אדם מבוגר  (צילום: Bosnian, shutterstock)
עובדים מבוגרים. הניסיון עושה את ההבדל | צילום: Bosnian, shutterstock

אחד הסודות הגלויים ביותר בעולם משאבי האנוש הוא הזמן שלוקח למגייס.ת לעבור על קורות חיים. התשובה – 6 שניות. זה כל הזמן שנדרש עבור מגייס.ת מנוסה להחליט האם המועמד.ת ראוי.ה לעבור לשלב המיונים הבא. ישנן מגוון סיבות בגללן מועמדים בעלי ניסיון רלוונטי נפסלים כבר בשלב קריאת קורות החיים, אחת מהן היא שורת הגיל.

תעשיית ההייטק ידועה בישראל כתעשייה צעירה יחסית, שנשענת לא מעט על בוגרי צבא צעירים שסיימו שירות משמעותי ב-8200 או ביחידות טכנולוגיות אחרת, שמגוייסים במהירות וממנפים את הידע והכלים העדכניים שקיבלו במהלך השירות. לפי דו"ח רשות החדשנות של 2022 אחוז העובדים בתעשיית ההייטק בקבוצת הגיל של בני 45-49 עומד על 11.5%, ובקבוצת גיל 60-64 הוא עומד על 7.3%. אחוז העובדים בתעשייה מקבוצות גיל אלו עלה מאז שנת 2019, אך באופן איטי בהרבה משל קבוצות גיל נמוכות יותר.

כמנהלת משאבי אנוש ב-Intuitive ישראל, לא רק שאנחנו לא מפלים מועמדים מבוגרים בתהליך הגיוס - אנחנו ממש מחפשים אותם. כיום, כ40% מעובדי החברה שלנו הם מעל גיל 40. אלו כמה מהסיבות שאנחנו מגייסים עובדים מבוגרים, ולמה גם לכם.ן כדאי:

המיקוד: מחקרים מצאו כי היכולת של עובדים מבוגרים להישאר ממוקדים בעבודה לאורך זמן טובה יותר משל עובדים צעירים. מניסיוני, אותו מיקוד בא לידי ביטוי באופן יומיומי במהלך תעדוף משימות ובהתמודדות עם לחץ. ייתכן שזה קשור לעובדה שהם גדלו ללא חיבור תמידי לטלפון החכם וסביבה מלאת גירויים, או פשוט צברו ניסיון רב יותר. בכל מקרה, הם משמרים מאמץ קוגניטיבי לאורך זמן – מה שיוצר ערך רב עבור המעסיק.

היצירתיות: ישנן תפיסות מוטעות שגורסות כי עובדים מבוגרים, שלא חשופים לכל מיקרו-טרנד בטוויטר או טיק-טוק, אינם חדשניים או יצירתיים. למעשה, מחקרים מגלים שגיל הוא בכלל לא הפקטור המרכזי ביצירת חדשנות, אלא שיתופי פעולה. כל עוד תעודדו את העובדים שלכם, בכל הגילים לעבוד ביחד ולחשוף אחד את השני לרעיונות חדשים – כל העובדים יגלו יותר יצירתיות בעבודה היומיומית. אגב, גם ביצירת שיתופי הפעולה לעובדים מבוגרים יש יתרון שנובע משכלול יכולות התקשורת שלהם לאורך שנים בעולם העבודה.

הנאמנות וההתמדה: בניגוד לבני דור ה-Y וה-Z, העובדים המבוגרים שתגייסו לא ימהרו לעזוב אחרי זמן קצר יחסית. יש להם את הסבלנות ללמוד, להתמקצע ואחר כך ליהנות מהיציבות שבעבודה. הם גם לא שוכחים במהירות את המעסיק ששילב אותם בתעשייה ולא התייחס לגילם כמכשול. במיוחד בתעשיות מורכבות, כמו תעשיית המכשור הרפואי, בהן תקופת הלמידה וההתמקצעות ארוכה למדי, יש ערך רב לעובדים עם הרצון להתמיד.

קור הרוח והיכולת להתמודד עם לחץ: עובדים מבוגרים ובעלי ניסיון כבר חוו ימי עבודה לחוצים, פגישות חשובות וגם עשו יותר טעויות. הניסיון הזה הופך אותם לרגועים יותר ובעלי יכולת להתמודד בצורה שקולה ובונה עם לחץ או תקלות. בנוסף, עובדים מבוגרים שכבר חוו משבר או שניים, ביססו לעצמם מנגנוני התמודדות שיכולים לסייע להם להישאר קרי רוח, גם במצבי לחץ. הראייה המאוזנת של מצבים שונים, מאפשרת לעובדים לא להתרגש מזוטות ומגדילה את תחושת המסוגלות בהתמודדות עם אתגרים מקצועיים ובין-אישיים.

הניסיון: זה אולי מובן מאליו, אך מדובר ביתרון יקר-ערך. עובדים מבוגרים, שמאחוריהם כמה עשרות שנים בעולם העבודה מביאים ניסיון חיים עשיר שיסייע להם גם בעבודה הנוכחית ויתרום לתרבות הארגונית. יכולת תקשורת, פתרון בעיות, למידה מטעויות ועבודה תחת לחץ – אלו כישורים שהתרגול שלהם לאורך שנים מוביל לתוצאות מופלאות ומהירות. למה שהחברה שלכם לא תקצור את הפירות?

מחקרים רבים כבר הוכיחו כי צוותים מגוונים מביאים לתוצאות טובות יותר. שיתוף פעולה בין עובדים צעירים, מבוגרים, בעלי רקעים שונים, אשר חולקים נקודות המבט השונות, מעבירים ידע מיד ליד ולומדים אחד מהשני - הוא המרכיב שישפר את החברה שלכם לטווח הארוך, ויסייע לה לשגשג. גם תחושת הגאווה של העובדים עצמם, תגדל מעצם השתייכותם לחברה שדוגלת ופועלת לפי ערכי הגיון וההכלה. אל תהססו, חפשו מצאו והעסיקו עובדים מטווח גילים רחב ככל האפשר, ותראו את תפוקת החברה, את מורל העובדים, עולה.

תמונת עיגול של אירה יוזף, מנהלת ה-HR של אינטואיטיב  (צילום: סטודיו סקייליין, יחצ)
צילום: סטודיו סקייליין, יחצ

את המאמר כתבה אירה יוזף, מנהלת HR בIntuitive ישראל