תמרה דירקטור, YOLO (צילום: רמי זרנגר, יח"צ)
תמרה דירקטור, YOLO. "העובדה שלא צפויות הנפקות משאירה לשוק הסקנדרי הזדמנות נדירה" | צילום: רמי זרנגר, יח"צ

"חברות שעד היום לא היה אפשר להיכנס אליהן אלא אם השקעת ממש בשלבים הראשונים מחפשות היום עסקאות סקנדרי", מספרת ל-tech12 תמרה דירקטור מקבוצת הסקנדרי מרקט אלפנט (The Elephant) ומי שעומדת בראש קרן הסקנדרי יולו (YOLO) שעל הקמתה הוכרז בימים אלה.

אלפנט היא פלטפורמה לביצוע עסקאות סקנדרי (מכירת אחזקות בחברות פרטיות) שהוקמה ב-2015. החברה פיתחה פלטפורמת סקנדרי גלובלית המאפשרת לבעלי מניות פרטיים בחברות הייטק בוגרות - בעיקר עובדים ובכירים לשעבר - להעמיד למכירה את מניותיהם. בנוסף, הפלטפורמה מאפשרת למשקיעים כשירים וגופים מוסדיים לרכוש את המניות. על גבי הפלטפורמה מוצעות כיום מניות בשווי מצטבר מבוקש של יותר מ-800 מיליוני דולרים. מרבית החברות בפלטפורמה גייסו הון לפי שווי של מיליארד דולר לפחות בסבב האחרון.

איך נראה היום שוק הסקנדרי אחרי שנה של ירידות בשווקים?
"אם בעבר ראינו בשוק הסקנדרי בעיקר עובדים ועובדים לשעבר, היום יש הכל מהכל: מוסדיים שאירועי 2022 שינו את משקלי הפורטפוליו שלהם, ומצד שני גופי השקעה לא טכנולוגיים במהותם, שההזדמנות והגישה שמתאפשרת עכשיו מביאה גם אותם לתחום.

דירקטור אומרת שהיעלמות האפשרות להנפקה מכריחה חברות שמתחרות על טאנלנטים לספק להם הזדמנויות הנזלה חלופיות. לדבריה, חברות ישראליות רבות מבינות היום שאירועי סקנדרי צריכים להתרחש במועדים קבועים ולא רק חלק מסבב השקעה

"החברות שמופיעות אצלנו כבר אינן סטארט אפ, אלא כאלה שלפני הנפקה וכבר בשלב הרווחי. העובדה שלא יהיו הנפקות בקרוב, בטח לא בהיקף הקודם, משאירה לשוק הסקנדרי הזדמנות נדירה גם מבחינת תמחור וגם מבחינת סוג החברות שמהוות מטרה להשקעה".

דירקטור מוסיפה שעל אף הפיטורים בהייטק, חברות עדיין נלחמות על טאלנטים. משכך, היעלמות האפשרות להנפקה מכריחה אותן לספק לעובדים כאלו הזדמנויות הנזלה אחרות. לדבריה, חברות ישראליות רבות מבינות היום שאירועי סקנדרי צריכים להתרחש במועדים קבועים, ולא רק כחלק מסבב השקעה שכולל רובו כולו גיוס הון רגיל.

"סקנדרי זה עולם שדורש מקצועיות"

לפני כ-18 חודשים פתחה אלפנט את שעריה גם לעובדי הייטק ישראלים, וכעת מוצעות בה למכירה מניות של חברות מובילות, בהן BigID ,Sisense ,Trax ,eToro ,Optibus OpenWeb ועוד. זאת לצד מאות עובדים ובכירים לשעבר בחברות יוניקורן אמריקאיות ואירופיות שכבר הנזילו את מניותיהם, בהן Palantir ,Sofi ,Dataminr ,Impossible Foods ,Via ו-Klarna.

קיימות פלטפורמות דומות בעולם שמנגישות עסקאות סקנדרי לעובדים ומשקיעים, מה הייחוד שלכם?
"בעולם יש 4-5 חברות כמו אלפנט עם חברות מהסוג הזה - אחת מהן זו למשל נאסדק פרייבט מרקט. שוק הסקנדרי בארה"ב הרבה יותר משוכלל ממה שקורה בישראל, אצלנו רק בשנתיים האחרונות חברות החלו לשתף פעולה.

