שבב chip אילוסטרציה (עיבוד: שאטרסטוק)
בזכות ה-AI, תחום השבבים מזנק קדימה | עיבוד: שאטרסטוק

ביום שלישי האחרון נשבר שיא בשוק השבבים העולמי, כאשר חברת אנבידיה האמריקאית, היצרנית הגדולה בעולם של מעבדים גרפיים (GPUs), הצליחה להגיע במהלך יום המסחר בנאסד״ק (לזמן קצר) לשווי שוק של טריליון דולר לראשונה בתולדותיה. אנבידיה סיימה את השבוע כחברה בעלת שווי של 982 מיליארד דולר, לאחר שמנייתה השלימה זינוק של 169% מתחילת 2023, כשהיא מציגה את הביצועים החזקים ביותר השנה מכל מניות מדד S&P 500. לשם השוואה, מדד מגזר השבבים (S&P 500 Semiconductor & Semiconductor Equipment Industry Index) עלה מתחילת השנה ב-59% בלבד.

כמה ימים קודם לשיא שלה, זינקה מניית אנבידיה בכמעט 25% ביום אחד, לאחר שהחברה פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון שהסתיים ב-30 באפריל. מה שהצליח להדהים את וול סטריט במיוחד היה התחזית שסיפקה הנהלת אנבידיה, ובה היא צופה כי החברה תסכם את הרבעון הנוכחי עם הכנסות שיא של כ-11 מיליארד דולר, גדולות ביותר מ-50% מהתחזיות של האנליסטים. תחזיות הצמיחה חסרות התקדים של אנבידיה נשענות בעיקר על חטיבת מרכזי הדאטה שלה, שנהנית מביקוש גובר והולך מצד חברות אינטרנט ומחשוב ענן לשבבי ה-GPU של אנבידיה, המשמשים אותן לאימון ולפריסה של יישומי בינה מלאכותית (AI) ג׳נרטיבית כמו ChatGPT של OpenAI.

מה שהצליח להדהים את וול סטריט היה התחזית שסיפקה הנהלת אנבידיה, ובה היא צופה כי החברה תסכם את הרבעון הנוכחי עם הכנסות שיא של כ-11 מיליארד דולר, גדולות ביותר מ-50% מהתחזיות של האנליסטים

המהפכה העולמית שמחוללת טכנולוגיית ה-AI מעוררת ציפיות גבוהות לא רק מאנבידיה, אלא גם מחברות אחרות בשוק המוליכים למחצה (סמיקונדקטורים) העולמי, שצמיחתו נבלמה בשנה האחרונה. לפי נתוני איגוד תעשיית המוליכים למחצה (SIA), המכירות בשוק הגיעו בשנת 2022 ל-574.1 מיליארד דולר, שיא של כל הזמנים, לאחר צמיחה של 3.3% משנת 2021. עם זאת, הצמיחה האטה ברבעון הרביעי של 2022, שבו נרשמה ירידה של כ-14% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2021. המגמה השלילית המשיכה גם ברבעון הראשון של 2023, שבו המכירות ירדו ב-8.7% בהשוואה לרבעון הקודם וב-21.3% בהשוואה לרבעון המקביל, ל-119.5 מיליארד דולר.

ה-SIA מייצג 99% מתעשיית המוליכים למחצה בארה"ב וכמעט שני שלישים מחברות השבבים שאינן בארה"ב, על פי הכנסות. לדברי ג'ון נופר, נשיא ומנכ"ל SIA, "מכירות המוליכים למחצה המשיכו לרדת במהלך הרבעון הראשון עקב מחזוריות בשוק ורוח נגדית מאקרו-כלכלית. עם זאת, בחודש מרץ עלו המכירות בהשוואה לחודש הקודם בפעם הראשונה זה כמעט שנה, מה שסיפק אופטימיות להתאוששות בחודשים הבאים".

