ירידות בבורסה, אילוסטרציה (צילום: 123rf)
ירידות שווי. חברות צמיחה קרובות בהתנהגותן לשוק הציבורי | צילום: 123rf

הצצה נדירה לשווי של חברות מתאפשרת הערב בדוח לשנת 2022 של ביג טק 50, שותפות מו"פ שקמה במטרה לקנות מניות (בעסקאות ישירות או שניוניות) בחברות הייטק ישראליות פרטיות בשלב הצמיחה. עיון בו יכול לתת הצצה על המצב הקשה בו נמצאות חברות הצמיחה הישראליות.

נזכיר כי חברות הצמיחה הכי "קרובות" לשוק הציבורי ולכן השוויים שלהן נפגעים מירידת השווי בשוק הציבורי. עסקאות גיוס גדולות הפכו לנדירות וגם הנפקות, נעלמו כמעט לחלוטין. כך כותבת ביג טק 50 בעצמה: "שנת 2022 בעולם היתה שנה מלאת אתגרים כלכליים עבור מנהלי השקעות בכל סוגי הנכסים ובסוף 2021 עבר העולם מצמיחה מהירה להתמודדות עם אינפלציה גואה... מתוך הבנה שגיוס כסף יהיה מאתגר יותר בתנאי השוק שנרקמו, סקטור הטכנולוגיה שינה סדרי עדיפויות ממיקוד בצמיחה גבוהה למיקוד בהקטנת קצב שריפת המזומנים ומעבר לריווחיות. הדבר הביא חברות לצמצם במצבת כח האדם ולהתמקד ביעילות".

כעת לנתונים עצמם: שותפות ביג טק 50 מחזיקה ב-14 חברות לפי שעה. מבין 14 החברות שהשותפות מחזיקה, 3 בלבד הגדילו את שוויין מול "העלות במועד ההשקעה", על פי רוב לאורך שנת 2021. השלוש שהגדילו את שוויון הן: ויה, שביצעה בינואר (2023) גיוס הון לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר. פרמיטר-איקס, וזאת עקב מיזוג והפכיתה לחברת HUMAN, וחברת At-bay, חברת ביטוח הסייבר, שלפי הדוח עלתה בשווי שלה ב-41% מול מועד רכישת המניות.

שתי חברות שמרו על השווי שלהן, ואלו הן ורביט ו-OpenWeb, וכל יתר 9 החברות ירדו בשווי שלהן מול שוויין במועד הרכישה. כך למשל, לפי הערכת ביג טק 50, שוויה של אורקם של אמנון שעשוע ירד ב-62% ונכתב כי החברה פיטרה 16% מהעובדים שלה. שוויה של SiSense צנח ב-59% ונכתב בדו"ח ש"החברה צימצמה כ-9% מכח העבודה במסגרת שיפור הריווחיות". שווי של Fundbox צלל ב-57% ונמסר שהחברה נפרדה מ-40% מעובדיה.

שוויה של Trax ירדה ב-53% ונמסר ש"החברה ביצעה סבבי פיטורי עובדים במסגרת מעבר לרווחיות". שוויה של Buildots ירד ב-50%. שוויה של bluevine ירד ב-47% וכך גם שוויה של VoyagerLabs, עליה נכתב בדו"ח: "לפי פרסום בעיתונות הכלכלית מטא (פייסבוק) הגישה תביעה נגד החברה בגין הקמה ושימוש בפרופילים פיקטיביים".

אמנון שעשוע  (צילום: Heinz Troll, יחצ)
שעשוע. אורקם התכווצה דרמטית בשווי - וגם פיטרה עובדים | צילום: Heinz Troll, יחצ

יש לציין שביג טק נכנסה לשוק בדיוק בשיא הגאות בשווים, וכעת היא חווה את השפל. למעשה, השותפות מבהירה בדוח כי "מבדיקות ושיחות שהשותפות ביצעה עם גורמים המכירים את חברות הפורטפוליו, אף אחת מהן לא חוותה ירידה בהנכסותיה ביחס לשנה הקודמת, וזאת בנוסף לכך שחלק מהחברות ביצעו תהליכי התייעלות".

עוד יש לציין כי החברה לא חשופה תמיד לתוצאות החברות בהן היא מחזיקה ולכן הערכת השווי שלה מבוססת על "מודיעין" והערכות, כפי שהסביר ל-tech12 מנכ"ל השותפות יוחאי זייד רונן: "אנו מעריכים את השווי ב-4 דרכים שונות לפי המידע שברשותנו (מזכיר שאנו רוכשים לרוב מניות מבעלי מניות קיימים ולכן הגישה למידע של החברות הוא לא תמיד נפוץ): 1. הערכת שווי בהתבסס על סבבי גיוס או מכירת מניות משמעותית שהתבצעו בתקופת הזמן הרלוונטית. 2. הערכה על סמך ביצועי החברה (מכירות, רווחיות, שריפת מזומנים, קצב גידול, run rate וכד') בשילוב עם מכפילים. זאת בהנחה שיש לנו מידע פורמלי מהחברה שאפשר להתבסס עליו. 3. השוואה לקבוצת ייחוס של חברות מתחרות ציבוריות. 4. הצמדות למדדים של סקטורים רלוונטים".

טראקס מוצר  (צילום: Trax, יח"צ)
Trax. החברה בסבב פיטורים | צילום: Trax, יח"צ

לגבי המשך הדרך, ביג טק 2023 אינה אופטימית מאד: "הצפי של השותפות לשנת 2023 הוא שבאופן כללי סנטימנט השוק העולמי והמקומי ששלטו בשנת 2022 יתקיימו גם בשנת 2023 ושכמות ההנפקות והמימושים תשארנה נמוכה עד סוף השנה".

הירידה בשווי הובילה להפסד

לגבי ביג טק עצמה: שותפות המוגבלת מסכמת את השנה עם הפסד של 6.7 מיליון דולר, שרובו נגרם מירידה בשווי השקעותיה, ועם יתרת מזומנים בסך 5.9 מיליון דולר. מתחילת 2023 השלימה מניית ביג-טק 50 עלייה של 1.8%, אחרי שאת 2022 סיכמה עם צניחה שנתית של 53%.

לפי דוחות ביג-טק 50, בשנה שעברה מכרה השותפות את מלוא החזקותיה בשלוש חברות פורטפוליו - איירון סורס, פייוניר ואאוטבריין - אחרי ששלושתן נהפכו לציבוריות ומניותיהן התחילו להיסחר בבורסות ארה״ב במהלך 2021. בשלושתן יחד השקיעה השותפות בסך הכל 3.4 מיליון דולר, ומימוש החזקותיה בהן הניב לה תמורה כוללת של 4.6 מיליון דולר - כלומר, תשואה כוללת של 37% על ההשקעה. ואולם, בעוד מכירת מניות איירון סורס הניבה לשותפות תשואה חיובית של 155% ומכירת מניות פייוניר תשואה של 37%, מכירת מניות אאוטבריין הניבה לה תשואה שלילית של כ-63% על ההשקעה.

סך שווי אחזקות השותפות (ב-14 חברות כאמור) עומד על 19 מיליון דולר.