אפליקציית סיגנל (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
צילום: סאלי פאראג, shutterstock

בשקט יחסי, בלי הודעה לעיתונות או בלוג-פוסט, אפליקציית המסרים המיידים Signal הוסיפה אפשרות להעביר תשלומים בין משתמשים באמצעות מטבע קריפטוגרפי, והאופציה זמינה במסגרת Beta (היינו, טרום השקה רשמית רחבה), גם למשתמשים בישראל.

נזכיר כי סיגנל היא אפליקציית מסרים מיידיים מוצפנת, שנוסדה ביולי 2014. למעשה לא מדובר בחברה, אלא בארגון ללא מטרות רווח שמתקיים מתרומות משתמשים או בעלי הון, הרואים עין בעין את ערכי החברה. סיגנל נכתבה כולה בקוד פתוח ונמצאת בקונצנזוס בין קריפטוגרפים ואנשי אבטחת מידע, בשל פרוטוקול ההצפנה שלה בקוד פתוח והמחויבות שלה לפרטיות המשתמשים. זאת למשל, בניגוד לטלגרם, שרבים ממומחי האבטחה מסתייגים ממנה. לסינגל היו כ-105 מיליון הורדות עד כה וכ-40 מיליון משתמשים פעילים בעולם, והיא מאוד נפוצה בקרב עיתונאים ופעילי זכויות אדם. אפילו אדוארד סנודן ממליץ עליה כאמצעי לתקשורת רגישה.

אישור עסקה תוך חמש שניות

כבר באפריל השנה, סינגל הכריזה כי תתחיל להטמיע אפשרות תשלומים מתוך האפליקציה, במסגרת ניסוי מצומצם ובבריטניה בלבד. סינגל בחרה במטבע בשם Mob של חברה בשם MobileCoin, לה מוקסי מרלינספייק, יזם ומייסד סיגנל, משמש כיועץ. ה-Mob, קל לנחש, הוא מטבע קריפטוגרפי ממשפחת המטבעות הפרטיים, שאינם מאפשרים להתחקות אחרי הבעלים או הטרנזקציות. אגב, ה-Mob הינו מטבע "ירוק" בהיבטי צריכת משאבי המחשב וטביעת הרגל הפחמנית שלו. בנוסף החברה מבטיחה טרנזקציות מהירות ואישור עסקה בתוך חמש שניות.

באפריל, בעת השקת גרסת הבטא, התייחס מרלינספייק לפיצ'ר התשלומים. "הייתי רוצה שנגיע למקום בו משתמש ירגיש בטוח לא רק לשוחח עם המטפל שלו בסיגנל, אלא גם לשלם לו באמצעות סיגנל", אמר בראיון לעיתון ה-Wired.

"הייתי רוצה שנגיע למקום בו משתמש ירגיש בטוח לא רק לשוחח עם המטפל שלו בסיגנל, אלא גם לשלם לו באמצעות סיגנל"

מוקסי מרלינספייק

כעת מתברר כי סיגנל הרחיבה את ניסוי המשתמשים ואפשרות התשלומים באמצעותה נגישה בעוד מדינות, ביניהן ישראל, אך ארצות הברית אינה ברשימה ויש לכך סיבה טובה: השקת מטבע קריפטוגרפי, אנונימי לחלוטין, עלולה להרגיז את הרגולטורים, היות וניתן לעשות בו שימוש בהעלמות מס, מימון טרור, סחר בסמים או קבלת תשלום בעת מתקפות כופר בשדה הסייבר.

"הרכבת כבר יצאה מהתחנה"

השקת מטבע דיגיטלי פרטי, המוטמע כבר באפליקציה שנפוצה בקרב עשרות מיליוני משתמשים, יכולה להוות אתגר עבור רגולטורים פיננסיים, כפי שמרחיב אבישי עובדיה, שותף מייסד בקרן הון הסיכון קוליידר. "זה אירוע דרמטי שאפליקציה שנמצאת במיינסטרים, פתאום מקבלת אפשרות להעביר כסף בצורה אנונימית", הוא אומר, "אך יש לציין כי בכל הקשור לפרטיות, הרכבת כבר יצאה מהתחנה וישנם כבר Privacy Coins אחרים כמו מונרו או Zcash, שמאפשרים לא רק להעביר כסף מאדם לאדם, אלא גם לסחור, לקבל או להעמיד הלוואות ואף לקנות NFT בצורה אנונימית. בחלק מהמטבעות יש אפילו מעין 'דלת אחורית' לגיטימית, שאדם ישר יכול לאפשר לרואה החשבון שלו גישה".

אבישי עובדיה, קרן קוליידר (צילום: collider, יחצ)
"אירוע דרמטי". אבישי עובדיה, קרן Collider | צילום: collider, יחצ

יחד עם זאת, עובדיה מסרב להיבהל מהמטבעות האנונימיים וחושב שיש אפילו סוג של "תיקון" בהתבססות של הסקטור הזה בתעשייה: "כיום, כל דבר שאתה עושה בעולם הקריפטו - אפשר להתחקות אחריך. זאת אומרת, אם מישהו רוצה להלבין כסף בביטקוין או אתריום, הוא עושה שגיאה וכנראה שבסוף יגיעו אליו. אף אחד לא היה רוצה שכל פעולה שלו בחשבון הבנק תהיה חשופה לכל, ולכן באים כל מיני פתרונות בעולם הקריפטו שאומרים - בואו נקים עוד שכבה שהופכת את העולם הזה לפרטי כמו חשבון בנק. בסוף, אנשים צריכים לפגוש כסף שאפשר לקנות איתו ושם צריך לעמוד הרגולטור בשער. גם אם תרצה לקנות Mob, תצטרך לתת את מספר כרטיס האשראי שלך. כסף צריך לצאת או להיכנס לחשבון מסוים ושם הרגולטור צריך לבדוק".