בן פסטרנק אמן מחשבים pasternak (צילום: ניר אלון)
בן פסטרנק. "אי ודאות הורגת עסקים" | צילום: ניר אלון

ענף ההייטק ושירותי המחשוב בישראל יקרוס בעקבות המשק, ההשקעות יתמעטו, הסטארט אפים והחדשנות יצטמצמו ויותר ויותר עובדי הייטק יעשו רילוקיישן למקומות אחרים בעולם. התחזית הקודרת הזו שייכת לבן פסטרנק, מנכ"ל ובעלים של קבוצת אמן, אחת מקבוצות המחשבים ושירותי ה-IT הגדולות בישראל שמעסיקה 4,000 עובדים בארץ ובעולם. ויש לו על מה להסתמך: כמי שמפעיל מרכזי מחשבים בהונגריה ובפולין, הוא ראה במו עיניו כיצד מתרחשים התהליכים האלה והוא משוכנע שזה יקרה גם אצלנו.

"יש לנו במדינות הללו משרדים כבר הרבה שנים, עוד לפני שהתחילה החקיקה האגרסיבית אצלם", אומר פסטרנק. "ראינו את ההשלכות לאורך הזמן על מגזר ההייטק והמגזר העסקי בכלל". לדבריו, השפעות החקיקה על המשק מאוד ברורות: היחלשות של השוק המקומי, עלייה בשערי הריבית, עלייה באינפלציה והיחלשות של המטבע המקומי. "אלה דברים שמאוד מחלישים את השווקים הפנימיים", הוא אומר.

"אתה באמת חושב שהונגריה או ישראל מעודדות משקיעים זרים יותר מאשר אירלנד? או כל מדינה אחרת? יש לי חדשות בשבילך, יש מספיק אלטרנטיבות"

ההשפעה אינה חלה רק על המשק אלא מגיעה לדבריו גם לעובדים עצמם: "התהליכים גררו הרבה מאוד פניות אלינו מצד עובדים לעשות רילוקיישן למשרדים אחרים שלנו, במדינות יותר נאורות כמו אנגליה ופורטוגל. זה בדיוק מה שקורה עכשיו בישראל, בינתיים בהיקפים יחסית נמוכים אבל הם כבר עולים ואנחנו רואים את גרף העלייה הזוחלת והמתמשכת של פניות עובדים, ויודעים להשוות למה שקרה שם. מי שעוברים ראשונים אלה אותם עובדים חזקים, וזה מה שמגדיל את החוסר שיש גם ככה במהנדסים, ומגדיל את הפער".

"אף אחד לא נכנס לבדוק"

אירוע בולט נוסף שפסטרנק מזהה כחוזר על עצמו בפולין, הונגריה וכעת גם בישראל, הוא ירידה בהיקף ההשקעות בהייטק במדינה. "אף אחד מהמשקיעים לא יודע מה זו בדיוק 'פסקת ההתגברות ההונגרית' וכמה קולות צריך כדי להתגבר, או מה זו עילת הסבירות. אני שומע משקיעים, אני שומע קולגות בחו"ל: אף אחד לא נכנס לבדוק אם זו פסקת ההתגברות, או אם יש אי סבירות קיצונית. אף אחד לא באמת נכנס לזה. מספיק שיש עננה מעל השמיים של הונגריה ואתה כמשקיע יודע - שם אתה לא משקיע".

ואת זה אתה רואה גם בישראל?
"את אי הוודאות בוודאי, כבר עכשיו. זו אי ודאות שבכלל קיימת בעולם ואנחנו מגבירים אותה עכשיו בסדרי גודל בגלל מה שקורה בישראל. היא מביאה לקבלת החלטות הרבה יותר איטית, היא עוצרת עסקים אוטומטית. זה הדבר הראשון שהורג עסקים".

איך זה משפיע על העסקים שלכם?
"המגזר העסקי נחלש. אני נותן להם שירותים אז מן הסתם היכולת שלהם בהשקעות והמשך ההתחדשות פחותה מאוד".

יש אומרים שהפתרון לירידת ההשקעות הוא בעידוד ממשלתי, כמו שהממשלה בישראל נותנת למשל לאינטל.
"אתה באמת חושב שהונגריה או ישראל מעודדות משקיעים זרים יותר מאשר אירלנד? או כל מדינה אחרת? יש לי חדשות בשבילך, יש מספיק אלטרנטיבות. ואף אחד לא יבוא למקום בו יש עננה, אף משקיע לא ייכנס. אתה רואה כיום השקעות גדולות בהונגריה? אתה עצמך היית משקיע היום את כספך בקרן VC שנמצאת בהונגריה?"

