בורסת הקריפטו ביינאנס מסתירה קשרים עמוקים עם סין כבר כמה שנים, כך לפי מסמכים פנימיים של החברה שהגיעו לידי פייננשל טיימס. הגילוי הזה עומד בסתירה לטענותיהם של גורמים בכירים בחברה, שאמרו כי ביינאנס עזבה את המדינה אחרי שהממשלה החלה להדק את הפיקוח על התעשייה בסוף 2017.
כעת מתברר שבמסגרת נסיונות האיפול על הקשרים הללו, המנכ"ל צ'אנגפנג ז'או ומנהלים בכירים נוספים הורו לעובדי ביינאנס שוב ושוב להסתיר את נוכחותה של החברה בסין. מדובר, בין היתר, במשרד שנעשה בו שימוש לפחות עד לסוף 2019, ובבנק סיני שביינאנס השתמשה בו כדי לשלם חלק ממשכורות עובדיה.
"אנחנו מפסיקים לפרסם את כתובות המשרדים שלנו... העובדים בסין מוזמנים לומר מפורשות שהמשרד שלנו לא בסין", אמר ז'או בהתכתבות בקבוצה של החברה בנובמבר 2017, שאותה ראה פייננשל טיימס.
המסמכים מבהירים עד כמה ניסתה ביינאנס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם כיום, לטשטש את היקף פעילותה ואת אתרי פעילותה בשעה שהרגולטורים בחנו פעילויות הקשורות לתחום הקריפטו. ז'או אמר שרוב עובדי ביינאנס – פרט ל"מספר קטן של אנשי שירות לקוחות" – עזבו את סין אחרי 2017, כשהמדינה העצימה את המאבק שלה בקריפטו.
בסוף 2019 דנו עובדים בחברה בדיווח תקשורתי לפיו ביינאנס פותחת משרד בבייג'ינג. "תזכורת: כלפי חוץ, יש לנו משרדים במלטה, סינגפור ואוגנדה", נאמר באחת ההודעות. "בבקשה לא לאשר שיש לנו משרד במקום אחר, לרבות סין"
הרגולטורים האמריקאים תבעו את הבורסה ביום שני בשל האשמות שהיא נתנה שירות ללקוחות אמריקאים באופן לא חוקי.
ועדת המסחר בחוזים עתידיים (CFTC) אף טוענת שביינאנס נמנעה "בכוונה" מחשיפת המיקום של משרדיה, ושהצהרתה לפיה משרדי החברה נמצאים תמיד במקום שז'או נמצא בו, משקפת "גישה שתכליתה ניסיון לחמוק מרגולציה".
בסוף 2019 דנו עובדים בחברה בדיווח תקשורתי לפיו ביינאנס פותחת משרד בבייג'ינג. "תזכורת: כלפי חוץ, יש לנו משרדים במלטה, סינגפור ואוגנדה", נאמר באחת ההודעות. "בבקשה לא לאשר שיש לנו משרד במקום אחר, לרבות סין".
ביינאנס מסרה לפייננשל טיימס את ההצהרה הבאה: "מצער שמקורות אנונימיים מצטטים היסטוריה עתיקה (במונחי קריפטו) ומציגים את האירועים באור מוטעה מאוד. זאת אינה תמונת מצב מדויקת של פעילות החברה".
"הבורסה מעולם לא היתה רשומה בסין"
בפומבי, ז'או הכחיש שוב ושוב שביינאנס היא חברה סינית, כולל בפוסט בבלוג שפרסם בשנה שעברה, ובו אמר שרק "מספר קטן של אנשי שירות לקוחות" נשארו בסין נכון לסוף 2018. המנכ"ל של ביינאנס הוא יליד סין, אבל יש לו אזרחות קנדית מכיוון שעזב לקנדה כילד.
"חברי הצוות המייסד המקורי שישבו בשנגחאי, עזבו את סין חודשיים בלבד אחרי הקמת החברה, לפני שהיא הפכה להיות חברה בע"מ, לאחר שהחלו להגביל את תעשיית הקריפטו בסין", מסרו מביינאנס, והוסיפו שהבורסה "מעולם לא הייתה רשומה או חברה בע"מ בסין".
התביעה של ועדת המסחר בחוזים עתידיים מוגשת כעת בתקופה שבה וושינגטון מבצעת בדיקה של Binance US, חברה אמריקאית המסונפת לביינאנס, בשל הצעתה לרכוש במיליארד דולר נכסים השייכים ל־Voyager Digital, חברה אמריקאית להלוואות קריפטו שפשטה את הרגל. הרכישה הזאת נבדקת על ידי הוועדה להשקעות חוץ (Cfius), סוכנות ממשל אמריקאית שתפקידה לקבוע אם השקעות מחוץ לגבולות ארה"ב מהוות סיכון לביטחון הלאומי.
