מחאת ההייטק (צילום: מחאת ההייטקיסטים)
מחאת ההייטק. המשקיעים הזרים בורחים | צילום: מחאת ההייטקיסטים

"אנחנו כבר לא משקיעים בחברות ישראליות". זה המסר החד משמעי שהעבירה קרן זרה גדולה לקרן הון סיכון מקומית. נציגי ההייטק מזהירים בחודשים האחרונים מכך שהמהפכה המשפטית תפגע בענף והיום הגיע לידי tech 12 תיעוד שמאשש את הטענה הזאת.

לא מעט משקיעים זרים שנסוגים מישראל עושים זאת בנימוס, במעומעם או בשקט מוחלט, אבל במקרים מסוימים הם מניחים את הדברים על השולחן. קרן גדולה, שפעילה בתחום הדיפ טק ויש לה אחזקות בישראל, החליטה להשעות את ההשקעות שלה כאן, והיא מייחסת זאת במפורש לשינוי המשטרי.

אייל קישון, Deep Insight (צילום: תומר שלום)
אייל קישון, דיפ אינסייט. "זו הפעם הראשונה שאני רואה התייחסות כזו" | צילום: תומר שלום

אייל קישון, יו"ר קרן דיפ אינסייט הישראלית מספר: "קרן דיפ אינסייט הוקמה לפני שלוש שנים וכרגע יש לנו מתמחה, בחור צעיר שבא לכאן לעבוד בקיץ. התפקיד שלו זה ליצור קשרים עם קרנות אחרות בעולם בדיפ טק כי לא הרבה קרנות משקיעות בתחום הזה, ולחברות יש צורך בעוד סבבים כדי לגדול ולהתקדם. אז הוא יוזם פניות 'קרות' לקרנות כאלו ומציע להן לשתף פעולה איתנו, להראות אחת לשנייה חברות וכדומה. זו קרן של 30 אנשים אבל הוא קיבל מענה מהשותף המייסד של הקרן".

אייל קישון: "כרגע יש לנו מתמחה, בחור צעיר שבא לכאן לעבוד בקיץ. התפקיד שלו זה ליצור קשרים עם קרנות אחרות בעולם בדיפ טק כי לא הרבה קרנות משקיעות בתחום הזה. זו קרן של 30 אנשים אבל הוא קיבל מענה מהשותף המייסד של הקרן"

נוסח המכתב קצר וכואב: "תודה על פנייתך והצעתך הנדיבה. אך לצערנו כרגע לא נוכל להיענות לה, היות ואנחנו כבר לא משקיעים בחברות ישראליות (באנגלית: Israeli Headquartered) בשל הרפורמה המשפטית המוצעת. אני מאחל לך הצלחה במשימתך ומקווה שהצדק יגבר, עבורך ועבור מדינתך". כך זה נראה במקור:

קישון אומר בתגובה: "אני 30 שנה בביזנס, הייתי עובד מספר שלוש של קרן יוזמה, וזו הפעם הראשונה שאני רואה התייחסות כזו. זה רק מראה באיזו מהירות אפשר להרוס משהו שבנינו לאורך 30 שנה".

מאיפה אתה מדבר איתי?
"אני כרגע ליד השער של הכנסת ונשאר פה עד שזה ייגמר - כך או אחרת".

זאת לא הפעם הראשונה

זאת לא הפעם הראשונה שבה נחשפת תגובה כזאת. בחודש מרץ פרסם היזם שירן ויצמן בחשבון הטוויטר שלו קטע ממייל דחיה שקיבל מקרן אירופית עם ההסבר: "לצערנו הפסקנו לבצע השקעות ופעילות בישראל לאור תיאבון הסיכון המוגבל של המשקיעים שלנו", כתבה הקרן הגדולה, "המדיניות שלנו זהירה לגבי פקטורים כלכליים ופוליטיים".

הצניחה בהשקעות הטק בישראל מתועדת היטב, וברבעון השני של השנה נרשמה ירידה חדה בהשקעות בחברות סטארט אפ ישראליות בשיעור של 62% מול הרבעון המקביל. חלק, ואולי אף רוב מהירידה, ניתן לייחס למשבר העולמי בטק, אבל אין ספק שגם המצב החוקתי בישראל תורם לבריחת המשקיעים מכאן.