סם בנקמן-פריד מנכ"ל בורסת הקריפטו FTX (צילום: בלומברג, getty images)
סם בנקמן-פריד. מודה שהערכים שהציג למשקיעים היו הצגה | צילום: בלומברג, getty images

בשבוע שעבר כינסה קרן סקויה את המשקיעים שלה (LPs) לשיחת ועידה בנושא FTX. אלפרד לין, השותף בקרן שאישר את ההשקעה, לקח על כתפיו להוביל את השיחה הזו שהיא חלק ממסע התנצלות של הקרן על חלקה בפרשה. בעצם, אולי המילה התנצלות קצת קיצונית מדי לתאר את מה שמתרחש פומבית בשבועות האחרונים. בסקויה יצאו למסע חוצה יבשות כדי להסביר למה היא לא אשמה בכלום וההתמודדות שלה מעוררת דאגה.

סקויה השקיעה ב-FTX סכום של 210 מיליון דולר שבשיאה הוערכה ב-32 מיליארד דולר. אחרי שבינאנס (Binance) חזרה בה מכוונתה לרכוש את החברה, סקויה מיהרה להעניק לה שווי חדש - אפס. ג'ון ריי, שמונה למנכ"ל FTX אחרי הקריסה, אמר עליה ש"מעולם בקריירה שלי לא ראיתי כשל ניהולי כזה". קריירה שכללה את שיקום אנרון (Enron), אולי אחת הקריסות המפורסמות בהיסטוריה המודרנית. זה לא מפריע לסקויה לטעון שהיא ביצעה בדיקת נאותות מדוקדקת לחברה לפני שהשקיעה בה.

למעשה, אסטרטגיית אי לקיחת האחריות של סקויה כללה, בין השאר, הופעה של השותף הבכיר דאג ליאונה בכנס בהלסינקי בו נשאל על הבמה על ידי שותפה אחרת בקרן "מה היית עושה אחרת" בלי לציין כמובן חברה ספציפית. "בדקנו את זה", הרגיע ליאונה את הקהל, "אין שום דבר שיכולנו לעשות אחרת". שום דבר? באמת?

בין השבחים שהוצמדו לסם בנקמן-פריד באתר הקרן בעבר צוין שהוא "גאון" שרוצה וכנראה יכול "להציל את העולם", אבל גם הוזכר שהוא ניהל פגישת זום עם משקיעים תוך כדי שהוא משחק ליג אוף לג'נדס בביתו

בין השבחים שהוצמדו לסם בנקמן-פריד באתר הקרן בעבר צוין שהוא "גאון" שרוצה וכנראה יכול "להציל את העולם", אבל גם הוזכר שהוא ניהל פגישת זום עם משקיעים תוך כדי שהוא משחק ליג אוף לג'נדס בביתו. האנקדוטה האחרונה נועדה כמובן להדגים כמה הוא שונה, לא מעונב, מהפכן. הכתבה נמחקה מהאתר בתחילת החודש, מיד לאחר הקריסה.

סקויה היא כמובן לא הקרן היחידה שהאמינה לבנקמן-פריד והבטחותיו. גם סופטבנק, טייגר גלובל ואחרות ניפחו את הבלון הזה, אבל לסקויה שמור מקום של כבוד כחלוצת ההון סיכון. אחת הקרנות שעיצבו את התחום והשפיעו עליו וגם אחת הקרנות הגדולות בעמק. וכולנו יודעים שעם כוח גדול באה אחריות גדולה.

דאג ליאונה, בכיר בקרן סקויה (צילום: Steve JenningsGetty Images for TechCrunch)
דאג ליאונה. "אנחנו בעסקי החלומות" | צילום: Steve JenningsGetty Images for TechCrunch

הניו יורק טיימס דיווח אחרי הקריסה שבנקמן-פריד הוא זה שהתווה תנאים למשקיעים ולא ההפך. "אל תתערבו", היה מזהיר אותם כשבא לגייס הון, שבו מהצד, תתמכו ותצפו. בהתכתבות איתה שפירסמה קלסי פייפר ב-VOX, מודה בנקמן-פריד שהערכים שהציג היו הצגה. "משחק מטומטם" הוא קרא לפרסונה שאימץ שחרתה על דגלה תרומה חזרה לקהילה, חלק ממה שהיה צריך לעשות כדי לזכות בכסף ואמון.

"אנחנו בעסקי החלומות", ניתח ליאונה את הפדיחה של סקויה, "ובשלושת או ששת החודשים הבאים נחלום קצת פחות". וכדי שהקהל יבין למה הוא מתכוון הוסיף דימוי מאוד לא הולם לגבר בגיל העמידה: "זה כמו לידה, שוכחים את הכאב אחרי שלושה חודשים". גם מי ששם את החסכונות שלו אצל FTX כי בדק וראה שבסקויה הגדולה מאמינים בה בוודאי ישכח את הכאב במהרה.

סקויה גייסה בתחילת 2022 קרן קריפטו ייעודית של 600 מיליון דולר והשקיעה עד כה רק 10% ממנה. מסע ההצטדקות הציבורי של הקרן לא כלל הסבר לגבי אסטרטגיית השקעה עתידית אבל חייבים לומר שאם השותפים הבכירים באמת מאמינים שלא יכלו לעשות שום דבר אחרת ושזה כאב חולף שיישכח במהרה, אפשר באמת להספיד את עסקי הקריפטו.