נגיד הפד ג'רום פאוול (צילום: בלומברג, Getty images)
ג'רום פאואל. השוק החל להפנים שסביבת הריבית תישאר גבוהה לאורך זמן | צילום: בלומברג, Getty images

במובנים מסוימים הנדנדה הנמשכת בוול סטריט מזכירה הפרעה דו-קוטבית. יום אחד הסוחרים בהיי מטורף והמדדים והמניות מזנקים כאילו אין מחר, אבל אז כשהמחר מגיע - האדום המדכא חוזר לשלוט.

אחרי יותר מחודש שכלל ברובו עליות על גלי עונת הדוחות היחסית טובה ביחס לתחזיות כמובן – ואחרי הזינוק בעקבות דבריו של יו"ר הפד ג'רום פאואל על מיתון העלאות הריבית בשבוע שעבר, ה-S&P500, המדד החשוב בארה"ב, נמצא כבר 4 ימים בטריטוריה אדומה. ה-S&P ירד ב-3% מתחילת השבוע. הנאסד"ק ירד ב-3 ימים ב-4.5% והוא עדיין נמצא עמוק בטריטוריה דובית – רחוק 20% או יותר מהשיא. 

אם נחזור לפאוול והפד, אז אחרי החגיגה בעקבות ההודעה שהריבית תעלה רק ב-0.5%, השוק החל להפנים שסביבת הריבית תישאר גבוהה לאורך זמן. גם ההבנה שחגיגות הקניות המסורתיות של בלאק פריידיי וסייבר מאנדיי לא שברו את השוק הוסיפה לאווירה המלנכולית. גם דוח התעסוקה משישי האחרון העכיר את האווירה עוד יותר.

"דרך חתחתים"

יחד עם הנדל"ן שעלה בחודש שעבר בקצב הכי גבוה בעשורים האחרונים, נראה שאנחנו לפני זינוק באינפלציית הליבה, שאינה מתחשבת במחירי האנרגיה והמזון התנודתיים. בשבוע הבא יפורסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב ואם יפתיע לרעה, הצבע האדום יחזור ובגדול.

בינתיים האינדיקטורים הכלכליים ממשיכים לתעתע: מדד מנהלי הרכש (PMI) של סקטור השירותים הראה נתון של 46.2, עשירית האחוז מעל הצפי בשוק. מתחת ל-50 נקודות, ה-PMI מעיד על התכווצות כלכלית. מנגד, מדד ה-ISM של מכון ניהול ההיצע של הסקטורים הלא תעשייתיים הראה נתון של למעלה מ-56.5, הרבה מעל הצפי ל-53.3.

ועדיין, יש קולות רבים שמתריעים ממיתון הולך וקרב, בהם ראשי הבנקים הגדולים. מנכ"ל בנק ההשקעות גולדמן זאקס דיוויד סולומון הזהיר מ"דרך חתחתים" ומכך שצפוי עוד גל של פיטורים. מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן, ג'יימי דימון, הזהיר כי למרות שהכלכלה האמריקאית הכי חזקה בעולם, הר המזומנים של 1.5 טריליון דולר של משקי הבית יסתיים במחצית השנה. הוא העריך בראיון ל-CNBC שארה"ב "תיכנס למיתון קל עד קשה" בעקבות זאת. גם במורגן סטנלי העריכו כי תהיה פגיעה בהכנסות של החברות הגדולות ביותר ברבעונים הקרובים.

רק מעטים צופים ש-2023 תהיה שנה כלכלית טובה, בהשפעת הנשורת מהמלחמה באוקראינה והמצב הכלכלי המידרדר באירופה. בבלומברג כבר הורידו את התחזית השנתית לשנה הבאה מ-3.2 ל-2.4%

בכלל, רק מעטים צופים ש-2023 תהיה שנה כלכלית טובה, בהשפעת הנשורת מהמלחמה באוקראינה והמצב הכלכלי המידרדר באירופה. ההידוקים המוניטריים של הבנקים המרכזיים והצורך שלהם להתחיל לצמצם את המאזנים מטילים צל גדול על השוק. בבלומברג כבר הורידו את התחזית השנתית לשנה הבאה מ-3.2 ל-2.4%.

עוד אינדיקטור שאמור להעיד על מיתון הולך וקרב הוא היפוך עקום התשואות, שממשיך להיות גבוה באופן היסטורי. היפוך עקום אומר שהתשואה לפדיון על האג"ח של משרד האוצר האמריקאי לזמן קצר גבוהה מהתשואה על האג"ח ארוך הטווח. הפדיון על האג"ח ל-3 חודשים עלה ל-4.3%, הרבה מעל התשואה על האג"ח ל-30 שנה שעומדת על 3.58%. בשוק האג"ח, בדרך כלל השקעות ארוכות טווח נחשבות לבטוחות ביותר ולכן נותנות את התשואות הטובות ביותר, כך שההיפוך הזה מעיד שהסוחרים חושבים שזו השקעה יותר מסוכנת ולכן פחות טובה. לפי מכון המחקר של סיטיבנק שפורסם בבארונ'ס, מדובר באחד ההיפוכים הארוכים ביותר מאז 1977 ונמשך כבר למעלה מ-100 ימים.