תעשייה של 20 אלף עובדים בישראל

בישראל צמחה תעשיית שבבים בעלת שם עולמי, שמעסיקה כיום כ-20 אלף עובדים. תעשיית השבבים הישראלית התחילה להתפתח כבר בשנות ה-70, עם הקמת מרכז הפיתוח הראשון של אינטל בארץ, ובהמשך עם הקמת נשיונל סמיקונדקטור, שבשנות ה-90 נהפכה לחברת טאואר סמיקונדקטור. ב-1999 נוסדה בישראל מלאנוקס, שייצרה שבבי תקשורת עבור שרתי מחשבים ומרכזי דאטה, ובשנת 2020 נרכשה על ידי אנבידיה האמריקאית תמורת 6.9 מיליארד דולר.

 

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג (צילום: Nvidia, יח"צ)
מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג. הצליחה בשבוע שעבר לגעת בשווי של טריליון דולר | צילום: Nvidia, יח"צ

ב-2006 הוקמה בישראל ולנס סמיקונדקטור, שבספטמבר 2021 התמזגה עם חברת ספאק והתחילה להיסחר בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 1.1 מיליארד דולר. ב-2016 נוסדה בארץ הבאנה לאבס, שפיתחה מעבדים ליישומי בינה מלאכותית וב-2019 נמכרה לאינטל תמורת 2 מיליארד דולר. אינטל היא כיום המעסיקה הפרטית הגדולה בישראל, עם כ-14 אלף עובדים ישראלים (לא כולל עובדי חברת מובילאיי, שנמצאת בשליטת אינטל).

חוץ מאשר אינטל ואנבידיה, יש עוד חברות שבבים אמריקאיות שמחזיקות במרכזי פיתוח בישראל, ובהן מארוול, קוואלקום, סיסקו, ברודקום, וגם חברת השבבים הבריטית Arm. גם ענקיות טכנולוגיה אמריקאיות כמו אפל, מיקרוסופט ואמזון רכשו במהלך השנים חברות שבבים ישראליות. נוסף על יצרניות השבבים המקומיות, קמו בישראל במהלך השנים גם חברות שמספקות ציוד או רכיבים לתעשיית השבבים, כמו קמטק או נובה.

חוץ מאשר אינטל ואנבידיה, יש עוד חברות שבבים אמריקאיות שמחזיקות במרכזי פיתוח בישראל, ובהן מארוול, קוואלקום, סיסקו, ברודקום, וגם חברת השבבים הבריטית Arm

קמטק, נובה, ולנס, טאואר וסיוה הן חמש חברות השבבים הישראליות שנסחרות כיום בוול סטריט. סקירת ביצועי המניות שלהן מתחילת השנה מראה חולשה משמעותית בהשוואה למניות מגזר השבבים במדד S&P 500. רק אחת מבין חמש החברות האלה סיכמה את הרבעון הראשון של 2023 עם צמיחה בהכנסותיה, ובשורה התחתונה, שתיים מבין החמש סיכמו את הרבעון עם הפסד. 

ספקות לגבי רכישת טאואר על ידי אינטל

טאואר (Tower Semiconductor), שמעסיקה בישראל כ-2,800 מעובדיה, פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון ב-15 במאי. החברה ממגדל העמק היכתה את תחזיות האנליסטים, עם הכנסות רבעוניות של כ-356 מיליון דולר - ירידה של 15% מהרבעון המקביל אשתקד, שהיתה קטנה מכפי שציפו בוול סטריט. בשורה התחתונה רשמה טאואר רווח נקי רבעוני של 71.4 מיליון דולר, לעומת רווח של 54 מיליון דולר בתקופה המקבילה. איגרות החוב של טאואר נפרעו במלואן במהלך הרבעון, ולפיכך לא נותרו לחברה חובות אג"ח.

