נגיד הפד ג'רום פאוול (צילום: בלומברג, Getty images)
יו"ר הפד ג'רום פאוול. השוק צופה שתי העלאות נוספות בהמשך השנה | צילום: בלומברג, Getty images

הבנק המרכזי האמריקאי (הפד) העלה את הריבית בארה"ב בפעם הרביעית ברציפות, לרמה של 2.5%. ההעלאה הנוכחית היתה בשיעור של 0.75%, בדומה לזו שקדמה לה. בשוק צופים שתי העלאות ריבית נוספות בהמשך השנה. בשעות שלאחר הודעת הריבית עלה מדד הנאסד"ק ב-2.5% וה-S&P 500 עלה ב-1.4%.

למעשה, הפד נדחף להעלאת הריבית לאור נתוני אינפלציית יוני: מדד המחירים לצרכן (ה-CPI) בחודש הקודם עלה ב-9.1% בהשוואה לנתוני יוני אשתקד, יותר מהצפי בשוק. גם אינפלציית הליבה שמודדת את מחירי השירותים עלתה מעל לציפיות. מחירי הדלק אמנם ירדו לראשונה זה זמן מה מתחת ל-100 דולר והחוזים העתידיים לנפט גולמי נסחרים כעת על 98 דולר לחבית - אך זהו עדיין מחיר גבוה שימשיך לתמוך ברמת מחירים גבוהה. לפי ההערכות, הפד צפוי להמשיך בהעלאת הריבית עד שעקום האינפלציה יתחיל להתהפך לכיוון אינפלציית מטרה של 2%.

"הצהרת הפד כללה כמה שינויים חשובים שלהערכתנו מטים את הכף אל הצד הניצי יותר", העריך הכלכלן הראשי של בית השקעות פסגות גיא בית-אור בסקירה בעקבות ההחלטה. "הדיון המרכזי כיום בשווקים הוא מתי הפד הולך לעצור, וזאת לאור היחלשות הנתונים הכלכליים במהלך השבועות האחרונים והדיבורים ההולכים וגוברים על מיתון",.

"זה שהריבית נותרה אפסית לאורך 15 שנים זו אנומליה", אמר לוטן לבקוביץ׳, שותף כללי בקרן גרוב. "מבחינת ההשפעה של זה על קרנות, סביר שהעלאת הריבית תוריד את הסכום המוקצה מLPs לקרנות הון סיכון, וכפועל יוצא גם לסטרטאפים. שווי החברות נגזר בין השאר גם משיעור הריבית והיוון תחזית ההכנסות העתידית, ולכן כפועל יוצא של העלייה בשיעור הריבית וירידה אפשרית בביקוש מצד משקיעי הון סיכון - השווי של חברות עלול לרדת. סביבת המכפילים מהשנתיים האחרונות אינה צפויה לשוב בקרוב, ולכן ליזמים מומלץ להתרגל למכפילים ושווים יותר צנועים, כאלו שהיו נחשבים לממוצעים".