עובדות הייטק (צילום: CoWomen, pexels)
רונן סולומון: "חברות ההייטק מעניקות לעובדים כ-90.2% מתוך פול האופציות" | צילום: CoWomen, pexels

מין כלל אצבע כזה בתעשיית ההייטק הוא שפול האופציות לעובדים עומד על כ-10%, ובעת אירוע גיוס (בו מדוללים בעלי המניות) מקצים מחדש עוד קצת אופציות לעובדים כדי לשמור על הנתח הזה פחות או יותר קבוע.

אך לפי הנתונים, האגדה לא באמת נכונה. "הדעה הרווחת היא היא שגודל פול האופציות צריך להיות כ-10% ממניות החברה בדילול מלא", מסביר רונן סולומון, מנכ"ל ומייסד אלטשר, חברת נאמנות מהגדולות בישראל, ואחת משלוש חברות גדולות בשוק שמחזיקות בנאמנות את האופציות של רוב המשק. אלטשר ריכזה סטיסטיקה מבסיס הנתונים שלה שכולל 3000 סטארט אפים, חברות פרטיות כולן, ואלו המסקנות:

"באופן מעניין, פול האופציות בחברות הייטק בישראל גבוה בהרבה מהדעה הרווחת. הממוצע עומד על 18.5%, אפילו אותי זה הפתיע", מסביר סולומון. בתוך זה יש שונות בין החברות השונות, למשל בחברות אינשורטק זה עומד על 12.6% ואילו בחברות הייטק בתחום המדיה והתוכן זה יכול להגיע ל-25% מכלל המניות.

רונן סולומון, מנכ"ל ומייסד חברת אלטשר: "באופן מעניין, פול האופציות בחברות הייטק בישראל גבוה בהרבה מהדעה הרווחת. הממוצע עומד על 18.5%, אפילו אותי זה הפתיע"

אלטשר בדקה גם האם החברה מקצה בפועל לעובדים את האופציות על בסיס הפול שעומד לרשותה עבור זה. התשובה היא בגדול כן: "חברות ההייטק מעניקות לעובדים כ-90.2% מתוך פול האופציות", נמצא במחקר. יש לציין שרוב האופציות מוקצות לעובדים מן המניין אבל בחברות צמיחה, לעיתים מקצים אופציות בנדיבות גם ליזמים, היות שהם דוללו מאד לאורך הסבבים.

רונן סולומון, מנכ"ל ומייסד Altshare (צילום: דניאל ישראל, יחצ)
רונן סולומון. | צילום: דניאל ישראל, יחצ

סולומון מסביר כי הקצאת האופציות מגיעה גם על רקע ההבנה של חשיבות ההון האנושי בהייטק וגם כעת, על רקע המשבר בשוק, כאמצעי תגמול ושימור עובדים חליפי לשכר: "פול אופציות באחוז כזה יכול להצביע על העדר פחד של היזמים לדלל את עצמם ואת המשקיעים כדי לתמרץ את העובדים כהלכה - החברות הגדולות בעולם כבר הבינו שהעובדים הם הנכס הכי יקר של החברה. אם העובד מרוצה העבודה תתבצע על הצד הטוב ביותר, אז גם הלקוחות וגם המשקיעים יהיו מרוצים. גם בתקופה הזו, החברות לא מפחדות להשקיע בעובדים ולא מוותרות עליהם גם ברגעים הקשים".

סולומון: "אם בעשורים הקודמים אלו שנהנו מהצלחה של החברה היו אנשים בודדים, נוחי דנקנר, זיסר ותשובה, ואולי המנכ"לים שלהם, העשור הזה מפזר את ההון 'לעם'. כמעט חמישית מהון החברה הולך לעובדים"

בראיית מאקרו, סולומון מסביר שאפשר לראות בהייטק תופעה חדשה יחסית של חלוקת עושר שלא הייתה כמותה בעבר. "אם בעשורים הקודמים אלו שנהנו מהצלחה של החברה היו אנשים בודדים, נוחי דנקנר, זיסר ותשובה, ואולי המנכ"לים שלהם, העשור הזה מפזר את ההון 'לעם'. כמעט חמישית מהון החברה הולך לעובדים". זה מתחבר גם לכך שבנקים פרטיים מגיעים ארצה לתת שירות לאותם מתעשרים חדשים.

לבסוף, סולומון טוען כי המשבר הנוכחי יעשה טוב לעובדים, בטווח הבינוני והארוך: "ראינו את זה כבר במשבר של 2008: חברות שנאלצות להוריד שכר מקצות יותר אופציות לעובדים, וכשהאופציות יבשילו בעוד כשנתיים-שלוש כנראה שהשוק יהיה במקום יותר טוב". מי יודע, אולי ב-2025 נראה גל חדש של מיליונרים בהייטק".