הנהלת טאואר, בהובלת המנכ״ל הוותיק שלה ראסל אלוונגר, לא קיימה שיחת ועידה עם משקיעים לאחר פרסום הדוחות וגם לא סיפקה תחזית פיננסית להמשך השנה, לאור ההסכם לרכישת החברה על ידי אינטל תמורת 5.4 מיליארד דולר במזומן. המטרה של אינטל בעסקה היא לשלב את טאואר בתוך חטיבת שירותי ייצור השבבים החדשה שלה, Intel Foundry Services. מאז שנחתם ההסכם עם אינטל בפברואר 2022, חלפה יותר משנה והעסקה עדיין ממתינה לאישור הרגולטורים בסין. האישור הזה נדרש מכיוון שלטאואר יש עסקים משמעותיים בסין, ואינטל היא חברה אמריקאית. בינתיים, גוברים בשוק הספקות לגבי השלמת העסקה, בין השאר, בשל מלחמת הסחר בין סין לארה״ב.

מאז שנחתם ההסכם של טאוור עם אינטל בפברואר 2022, חלפה יותר משנה והעסקה עדיין ממתינה לאישור הרגולטורים בסין. בינתיים, גוברים בשוק הספקות לגבי השלמת העסקה, בין השאר, בשל מלחמת הסחר בין סין לארה״ב

מניית טאואר, שנסחרת במקביל בבורסות נאסד"ק ותל אביב, משקפת לחברה כיום שווי שוק של 4.2 מיליארד דולר, אחרי שירדה ב-11% מתחילת 2023 והשלימה ירידה של 21% ב-12 החודשים האחרונים. עם זאת, האנליסטים בוול סטריט מעניקים למניה מחיר יעד ממוצע של 49 דולר, גבוה ב-28% ממחירה בסגירת המסחר ביום שישי האחרון.

אייל וולדמן (צילום: waldo holdings)
אייל ולדמן, מייסד חברת מלאנוקס הישראלית. נמכרה לאנבידיה ב-6.9 מיליארד דולר | צילום: waldo holdings

נובה חזקה בשוק ה-Foundry

נובה (Nova, לשעבר נובה מכשירי מדידה), שמעסיקה בישראל כ-600 עובדים, פרסמה את דוחות הרבעון ב-11 במאי. החברה, שמייצרת מערכות מדידה אופטיות עבור תעשיית המוליכים למחצה, היכתה את תחזיות האנליסטים, כשסיכמה את הרבעון הראשון עם הכנסות של 132.2 מיליון דולר, נמוכות ב-1.3% מהרבעון המקביל אשתקד, ועם רווח נקי של 34.6 מיליון דולר (בחישוב GAAP), גבוה ב-2% מאשר ברבעון המקביל.

לאחר פרסום הדוחות ציינו אנליסטים של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל כי ״לפי הערכות בשוק, צפויה בשנת 2023 ירידה של כ-20% בסך מכירות הציוד לשבבים, עם ירידה חדה במיוחד של 40%-50% בהשקעות של חברות שבבי הזיכרון״. באופנהיימר הדגישו את מעמדה החזק של נובה בשוק ה-Foundry (שירותי ייצור שבבים), אבל ציינו כי הם רואים את שוק שבבי הזיכרון בתור מקום פוטנציאלי להפתעה חיובית בהמשך.

האנליסטים של בנק ההשקעות אופנהיימר הדגישו את מעמדה החזק של נובה בשוק ה-Foundry (שירותי ייצור שבבים), אבל ציינו כי הם רואים את שוק שבבי הזיכרון בתור מקום פוטנציאלי להפתעה חיובית בהמשך

לדברי האנליסטים של אופנהיימר, הנהלת נובה סיפקה תחזית זהירה לרבעון השני, ״נוכח חולשה ממושכת בשוק הציוד לשבבים. אנו סבורים כי תחזית זו משקפת את גישתה השמרנית של הנהלת החברה ועשויה להשאיר מקום להפתעה חיובית בהמשך השנה, במקרה של התאוששות מהירה מהמצופה בהשקעות בתעשיית השבבים. בראייה ארוכת טווח ממוצבת נובה, להערכתנו, בעמדה חזקה במיוחד כדי ליהנות מהתחדשות מחזור ההשקעות, כולל הקמת מפעלי ייצור שבבים בארה"ב וחזרת השקעות בפלח שבבי הזיכרון״.

