חברות ההייטק הישראליות גייסו 1.78 מיליארד דולר ברבעון השני של 2023, ירידה של 65% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. כך עולה מדוח של לאומיטק וחברת IVC שיתפרסם במלואו באמצע יולי.

הנתונים ברבעון הנוכחי דומים מאוד לאלה של הרבעון הראשון - בו גויסו 1.7 מיליארד דולר בלבד, אולם, כותבי הדוח מציינים כי ברבעון זה ניכרת בלימה קלה במגמת הירידה לעומת הרבעון הראשון של 2023.

100 סבבי השקעה בוצעו ברבעון האחרון, המהווים ירידה של 48% במספר העסקאות לעומת הרבעון המקביל אשתקד. השוואה רבעונית, סכום הגיוסים ברבעון השני של 2023 משקף עלייה קלה של 2% בהשוואה לרבעון הראשון של 2023. בנוסף, זו הפעם הראשונה שמגמת הירידה בנוכחות המשקיעים הזרים בהשקעות בחברות ההיי-טק הישראליות נשברת לאחר שישה רבעונים רצופים.

100 סבבי השקעה בוצעו ברבעון האחרון, המהווים ירידה של 48% במספר העסקאות לעומת הרבעון המקביל אשתקד

מנכ"לית לאומיטק, תימור ארבל-סדרס: "אנחנו ממשיכים לראות ירידה ברמה השנתית של סבבי הגיוס, הן בסכומים והן במספר החברות שמגייסות. יחד עם זאת, אנחנו מזהים סימנים ראשונים להתייצבות בקצב הגיוסים בזכות השקעות FOLLOW-ON לעומת עצירה של השקעות ראשוניות. מעניין יהיה לראות איך יתפתחו החודשים הקרובים. עוד מעניין יהיה לראות כיצד החברות יתאימו את סבבי הגיוס בהתאם לרוח התקופה והסביבה הכלכלית החדשה שאנחנו מצויים בה כך שיתאפשרו עסקאות ורכישות חדשות בשוק".

"משקיעים בחברות פורטפוליו"

"הרבה משקיעים אומרים שלא עשו השקעות חדשות וכנראה גם לא יעשו בקרוב", מסבירה ארבל-סדרס, "אבל הם משקיעים בחברות פורטפוליו. זה יכול להיות סבב חדש אבל זו לא השקעה חדשה. קשה להגיד האם אנחנו רואים עכשיו עצירה כי השתנה משהו בסנטימנט של המשקיעים או שהחברות הגיעו לנקודה שבה אין ברירה אלא להביא עוד כסף כי אנחנו בתוך המשבר כבר מהשנה שעברה".

כל חדשות הטק מחכות לכם גם בניוזלטר היומי שלנו. להרשמה >>>

מתי נתחיל לראות את הדאון ראונדס ש"הובטחו" לנו בתחילת המשבר?
"הם כבר קורים ואני מקווה שנראה עוד עד סוף השנה כי אחרת המצב יהיה קשה. כרגע, השווים עדיין גבוהים והיזמים - חלקם - מגיעים עם ציפיות שלא התאימו עצמן למציאות החדשה. יש הרבה קרנות שיש להן כסף והן לא משקיעות - לא כי אין חברות טובות אלא כי אין עסקאות טובות ועד שזה לא ישתנה השוק לא ייפתח. האלטרנטיבה לדאון ראונד יכולה להיות לסגור חברה או שיגיעו בשלב מאוחר מדי להבנה שצריך להוריד את השווי. עדיף להוריד שווי ולגייס ולהמשיך לפתח את החברה".

אפשר כבר לומר איך נראה הרבעון הזה בהשוואה לחו"ל?
"לאורך כל המשבר המצב בחו"ל יותר טוב. ראינו שירידות השווים בחו"ל מינוריות מאשר אצלנו. אנחנו רואים גם מה קורה בשווקים הציבוריים והנאסד"ק עלה משמעותית מתחילת השנה. אין עדיין מידע שמסכם את הרבעון הזה בחו"ל, אבל אני מעריכה שנראה משהו שונה".

לדברי ארבל-סדרס, "יש הרבה קרנות שיש להן כסף והן לא משקיעות - לא כי אין חברות טובות אלא כי אין עסקאות טובות ועד שזה לא ישתנה השוק לא ייפתח"

נתון נוסף שמופיע בדוח החלקי הוא ניתוח המיקום הגיאוגרפי של המשקיעים. IVC זיהתה שינוי ברמת המעורבות של המשקיעים הזרים: נרשמה התייצבות במספר ההשקעות שהתבצעו ע"י משקיעים זרים הפעילים בשוק הישראלי. זו למעשה הפעם הראשונה שמגמת הירידה בנוכחות המשקיעים הזרים נשברת לאחר שישה רבעונים רצופים.

"אנחנו רואים היפרדות בין המשקיעים המקומיים לזרים וזה סיגנל מעניין שצריך להמשיך לעקוב אחריו", מסבירה ארבל-סדרס. ההסבר לכך נעוץ, אולי, במצב הפוליטי בישראל והמודעות וההתמקדות של הקרנות הישראליות בפעילות שנועדה בעיניהן לשמר את התעשייה המקומית, כמו גם העובדה שהמצב הנוכחי המתמשך מעלה את רמת אי הוודאות ומקשה על קבלת החלטות.