מפגינים בירושלים (צילום: רז סמולסקי וטל שחף, tech12)
שלט של מחאת ההייטקיסטים. במקרה כל זה מתרחש כשההייטקיסטים הפכו לתנועה מובילה | צילום: רז סמולסקי וטל שחף, tech12

משבר גלובלי, אי ודאות מקומית, קיפאון בהשקעות ובאקזיטים וירידה ראשונה זה למעלה מעשור בהיקף העובדים, כל אלה לא עמדו מול עיני הממשלה כשנקבע תקציב רשות החדשנות ל-2024. מה כן? בשלב הזה כבר די ברור שבראש סדר העדיפויות הממשלתי העברת כספים לחרדים והתנחלויות.

קיצוץ של 100 מיליון שקל בתקציב רשות החדשנות שנחשף בסופ"ש הוא לא רק עוד מכה לתעשייה המקומית אלא איתות ברור מאוד מצד מקבלי ההחלטות. נתניהו, שבקדנציות הקודמות שלו אהב לחבק את הייטק והתגאה גם בהיותו "מר כלכלה" חתום היום על הרס הכלכלה הישראלי ועוד ידו נטויה. ההייטק, נזכיר שוב ושוב שוב, אחראי למעלה מרבע מתשלומי מס ההכנסה בישראל וחלקו בייצוא מעל 50%. ההייטק, במילים אחרות, הוא הדלק שמזין את ההבטחות התקציביות של ממשלת נתניהו.

דרור בין, מנכ"ל הרשות, אמר היום בתגובה כי קיצוץ כזה בתקופה כזו הוא "פגיעה לטווח הארוך" אבל הממשלה הנוכחית זנחה לגמרי את הטווח הארוך. כשהמפלגות החרדיות מאיימות לפרוש אם יקבלו את המיליארדים שהובטחו להן רק ב-2024 די ברור שאין אף מבוגר אחראי סביב השולחן שאומר "רגע, וממה נחיה עוד שנתיים? עוד חמש? עוד עשור?".

הממשלה הנוכחית זנחה לגמרי את הטווח הארוך. כשהמפלגות החרדיות מאיימות לפרוש אם יקבלו את המיליארדים שהובטחו להן רק ב-2024 די ברור שאין אף מבוגר אחראי סביב השולחן שאומר "רגע, וממה נחיה עוד שנתיים? עוד חמש? עוד עשור?"

רשות החדשנות היא הגוף הממשלתי שאחראי, בין השאר, על העתיד הרחוק של הייטק. היא מתקצבת חברות וטכנולוגיות שמתקשות לקבל מימון מקרנות בשוק הפרטי כי הן דורשות תקופת מחקר ופיתוח ממושכת ונמצאות בסיכון גבוה. אפשר למנות ביניהן AI וביומד או קלינטק ופודטק.

הקיצוץ בתקציב הרשות הוא צעד הצהרתי לגמרי, גם אם לא נעשה בקול תרועה רמה. הוא צעד שמעיד שהממשלה זנחה את ההייטק וההייטקיסטים. רק במקרה כל זה מתרחש כשברקע ההייטקיסטים הפכו לאחת התנועות המובילות במחאה. וגם שבועיים אחרי שברשות העזו והוציאו נייר עמדה חריף שמתריע מפני הסכנות האורבות לתעשייה הישראלית בגלל צעדי החקיקה של הממשלה ואי הוודאות שהם גורמים. ההייטק הוא הארנק הלאומי, נשתמש בו עד שייגמר הכסף.