מניית נובה, הנסחרת במקביל בבורסות נאסד״ק ותל אביב, משקפת לחברה שווי שוק של כ-3.2 מיליארד דולר, אחרי עלייה של 37% מתחילת השנה. האנליסטים בוול סטריט מעניקים למניה מחיר יעד ממוצע של 116.80 דולר, גבוה ב-4% ממחירה בסגירת המסחר ביום שישי האחרון.

קמטק מתקשה לספק תחזית להמשך השנה

קמטק (Camtek), שמעסיקה בישראל כ-400 עובדים, פרסמה את דוחותיה הכספיים ב-10 במאי. החברה הוותיקה ממגדל העמק, שמייצרת עבור תעשיית השבבים ציוד בדיקה ומדידה ומספקת לה פתרונות תוכנה, סיכמה רבעון עם הכנסות של 72.5 מיליון דולר, שתאמו לתחזיות האנליסטים, אבל היו נמוכות ב-6% מהרבעון המקביל אשתקד, ועם רווח נקי של 17.2 מיליון דולר (בחישוב GAAP), מעל לתחזיות.

הנהלת קמטק, בהובלת המנכ״ל רפי עמית, צופה כי הכנסות החברה ברבעון השני יהיו דומות לרבעון הראשון, כך שהן ישקפו ירידה של 9% בהשוואה לרבעון השני של 2022. בשיחת הוועידה שקיימה עם משקיעים לאחר הדוחות, ציינה ההנהלה: ״עדיין אין לנו צפי ברור למחצית השנייה של 2023. מצד אחד, אנו מקבלים משוב חיובי מלקוחות, אבל אנחנו עוד לא לוקחים את זה לבנק ועוד אין לנו את כל ההזמנות ביד כדי לתמוך בצמיחה. מוקדם מדי לומר אם המחצית השנייה של השנה תהיה חזקה יותר מאשר הראשונה״.

הנהלת קמטק: ״עדיין אין לנו צפי ברור למחצית השנייה של 2023. מצד אחד, אנו מקבלים משוב חיובי מלקוחות, אבל אנחנו עוד לא לוקחים את זה לבנק ועוד אין לנו את כל ההזמנות ביד כדי לתמוך בצמיחה"

מניית קמטק, שנסחרת במקביל בבורסות נאסד"ק ותל אביב, משקפת לחברה שווי שוק של 1.27 מיליארד דולר, אחרי עלייה של 30% מתחילת השנה. האנליסטים בוול סטריט מעניקים למניית קמטק מחיר יעד ממוצע של 33.71 דולר, גבוה ב-18% ממחירה בסגירת המסחר ביום שישי האחרון.

טאואר וקמטק (צילום: shutterstock)
חברות טאואר וקמטק. שתיים מחברות השבבים הישראליות שנסחרות בוול סטריט | צילום: shutterstock

שוק הסלולר נחלש ואיתו הכנסות סיוה

חברת סיוה (CEVA), שמספקת טכנולוגיות לפיתוח שבבי תקשורת, מתמודדת בשנה האחרונה עם השלכות הירידה הגלובלית במכירות הסמארטפונים, שהיו השוק המרכזי שלה. סיוה, שמעסיקה 497 עובדים, החמיצה את תחזיות האנליסטים בדוחותיה לרבעון הראשון, שאותם פרסמה ב-10 במאי. החברה מהרצליה סיכמה רבעון עם הכנסות של 28.7 מיליון דולר, ירידה של 16.6% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, ועם הפסד רבעוני של 4.9 מיליון דולר (בחישוב GAAP), לעומת הפסד של 1.7 מיליון דולר ברבעון המקביל.

