המניה איבדה כ-32% משוויה וירדה משיא של 368 דולר ל-250 דולר למניה והיא כבר לא הגדולה ביותר. ביום שישי האחרון המניה נפלה עם כל השוק וירדה 5.5% לשווי שוק שנושק ל-13 מיליארד דולר מלמעלה. עם זאת, מאז הירידות הגדולות של מרץ 2020 המניה עדיין ביותר מ-200% תשואה – מכה קלה בכנף, כמו שאומרים.

בנוגע לדוחותיה לרבעון האחרון של 2021, הצפי של הקונצנזוס הוא רווח למניה (EPS) של 1.29 דולר, שזו עלייה של 31.6% ביחס ל-EPS בתקופה המקבילה, כשההכנסות של החברה צפויות לחצות את ה-548 מיליון דולר, עלייה של 53%.

חברת פלטפורמות הגיימינג איירון סורס (IS) צפויה להגיש לראשונה את דוחותיה השנתיים. המניה עד כה לא ממש התרוממה. כזכור, החברה גייסה 2.1 מיליארד דולר, לפי שווי של 11 מיליארד דולר. ביום המסחר הראשון ננעלה על כ-11.8 דולר למניה ובשישי האחרון, לאחר שירדה 2.6%, נסגרה על 6.7 דולר למניה – או ירידה של 43%. במסחר המאוחר המניה התרסקה בעוד 7%.

בערך חמישית מהכסף שגייסה הלך ל-M&A כשהחברה ביצעה שתי רכישות באוקטובר האחרון. היא רכשה את חברת בידלגו הישראלית שהייתה מתחרה שלה ומעניין יהיה לראות את הסינרגיה בין השתיים, אף שסכום הרכישה לא היה מהותי ולא דווח לבורסה. כמו כן, רכשה את TapJoy על מנת להגביר את נוכחותה בשוק הפרסום המקוון ב-400 מיליון דולר ועתה ניחשף לנתונים הפיננסים של הרכישה ונראה אם באמת הייתה כדאית.

חייל אוקראיני (צילום: Gaelle Girbes/Getty Images)
חייל אוקראיני. המתיחות מרקיעה שחקים | צילום: Gaelle Girbes/Getty Images

הקונצנזוס צופה שה-EPS יהיה 2 סנט למניה, על הכנסות של כמעט 145 מיליון דולר ברבעון 4, שמהווים עלייה של 32% ביחס להכנסות אשתקד וה-EBITDA – הכנסות לפני ריביות, מיסים, פחת והפחתות – אמור לעמוד על 52 מיליון, מה שמעיד על צמיחה של 57% בשורה.

בסופו של דבר, מה שבאמת יהיה מעניין בדוחות איירון סורס, זו ההשפעה של אוקראינה והתחזיות קדימה. לחברה מרכז פיתוח גדול באוקראינה, ואם תוריד את התחזיות שלה בגלל המצב הביטחוני או תודיע על השקעה גבוהה ולא מתוכננת לרילוקיישן של הפעילות למדינה אחרת - זה כנראה יגמד כל דיווח, מתוק ככל שיהיה.

אם מה שראינו בשבועות האחרונים יימשך ייתכן שמניות מסוימות יעלו ביום של הדוחות, אבל הסנטימנט הכללי לא מעיד על יציבות. לכן, נראה שזה לא ממש משנה אם החברות תכינה את התחזיות ובענק – השוק בקלות יכול למשוך אותן מטה. הדוחות ימשיכו להיות טובים והשוק ימשיך להיות הפכפך מחשש להתדרדרות מדינית, המשך התחזקות הנפט ואיתו האינפלציה שלא עוצרת. כל זה מייצר כר פורה לחוסר יציבות.

מצד שני, אם השוק ימשיך להתכווץ בקצב הזה עד החלטת הריבית של נגיד הפד בחודש מרץ, ייתכן שגם העלאת ריבית של חצי אחוז, לא תלחיץ את השוק. להיפך. ייתכן שזה דווקא ירגיע, מאחר והשוק ידע להעריך טוב יותר עוד כמה העלאות ריבית יש לפני סוף השנה.