לב תרומה (עיבוד: סאלי פאראג, shutterstock)
עיבוד: סאלי פאראג, shutterstock

 

עמותת תמורה, שמפעילה קרן פילנתרופיה ש"צמודה" לאקזיטים בהייטק הישראלי, מסכמת שנת שיא. הקרן, שפועלת כבר 20 שנה, מבוססת על אופציות שמקצים סטארט אפים לעמותה לאורך הדרך, ובעת אירוע הנזלה התמורה הזו נתרמת לעמותה לבחירת החברה.

שנת 2021 הייתה שנה חזקה באקזיטים, ולכן גם שנת שיא בתמורה: "הטרנד הוא חיובי לאור הטירוף בשוק", מסביר ברוך ליפנר מנכ"ל העמותה. "סך כל התרומות מאקזיטים בשנה החולפת עמדו על 3.2 מיליון דולר, וזה מול השיא הקודם, 1.9 מיליון דולר, ב-2020". האקזיט שתרומתו הייתה הכי גדולה לעמותה השנה הוא של אקווריוס מנועים, חברה שהנפיקה בתל אביב ואחרי מכירת המניות הכניסה הקרן מיליון ומאה אלף דולר. אקזיטים נוספים שניתן לציין הם של XM Cyber, ביצ' באם, סקרינובייט, מיי הרטיג, ופוטו מיין.

ליפנר אופטימי להמשך: "לפי החברות שכבר הנפיקו אבל המניות שלנו עדיין נעולות (IPO Lock-UP), גם ב-2022 נעבור את ה-3.2 מיליון דולר. לאורך השנה גייסנו 58 חברות נוספות לתמורה שזה בערך הממוצע". בין החברות שהצטרפו לתמורה השנה ניתן למנות את אמפת'י, מיטיגה, פאפיה גלובל, אקטיב פאנס, CHEQ, סנאפי, לייב-סייקל, IRP, בלינק, Voyantis ו- Treeverse.

לאן הולך הכסף?

"החברות יכולות בהחלט לבחור לאן להפנות את הכסף ומה שיפה שיש הרבה חברות שמערבים את העובדים בתהליך התרומות, ועושים מזה אירוע Team Building, שבו מזמינים את העובדים להציע עמותות או להצביע על עמותות. בחלק מהמקרים החברות מזמינות את העמותות לחברה להציג ונוצר באזז ולעיתים גם קשרים מעבר לכסף בין העובדים לעמותות כולל התנדבות".

בין העמותות שקיבלו "תמורה" השנה ליפנר מזכיר את: חינוך לפסגות, מחשבה טובה, סיירת חסד ייחודית, הגל שלי, Meet, כנפיים של קרמבו, המרכז לסיוע לנפגעות תקיפה מינית, ועוד.

 עבור חברות שרוצות להצטרף לתמורה, כמה נהוג לתת?

"זה משהו שכולם שאולים אותנו 'כמה לתת?'. אז זו תרומה וכל אחד תורם מה שהוא יכול ורוצה אבל הבנצ'מארק לחברה צעירה הוא משהו כמו אחוז, בהנחה שיהיה דילול לאורך הדרך. חברה יותר בוגרת יכולה לתרום פחות".

ברוך ליפנר, תמורה (צילום: נאוה פינקלמן, יחצ)
ברוך ליפנר, תמורה | צילום: נאוה פינקלמן, יחצ

יש לציין, כי למרות שמדובר בסכום שיא תרומות עדיין זוהי טיפה בים. מול אקזיטים ב-11.5 מיליארד דולר ב-2021, על פי נתוני PwC לא במעשר, ולא במאית ואפילו לא אלפית מסכום האקזיטים. ישנה ביקורת מוכרת על הייטק המקומי, שהוא לא תורם מספיק ביחס לרווחים הגדולים בענף או בהשוואה בינלאומיות לשווקים אחרים.