יחד עם הדוחות הכספיים, דיווחה סיוה כי היא רוכשת מ-VisiSonics האמריקאית את פעילות תוכנת האודיו המרחבי RealSpace, שתשולב עם טכנולוגיית היתוך החיישנים של סיוה. שווי הפעילות הנרכשת הוערך ב-4 מיליון דולר. בשיחת הוועידה עם משקיעים לאחר פרסום הדוחות, אמרה הנהלת סיוה, בהובלת המנכ״ל החדש אמיר פאנוש, כי היא צופה התאוששות בהכנסות החברה מתמלוגים בהמשך השנה, וממשיכה לחתום על הסכמי רישוי שיספקו לה מנועי צמיחה עתידיים.

האנליסטים של אופנהיימר: ״סיוה פרסמה תוצאות חלשות, עקב ירידה חדה בהכנסות מתמלוגים על רקע חולשת שוק הסלולר, לצד ירידה בהכנסות מרישיונות חדשים״

לאחר פרסום הדוחות, האנליסטים של אופנהיימר ציינו כי ״סיוה פרסמה תוצאות חלשות, עקב ירידה חדה בהכנסות מתמלוגים על רקע חולשת שוק הסלולר, לצד ירידה בהכנסות מרישיונות חדשים״. בהתאם לכך, בבנק ההשקעות הורידו את התחזית השנתית של סיוה וצופים כי החברה תסכם את 2023 עם ירידה שנתית של 4% בהכנסותיה לכ-129 מיליון דולר.

מניית סיוה, שנסחרת בנאסד"ק, משקפת לחברה שווי שוק של 584.7 מיליון דולר, לאחר ירידה של כ-2% מתחילת השנה. האנליסטים בוול סטריט מעניקים למניית סיוה מחיר יעד ממוצע של 32.86 דולר, גבוה ב-33% ממחירה בסגירת המסחר ביום שישי האחרון.

האטה לצורך האצה אצל ולנס

גם ולנס סמיקונדקטור, שמעסיקה כ-260 עובדים, פרסמה את דוחותיה ב-10 במאי. החברה מהוד השרון היכתה את תחזיות האנליסטים לרבעון הראשון, עם הכנסות של 32.9 מיליון דולר - צמיחה של 10.6% מהרבעון המקביל אשתקד. בשורה התחתונה, דיווחה ולנס על הפסד רבעוני של 5.4 מיליון דולר, לעומת הפסד של 5.1 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

לפי האנליסטים, ״פעילות האודיו-וידאו המסורתית של ולנס מהווה נתח של 76% מסך ההכנסות ומציגה האטה, אבל השבב החדש VS6320, שיושק לקראת סוף השנה, צפוי להגדיל את שוק היעד ולייצב פעילות זו"

ולנס מפתחת שבבי תקשורת המאפשרים העברת אודיו-וידאו בקצבים גבוהים על גבי כבלים פשוטים, ורוב הכנסותיה מגיעות ממכירות לשוק האודיו-וידאו. הנהלת ולנס, שאותה מוביל המנכ״ל גדעון בן צבי, שמרה על תחזיותיה לשנת 2023, שלפיהן החברה תסכם את השנה עם הכנסות בטווח של 97-100 מיליון דולר, אבל הוסיפה כי היא צופה דחייה של חלק מההזמנות לסוף השנה.

האנליסטים של אופנהיימר ציינו לאחר פרסום הדוחות, כי ״פעילות האודיו-וידאו המסורתית של ולנס מהווה נתח של 76% מסך ההכנסות ומציגה האטה, אבל השבב החדש VS6320, שיושק לקראת סוף השנה, צפוי להגדיל את שוק היעד ולייצב פעילות זו. פעילות הצמיחה של שבבי הרכב הגדילה את נתחה מסך ההכנסות ל-24% וצפויה להאיץ את קצב הצמיחה לאחר השקת השבב החדש VA7000, המבוסס על טכנולוגיית A-PHY הייחודית, שנמצא בהליכי ניסויים מול 30 חברות רכב, עם צפי לזכיות מול לקוחות נוספים במהלך השנה הקרובה״.

