מפעל טאואר במגדל העמק (צילום: tower semiconductors)
מפעל טאואר במגדל העמק. הצליחו להיות אטרקטיביים בשוק תחרותי | צילום: tower semiconductors

אתמול בלילה פרסם ה-WSJ שאינטל קרובה לרכישת טאואר הישראלית והנה הבוקר אינטל אישרה את הדיווחים, שהרכישה תתבצע בסכום של 5.4 מיליארד דולר. ננסה לתאר את הרציונל לעסקה כזו - אם אכן תצא לפועל.

על פניו אין דבר מתבקש יותר עבור אינטל מאשר לרכוש את טאואר: ישראל היא נכס צאן ברזל של אינטל; אינטל הכריזה על כוונתה להכנס לתחום ה-Foundry – כלומר להיות קבלן משנה לייצור שבבים - וטאואר היא אחת מקבלניות המשנה (פאבים) הגדולות והמובילות בעולם.

אך מבט מעמיק יותר יגלה כי אינטל וטאואר הן שתי חיות שונות, עם סינרגיות מוגבלות:

אינטל מתכננת ומעצבת שבבים בעצמה, בעוד שטאואר היא פאונדרי (כלומר מייצרת עבור אחרים). אינטל מתמחה בתכנון וייצור שבבי לוג'יק - מעבדים מתקדמים ללפטופים, שרתים ורכבים (בעזרת מובילאיי) - ואילו טאואר מתמחה בשבבים אנלוגיים, שיותר נכון לקרוא להם שבבי "החיים עצמם" (שבבים לניהול צריכת חשמל, המרת תדרי רדיו, סנסורים, בקרים למוצרי חשמל וכו'). מדובר בסוג אחר לגמרי של שבבים הדורשים יכולות ליבה שונות - סט יכולות הליבה של אינטל מצוי בתהליך המזעור של ארכיטקטורות טרנזיזסטורים מתקדמות (FinFET) בגאומטריות המתקדמות ביותר (10 ננומטר ומטה) ואילו טאואר מתמקדת בייצור לוגיקות מורכבות על גאומטריות "לגאסי" (45-130 ננומטר).

אינטל מתכננת ומעצבת שבבים בעצמה, בעוד שטאואר היא פאונדרי. אינטל מתמחה בתכנון וייצור שבבי לוג'יק - מעבדים מתקדמים ללפטופים, שרתים ורכבים - ואילו טאואר מתמחה בשבבים אנלוגיים, שיותר נכון לקרוא להם שבבי "החיים עצמם"

הלקוחות של טאואר הם חברות שמתכננות שבבים כמו אינפיניון, Qorvo, Analog Devices - אגב אינטל גם לקוחה קטנה של טאואר. לעומת הזאת הלקוחות של אינטל אלו חברות הקלאוד ויצרניות מחשבים (דל וכיו"ב).

כלומר, הסינרגיות בין החברות תהיינה מוגבלות ותחומות - אינטל תקבל מעבר לפאבים גם Know-how בתחום האנאלוגי שכיום לא נמצא באינטל וכן Ramp-up של מודל אאוטסורסינג. מצד שני, ספק רב האם תוכל להשתמש בכוח שלה כדי לשפר את הרווחיות הגולמית של טאואר (שנעה סביב 25%) וכן לא ניתן להתעלם מהעובדה שיש לאינטל יכולת מינוף מוגבלת בלבד לטאואר ביהלומי הכתר של אינטל (ארכיטקטורת טרנזיסטורים כמו Finfet, וכן אריזות מתקדמות כמו Forvoros).

 

פאב אינטל FAB Intel (צילום: Intel)
אינטל. טאואר היא פרס ניחומים | צילום: Intel

עושה רושם שזהו פרס ניחומים לאינטל, שניסתה לרכוש את גלובל-פאונדריס - המתחרה הגדולה של טאואר - ב-30 מיליארד דולר טרום ההנפקה של גלובל, אך הרכישה לא יצאה אל הפועל.

בולמוס הרכישות למרות סינרגיות פוטנציאליות מוגבלות - ועוד בשיא המחזור, בשבבים אנלוגיים - מצביע יותר מכל על הקושי ההולך וגובר של אינטל בעסקי הליבה. אין זה סוד שאינטל משתרכת הרחק מאחורי Nvidia במעבדים לבינה מלאכותית - הסגמנט הצומח ביותר בעולם המחשוב, על חשבון התמקדות בעיבוד CPU. אבל גם במעבדי CPU, אינטל מאבדת נתח שוק לטובת AMD וכן לטובת מעבדי ה Private Label של שחקניות הקלאוד, שהבולט ביניהם הוא Graviton של AWS (שאגב מבוסס על הרכישה של אנאפורנה לאבס – גם היא ישראלית - בשנת 2014).

ברבעון האחרון התברר גם שלמרות הורדת המחירים של אינטל במטרה לשמור על נתח שוק, AMD הצליחה גם לצמוח מהר יותר וגם להציג רווחיות טובה יותר מאינטל.

כדי להצדיק את מחיר הרכישה צריכה אינטל להאמין שהמחסור בשבבים אנלוגיים יימשך עוד שנים רבות, או שתעשיית השבבים האנלוגית הופכת מתעשיה מחזורית לתעשיה עם צמיחה עקבית. התזה הזו תעמוד למבחן בשנה הקרובה, שכן בחודשים האחרונים מתרבות האינדיקציות כי המחסור נפתר - כך למשל חברות הרכב חוזרות לייצר בתפוקה מלאה וכן קבלניות המשנה של אפל, הודיעו כי יש הקלה משמעותית בחוסרים.

צריך לומר "שאפו" להנהלה של טאואר, שהצליחה לנווט את טאואר ממפעל בהסדר חוב במגדל העמק לפאונדרי האנלוגי השני בגודלו בעולם המערבי. בניצוחו של ראסל אולוונגר, התמקדה טאואר יותר ויותר בתהליכי יצור נישתיים אך מורכבים כמו SiGe המשמש לשרתים זוללי חשמל או RF-SOI המשמש לפילטרי G5 בסמארטפונים, וסיפקה משוואת עלות-תועלת שהביאו חברות שבבים שהיו יכולות לייצר In-house, לבחור לייצר בטאואר. לא ברור עדיין האם אינטל תרצה לשמור את המפעל במגדל העמק, שמייצר בטכנולוגיות מיושנות של 150 מ"מ ולקוחותיו המרכזיים בונים מפעלים In-House. נדע יותר כשיתברר אם העסקה אכן מתרחשת.

שחר כהן, לוסיד קפיטל (צילום: יחצ)
שחר כהן, לוסיד קפיטל | צילום: יחצ


שחר כהן הוא מנכ"ל לוסיד קפיטל המנהלת קרנות גידור להשקעות בטכנולוגיה. החברה או עובדיה עשויים להחזיק או למכור את הניירות המוזכרים. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רשיון על פי דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.