פתרון אחר שנשלף עכשיו הוא עידוד הגופים המוסדיים להגביר השקעות בהייטק הישראלי.
"אם יחייבו אותם רגולטורית לעשות את זה, חלילה, זו התערבות ביכולת שלהם והתוצאה תהיה שההחלטות יהיו פחות נבונות. אם הם היו מחליטים בצורה נבונה, כנראה שלא היו משקיעים בישראל".

יש לכם גם פעילות השקעות רחבה. האם אתם משנים עכשיו את המדיניות של השקעה בישראל?
"אנחנו אכן מושקעים בישראל, אנחנו פטריוטים. חברת אמן היא חברה פרטית שמעסיקה אלפי עובדים, ויש לה גם מניעים ציוניים, יחד עם זאת, בוודאי שאנחנו שוקלים חלופות, והיום חלק גדול מההשקעות שלנו והמשך ההתרחבות נעשים מעבר לים. יש לנו שבעה משרדים גדולים מאוד באירופה שעובדים מול השוק המקומי, ושם נמשיך את ההשקעות שלנו - אם זה בבריטניה, בפורטוגל או בגרמניה".

יהיו פיטורים אצלכם בישראל?
"אם לא תהיה מספיק עבודה, אז כן. אם לא יהיה ביקוש כתוצאה מאי הוודאות, כתוצאה מהיחלשות המגזרים השונים בשוק העסקי בישראל, אז בוודאי שכן. כרגע הפעילות ממשיכה ואנחנו אפילו מגייסים עובדים, אבל אי ודאות תייצר הפחתה בפעילות".

"הולכים למקום מאוד לא טוב"

אמן מחשבים מדורגת שישית בישראל בדירוג duns100, אחרי מטריקס, וואן, גו גלובל, חילן ואזטק. היא חברה משפחתית שהוקמה בשנות ה-70 ובן פסטרנק קיבל לידיו את ניהול החברה ב-2006. אחד מכיווני הצמיחה אליהם הוביל היה "מודל ה-Off Shore", שמספק בישראל כוח אדם בתחומי המחשבים שממוקם במדינות שונות בעולם. ההתרחבות נעשתה בין השאר באמצעות סדרת רכישות של חברות ישראליות וזרות.

"מי שעוברים ראשונים אלה אותם עובדים חזקים, וזה מה שמגדיל את החוסר שיש גם ככה במהנדסים, ומגדיל את הפער"

לקחתם חלק בפורום המאבק של 150 החברות העסקיות, מאבק שבינתיים לא צלח.
"אני חושב שלמגזר העסקי יש עוד הרבה כלים בארסנל ואני לא דובר הפורום. אנחנו קודם כל פטריוטים מאוד ורוצים בטובתה של המדינה. עושים את הכל מתוך טובתה של המדינה. רוצים להמשיך לעשות השקעות במדינה. ולכן עושים את זה מתוך דאגה ולא מרצון להקשות. התהליך הולך כרגע למקום מאוד לא טוב".

אם הייתם משביתים את פעילות העובדים, יכול להיות שחלקים במגזר הממשלתי לא היו יכולים לתפקד.
"זה נכון. אבל גם פה אנחנו רוצים לעשות פגיעה מידתית. יחד עם זאת, בלי ההסתדרות יקשה עלינו מאוד להגיע להיקפים ענקיים".

מה התחזית שלך להמשך, מה עומד לקרות?
"אי הוודאות כנראה תימשך. כחלק מזה אנחנו צריכים לייצר ללקוחות שלנו את היכולת לקבל החלטות מהירות, גמישות. זה מה שאנחנו עושים. יש פרויקטים רבים עדיין בשוק של מספר ארגונים גדולים מאוד. כמו בכל דבר, כשיש תהליכים של האטה ומיתון, מי שסובלים ראשונים זה הקטנים דווקא. אנחנו עובדים מול השווקים הגדולים ולכן זה לא מגיע אלינו כל כך מהר".

אז אם העבודה ממשיכה כרגיל, אולי המשק יכול לתפקד גם בלי דמוקרטיה?
"אתה חושב שבהונגריה לא עובדים? שאין שם חשמל? שלא הולכים לסופרמרקט? הולכים, אבל לא עושים פיתוח וחדשנות ומעבר דיגיטלי. וכאשר בוחנים את זה על פני שנים, אלה יהיו המדינות הפחות מתקדמות באירופה".