מניית ולנס, שנסחרת בבורסת ניו יורק, משקפת לחברה שווי שוק של 232.4 מיליון דולר, לאחר צניחה של 56% מתחילת השנה. מאז שהתחילה להיסחר בוול סטריט בספטמבר 2021, בעקבות מיזוגה עם חברת הספאק PTK Acquisition Corp, צנח שווייה של החברה בכמעט 80%. עם זאת, האנליסטים בוול סטריט מעניקים למניית ולנס מחיר יעד ממוצע של 6.80 דולר, גבוה ב-189% ממחירה בסגירת המסחר ביום שישי האחרון. בבנק ההשקעות אופנהיימר הורידו את מחיר היעד לאחר הדוחות מ-8 דולר ל-7 דולר למניה.

מפעלי שבבים נוספים בוודאות ייפתחו. השאלה היחידה היא איפה

לפי נתוני ה-SIA, שוק המוליכים למחצה צמח ב-20 השנים האחרונות ב-313%, ממכירות של 139 מיליארד דולר ב-2001 למכירות של כ-574 מיליארד דולר בשנה שעברה. לפי מחקר שערך האיגוד יחד עם Boston Consulting Group, הביקוש העולמי למוליכים למחצה צפוי לגדול ב-56% עד 2030. לכן, במבט לעתיד אומר איגוד תעשיית הסמיקונדקטורים כי ״השאלה היא לא אם ייבנו עוד מפעלים ומתקני ייצור של שבבים, אלא היכן הם ייבנו״.

אינטל (צילום: Tada Images, Shutterstock)
חברת אינטל. שחקנית מובילה בשוק השבבים העולמי | צילום: Tada Images, Shutterstock

המוצרים העיקריים שמייצרת תעשיית הסמיקונדקטורים הם רכיבי זיכרון, מעגלים משולבים (ICs) ומעבדים. המעבדים נחלקים לשני סוגים עיקריים: יחידות עיבוד מרכזיות (CPUs) ויחידות עיבוד גרפיות (GPUs). ה-CPUs, שהיצרניות הגדולות ביותר שלהם הן Taiwan Semiconductors הטייוואנית (TSMC) ואינטל האמריקאית, הם ״המוחות״ של המחשבים, שאחראים על ביצוע הוראות וחישובים כלליים. בעוד ה-CPUs יעילים יותר בביצוע משימות סדרתיות, מעבדי GPU יעילים יותר בביצוע משימות מקבילות. זה הופך את ה-GPUs למתאימים במיוחד ליישומי AI, שדורשים עיבוד כמויות גדולות של נתונים במקביל. אנבידיה שולטת ביותר מ-70% משוק ה-GPUs העולמי, כשאחריה בפער גדול ניצבות AMD, אינטל וקוואלקום האמריקאיות.

נוסף על TSMC, AMD, אנבידיה, אינטל וקוואלקום, השחקניות המובילות בשוק השבבים העולמי הן סמסונג אלקטרוניקס ו-SK Hynix מקוריאה הדרומית, טושיבה היפנית, NXP Semiconductors ההולנדית, וחברות אמריקאיות נוספות כמו ברודקום, קוואלקום, טקסס אינסטרומנטס ומיקרון. לא כל החברות האלה מתחרות זו בזו, מכיוון שיש ביניהן הבדלים גם בסוגי המוצרים שהן מייצרות וגם בסוגי הלקוחות או באזורי הפעילות שאליהם הן מכוונות. נוסף על יצרניות השבבים, יש גם חברות רבות שמספקות ציוד ורכיבים לתעשיית המוליכים למחצה, והגדולות שבהן הן ASML ההולנדית ואפלייד מטיריאלס האמריקאית.