"סקנדרי זה לא פעילות בנקאות השקעות קלאסית, זה עולם מורכב שיש לו מקצועיות מסוימת. למשל כל עסקה, גם אם היא חצי מיליון דולר, חייבת להיעשות בשיתוף פעולה מצד החברה עצמה שמכניסה משקיע חדש לקאפ טייבל (לחלוקת האחזקות - ה"ר).

אנליסט, אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה. "אנחנו מסייעים למוכרים וקונים לאסוף ולנתח מידע רלוונטי" | צילום: Shutterstock

"לפני שנתיים הקמנו גם פעילות מחקר ואנחנו מסייעים למוכרים ולקונים לאסוף ולנתח מידע רלוונטי ממש כמו בעולם הסחיר, וכך גם לנסות למצוא את המחיר הטוב ביותר. בשונה מהנאסד"ק, אנחנו יודעים לעשות גם עסקאות של חצי מיליון דולר וגם של 50 מיליון".

כעת, משיקים באלפנט את קרן יולו שבראשה תעמוד דירקטור. היא עצמה הצטרפה לקבוצת אלפנט אחרי 15 שנים בבית ההשקעות פסגות, שם שימשה בתפקידה האחרון כמנכ"לית פסגות ניירות ערך והייתה אחראית לנכסים בהיקף של עשרות מיליארדי שקל וניהול חבר הבורסה.

"המשקיעים לא יודעים איך לבחור בין ההזדמנויות"

המטרה של יולו היא לסגור קרן בהיקף של 100 מיליון דולר. לצד דירקטור ינהלו את הקרן גם מייסדי קבוצת הסקנדרי מרקט אלפנט: המייסדת ויו"ר הקבוצה סיגלית כהן, והמייסד השותף והמנכ"ל חיים שיף, שיכהן גם כיו"ר קרן יולו. בראש ועדת ההשקעות של יולו יעמוד ברק סורני, לשעבר מנכ"ל פסגות בית השקעות. על המחקר והאנליזות יופקד צח קסוטו, שעומד בראש זרוע המחקר של מרקט אלפנט. קסוטו גם ייסד את חברת-הבת והפעילות בישראל של פירמת הייעוץ הכלכלית הבריטית Moore Consulting ועומד בראשה.

"דמייני מצב שבו כל יום נכנסת עוד חברה שרוצה למכור ומחפשת נזילות, חברות שעד היום לא היה אפשר להגיע אליהן. לרוב בעולם הזה אנחנו רואים דיסקאונט של 30% על האופציות. היום אנחנו רואים גם הנחות של 50% בחברות מרוויחות"

מה בעצם מבדיל את קרן יולו משאר פעילות החברה?
"דמייני מצב שבו כל יום נכנסת עוד חברה שרוצה למכור ומחפשת נזילות, חברות שעד היום לא היה אפשר להגיע אליהן. לרוב בעולם הזה אנחנו רואים דיסקאונט של 30% על האופציות. היום אנחנו רואים גם הנחות של 50% בחברות מרוויחות. אנחנו מזהים הזדמנויות מדהימות והמשקיעים שאנחנו עובדים איתם אומרים לנו בהרבה מקרים שהם לא יודעים לבחור. יולו היא קרן פרייבט אקוויטי שמתמחה בניצול ההזדמנויות הללו".

קרן יולו היא השלישית במספר והגדולה ביותר שהקימה אלפנט, והיא מצטרפת לשתי קרנות מיקרו (אחת פרטית ואחת ציבורית) של הקבוצה הקבוצה. הקרן הראשונה שהוקמה ב-2020 ביצעה חמש השקעות בחברות הייטק פרטיות. ב-2021 הקימה הקבוצה, יחד עם שותפים, מיקרו קרן ציבורית במסלול שותפות מו"פ הנסחרת בבורסת תל אביב. הקרן הציבורית ביצעה עד היום השקעות במניות של עשר חברות הייטק מעמק הסיליקון: Dataminr, SambaNova, BigID, Rubrik, Carbon 3D, Malwarebytes, Mapbox, Dialpad, Indigo KeepTruckin (Motive).