הפגנה נגד המהפכה המשטרית והשר אופיר אקוניס (צילום: ליאור באקאלו; משרד המדע)
אופיר אקוניס והמחאה נגד המהפכה המשפטית (קולאז', למצולמות אין קשר לכתבה) | צילום: ליאור באקאלו; משרד המדע

המהפכה המשפטית שמובילה ממשלת ישראל עלולה לדחוף לבריחת מוחות מהאקדמיה ולמנוע מישראל גישה לתוכניו מחקר ותקציבים בינלאומיים - כך מזהיר פרופ' אבינעם (אבי צדוק), חבר המועצה הלאומית למחקר ופיתוח במכתב שכתב לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס.

המועצה היא גוף רשמי של המדינה המורכב מאנשי אקדמיה ותעשייה המשמשת כזכור חשיבה אסטרטגית של משרד המדע. בתחילת השבוע נפגשו עם השר נציגי המועצה ובהם צדוק, עימאד יונס והיו"ר פרופ' פרץ לביא, והביעו בפניו חששות מהתקדמות המהפכה המשפטית במתכונתה הנוכחית.

"אינני משפטן או פוליטיקאי, והבנתי בנושאים הללו מעטה. מאידך, בנושאים של מחקר מדעי טכנולוגי והמערכת האקדמית הישראלית אני מבין היטב", כתב לאקוניס צדוק, חבר הפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן. "המנדט שקיבלתי, מנשיא המדינה, הינו לייעץ לממשלת ישראל בנושאים הקשורים למחקר ופיתוח. לכן, אני מוצא שהתייחסות למאורעות השעה בהקשרים הללו אינה רק לגיטימית, אלא אף הכרחית".

מתוך המכתב: "אני מודאג מהאפשרות שמדינת ישראל לא תוכל להשתתף בתוכניות, תקציבים, ושיתופי פעולה בינלאומיים, ושתימנע הגישה של חוקרים ישראלים לתשתיות מחקר בינלאומיות קריטיות"

צדוק כתב כי מדובר בעמדתו האישית, אך הזהיר מהאופן שבה נתפסת התוכנית המשפטית של הממשלה בעולם האקדמי: "אדוני השר, אני מודאג מאוד. בשבועות האלה הממשלה מובילה מהלכי חקיקה דרמטיים ומהירים. המהלכים הנוכחיים, הדינמיקה שלהם, והסנטימנט הנלווה אליהם נתפסים על-ידי רבים בקהילה המדעית בישראל ומחוצה כפוטנציאל סכנה.

"אין לי דרך לדעת בוודאות כיום עד כמה יפגע המדע הישראלי. הדברים יתבררו רק לאורך זמן. אבל סכום ההימור שלנו כאן גבוה מאוד. כדוגמה אחת בלבד, המחקר המדעי הוא הבסיס להייטק וביוטק, התורמים הגדולים ביותר לכלכלת ישראל ולתדמיתה הבינלאומית".

צדוק מפרט כיצד לדעתו עשויים החששות להתממש בפועל: "אני מודאג מהאפשרות שמדינת ישראל לא תוכל להשתתף בתוכניות, תקציבים, ושיתופי פעולה בינלאומיים, כדוגמת פרוייקטי האיחוד האירופי ERC, ושתימנע הגישה של חוקרים ישראלים לתשתיות מחקר בינלאומיות קריטיות".

מתוך המכתב: "אני חושש שמא מדענים ישראלים מובילים בעלי שם עולמי יעזבו, ושטובי תלמידינו שמצויים כעת בהשתלמויות פוסט-דוקטורט בחו"ל ימנעו מלחזור. אני מכיר אישית עמיתים שכבר החלו במהלכים קונקרטיים על-מנת לעבור מכאן"

דברים אלו מכוונים מכוון למענק יוקרתי שמחלקת מועצת המחקר האירופית בגובה כ-2 מיליון יורו למחקר המוענק גם לחוקרים ישראלים. לפני כחודש זכו במענק 24 חוקרים ישראלים וצדוק עצמו זכה במענק פעמיים בעבר.

"אני יכול להעיד שללא המענקים הללו, לא הייתי יכול לבצע את המחקרים בחזית הידע אותם אני מבצע, ולא יכולתי להשיג את המעמד ממנו אני נהנה בקרב הקהיליה המדעית בתחום שלי. ביחס לגודל האוכלוסייה, ישראל היא הזוכה הגדולה ביותר במענקי ERC לאחר שוויץ". הסכם ההצטרפות של ישראל לתוכנית המחקר נחתם ב-1996 וכבר בראשיתו נכתב כי הוא נעשה על בסיס "כיבוד זכויות אדם ועקרונות דמוקרטיים".

איום נוסף לפי צדוק הוא בריחת מוחות: "אני חושש שמא מדענים ישראלים מובילים בעלי שם עולמי יעזבו, ושטובי תלמידינו שמצויים כעת בהשתלמויות פוסט-דוקטורט בחו"ל ימנעו מלחזור". עוד הוא מוסיף כי "לדאבוני, אני מכיר אישית עמיתים שכבר החלו במהלכים קונקרטיים על-מנת לעבור מכאן".

על פי הדיווח בישראל היום השר אקוניס השיב לחוקרים בישיבה ש"הם אומרים דברים לא מנומקים". הוא הבטיח שלא תהיה פגיעה בחופש הביטוי והחופש האקדמי.

עדכון: מלבד המכתב של צדוק עצמו, הגיע לידינו המכתב הרשמי שהמועצה העבירה לשר אקוניס עליו חתומים 14 חברי המועצה, והוא ברוח דומה. המכתב מתריע ש"מהלכי חקיקה דרמטיים ומהירים המאיימים על זכויות הפרט והקניין" יפגעו במו"פ הישראלי בהיבט כוח אדם מדעי, כולל קושי לחוקרים ישראלים למצוא פוסט דוקטורט בחו"ל וכולל מדענים ישראליים שימנעו מלחזור לישראל בתום הלימודים. ובהיבט השקעות המו"פ הזרות או כפי שנכתב: "השקעות ממדינות אחרות לא יגיעו אם המשקיעים יחששו שגורל השקעותיהם נתון לשרירות המערכת הפוליטית". הם סיכמו: "את הטעון תיקון יש לאתר ולשפר אך ורק בתהליך זהיר ומחושב, ועל סמך הסכמה רחבה בכנסת ובציבור".