מסמך קליטה של עובד ביינאנס מורה למצטרפים חדשים בסין להתקין VPN במכשירים שלהם. בתביעה נגד בורסת הקריפטו מופיעה גם הטענה שביינאנס הורתה ללקוחותיה בארה"ב להשתמש ב־VPN כדי להסוות את מיקומם
"ארה"ב שקועה באחת התחרויות הגיאופוליטיות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה. וככל שהממשל ירצה להשפיע על המכשיר הפיננסי החדש הזה, לוועדה להשקעות חוץ יהיו חששות בנוגע לכל עסקה שמקורותיה בסין", אמר גורם לשעבר מהוועדה.
ביינאנס אמרה שאמנם Binance US מתבססת על הטכנולוגיה של החברה האם, אך מדובר בישות עצמאית מבחינה תפעולית. ובכל זאת, יש קשרים בין השתיים, וביניהם ז'או עצמו, בעל השליטה ב־Binance US.
"ברצוננו להבהיר שלא לממשלת סין ולא לאף ממשלה אחרת אין גישה לנתונים של ביינאנס, פרט למקרים שבהם אנו מגיבים לבקשות חוקיות ולגיטימיות מצד רשויות החוק", אמרה ביינאנס.
סין היתה חשובה במיוחד
מסמכים פנימיים של החברה חושפים עד כמה סין הייתה חשובה לביינאנס אפילו אחרי שהמדינה הידקה את הפיקוח על הקריפטו ב־2017. ב־2018 נאמר לעובדים שמשכורותיהם ישולמו דרך בנק בשנגחאי. אחרי שנה, עובדים שקיבלו משכורת בסין התבקשו להשתתף בהרצאה על ענייני מס במשרד בסין.
עובד בביינאנס שיתף עם עמיתיו מידע על משרד להנפקת דרכונים בשנחאי ואמר שאנשים שאינם תושבי שנגחאי "חייבים לשלם ביטוח לאומי שלהם במשך שנה בשנחאי לפני שהם יכולים להגיש בקשה".
עובד נוסף ביקש להעביר המלצות לצוות משאבי אנוש בשנגחאי באמצע 2018. "מקווה שכולם ייהנו לעבוד כאן", הוא אמר. כמה שבועות אחר כך, עובד בכיר התריע: "עובדים יקרים, בבקשה לא ללבוש בגדים או אקססוריז עם לוגו של ביינאנס במשרדים שלנו או בסביבתם. זה אסור בתכלית האיסור".
עובד בכיר התריע באמצע 2018: "עובדים יקרים, בבקשה לא ללבוש בגדים או אקססוריז עם לוגו של ביינאנס במשרדים שלנו או בסביבתם. זה אסור בתכלית האיסור"
המסמכים מראים שמשרד הממוקם בשנחאי שימש להכשרות עובדים ואירועים. במהלך 2019, שנתיים אחרי שהחברה עזבה את סין לטענת ז'או, החברה העסיקה עובדים בשנחאי, ובהם אנליסט ומומחה סליקה בשנחאי.
ביינאנס השקיעה מאמצים רבים בהסתרת נוכחותה בסין גם באמצעות שימוש ברשתות פרטיות וירטואליות (VPN), תוכנות המסוות את מיקום המשתמש כדי שיוכל לקבל גישה לשירותים.
מסמך קליטה של עובד ביינאנס מורה למצטרפים חדשים בסין להתקין VPN במכשירים שלהם. בתביעה שהגישה וועדת המסחר בחוזים עתידיים ביום שני, מופיעה גם הטענה שביינאנס הורתה ללקוחותיה בארה"ב להשתמש ב־VPN כדי להסוות את מיקומם.
"יש לנו הרבה עובדים מחוץ לשנגחאי שבאים למשרד בשנחאי לעתים קרובות, ולא יהיה נוח להדיר את החלק הזה של הצוות", אמר עובד ביינאנס בנובמבר 2019, כשהחברה שקלה לפתוח קבוצת צ'אט לענייני מנהלה של המשרד בשנחאי.
פייננשל טיימס לא הצליח לבסס אם המשרדים שעליהם מדובר בתכתובות של עובדי החברה עד כמעט 2020, עדיין בשימוש, אבל עובד לשעבר אמר שרבים מהמתכנתים המרכזיים של החברה עדיין בסין. ביינאנס הוסיפה שהיא אינה פועלת בסין ולא מחזיקה בה טכנולוגיה, כולל שרתים או נתונים.
תרגום: תומר בן אהרון
© The Financial Times Limited 2023. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation