תארו לכם עולם שבו לא נצטרך לשאול בספקנות האם תוצאות הבחירות אמינות, או האם היו הצבעות כפולות, זיופים, התחזיות, פסילת קולות מכוונת, או הטייה אחרת של תוצאות הבחירות.
תארו לכם עולם בו מצע של נבחרי ציבור טרם הבחירות היה שזור למשכורתם, ותיגמול חברי הכנסת היה נעשה על פי הביצועים שלהם, בדיוק כמו למנהלי חברות בורסאיות ועובדי הייטק. באותו עולם שכרם של נבחרי ציבור היה למשל כפוף לעצם הרכבת הממשלה, ולעצם הצבעתם והשתתפותם בישיבות ממשלה, כך שאם הממשלה לא הצליחה לקום, או אם חס וחלילה נבחר ציבור לא ביצע את הבטחתיו, אז משכורתו, באופן אוטומטי היתה משולמת למשל בגובה שכר מינימום במשק.
תארו עולם שבו עולות סוגיות להצבעה בכנסת, יכולים אנשים פרטיים להצביע בעצמם אם בכך הם חפצים, בדיוק כמו מחזיקי מניות, ונבחרי הציבור היו מייצגים את יתרת הקולות שלא בחרו להשתתף בהצבעות הממשלה. אמנם קשה לדמיין עתיד שכזה, אך מבחינה טכנולוגית, התשתית והכלים כבר קיימים כדי ליצור פתרונות שכאלה.
בלוקצ'יין בשירות הדמוקרטיה - מתי זה יגיע לישראל?
בעוד כמה חודשים, נצא לקלפי בפעם החמישית בשלושת השנים האחרונות, וזו הזדמנות טובה להרהר במחשבה כיצד ניתן להשתמש בטכנולוגיה לטובת הדמוקרטיה. האם יש דרך שבה יהיה אפשר להעלות את אחוז ההצבעה, במיוחד בקרב צעירים, שהעולם הדיגיטלי קרוב מאוד לליבם? האם יש דרך להעלות את אמון הציבור בפוליטיקאים ובממשלה, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים שיוודאו שהללו מבצעים את ההבטחות שלאורם נבחרו?
שאלות נוספות עולות בעניין בוחרי הקצה: האם יש דרך לוודא שבהצבעות בכנסת על סוגיות שעולות, נבחרי הציבור אכן ישתתפו בהצבעה וייצגו את בוחריהם, ובמקביל, תתאפשר גם לבוחרי הקצה בציבור להשתתף בהצבעות, כפי שיכולים להצביע בעלי מניות בישיבות חברה? אחד הרעיונות שעולים בהקשר הזה, הוא שימוש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין, שאופיה המבוזר, המוצפן והמאובטח, הופכים אותה, לפתרון אפשרי לאתגרים השונים, שעולים מחדש בכל מערכת בחירות.
איך טכנולוגיית בלוקצ'יין יכולה להפוך את ההצבעה בבחירות, ואת הכלים הדמוקרטיים לאמינים ובטוחים יותר?
מערכת בלוקצ'יין היא במהותה בסיס נתונים מבוזר ומוצפן, מעין ספר דיגיטלי, בו נשמר המידע במקביל במוקדים שונים, בסדר מובנה, כשבכל בלוק מאוחסנים נתוני כל העסקאות/הפעולות שנעשו. אף ישות ריכוזית אינה יכולה לשלוט בלעדית בבסיס הנתונים, ואימות נכונותם נעשה באמצעות שימוש במנגנון קונצנזוס ממוחשב, שבודק שכל המידע שנשמר הוא מדוייק ומסונכרן.
האופי המבוזר של המערכת מונע את האפשרות למחוק, לשנות או לבצע מניפולציה כלשהי בבלוקים שכבר אומתו. בנוסף, מאפשרת הטכנולוגיה יצירת 'חוזים חכמים', שבמהותם הינם 'קוד מחשב' המכיל תנאים הניתנים לתכנות, ובהנתן המתקיימות אותם תנאים שהוגדרו מראש, התוכנה בחוזה החכם מופעלת אוטומטית, כפי שתוכננה. כך, תוך שימוש בטכנולוגיה הזו, ניתן לבחון כיצד ביכולתה לתת מענה ולפתור נקודות הדורשות טיפול גם בתחומי ההתנהלות הציבורית.
היתרונות של שימוש בטכנולוגיית בלוקצ'יין בשירות הדמוקרטיה
1. מניעת זיופים, הצבעות כפולות או מניפולציות אחרות, לצד חיזוק האמון ואחוזי ההצבעה - אופיה המבוזר והמוצפן של מערכת בלוקצ'יין יכול למנוע הטיות, זיופים והונאות שונות שנעשות במהלך הבחירות ולהגדיל את האמון של הבוחרים במערכת, מה שיכול להעלות את אחוזי ההצבעה ואת המעורבות שהבחירות יוצרות, ובכך לסלול את הדרך ליותר אזרחים לממש את אחת מזכויותיהם הבסיסיות.
2. יצירת מחויבות גבוהה יותר מצד פוליטיקאים כלפי הבטחותיהם טרם הבחירות. כאשר משתמשים במערכת בלוקצ'יין, ניתן לקודד לתוך 'חוזים חכמים' למצע הבחירות, כמו גם את ההבטחות של נבחרי הציבור. כך, במידה וממשלה לא מורכבת, או במידה ונבחר ציבור לא עומד בהתחייבויותיו או בתפקידו - ניתן למשל להגדיר שהמשכורת המשולמת תהיה בגובה שכר מינימום. עמידה בהתחייבויות ובעצם הרכבת הממשלה תזכה את נבחרי הציבור בשכר המלא עבור מילוי תפקידם.
3. הוזלת עלויות - בחירות באמצעות מערכת בלוקצ'יין יכולות להוזיל את עלויות הבחירות, בעיקר אם נלקחים בחשבון שעות העבודה, המפקחים בקלפיות, הצוותים השלמים שנדרשים כדי לתפעל את המערך. החסכון יכול להתבטא גם בייתור הצורך בקביעת יום הבחירות כיום שבתון, שעולה למשק מיליארד שקלים, ואת הכספים שנחסכו ניתן יהיה להפנות לתועלת הציבור.
4. פתרון יותר ירוק וידידותי לסביבה - עצם קיומה של ההצבעה באופן דיגיטלי, מייתרת את הצורך בשימוש בפתקי נייר כפתקי הצבעה. מערכת ההצבעה בבלוקצ'יין יכולה להבנות על גבי אחת ממערכות הבלוקצ'יין החסכוניות והידידותיות לסביבה. במידה ורוצים אף לחסוך יותר באנרגיה, קיימים פתרונות של חיבור מערכות הכרייה לאנרגיה סולארית, כפי שמיושם היום בפרויקט הבלוקצ'יין בנגב. במערכת המדוברת כמות האנרגיה הסולרית המופקת מספיקה לא רק לתפעול הכרייה, אלא גם נשארים עודפים המאפשרים לחמם בלילות את החממות הצמודות. אנרגיה ירוקה שכזו, תוך חוסר השימוש בנייר, מהווים פתרון ירוק וחשוב.
5. מערכת בלוקצ'יין מאפשרת להצביע מכל מחשב או מכשיר נייד - דבר שיאפשר לכל אדם להצביע בקלות ובפשטות, גם אם קיימות מגבלה רפואית כלשהי המונעת לעשות זאת. הזמינות הטכנולוגית מאפשרת גם הוספת אפשרויות הצבעה נוספות, לא רק ביום הבחירות, אלא גם לצורך הצבעות ספציפיות שעולות לדיון בכנסת. כך, יוכלו אנשים להצביע בדיונים בכנסת, עבור סוגיות חשובות להם, באופן על מפלגתי, ולהשפיע באופן ישיר. יתרת קולות ההצבעה שלא מומשו באופן פרטני, יחולקו בין המפלגות, ע"פ משקלן המתאים, בדומה למתרחש כיום. כך יכולה להתגבר המעורבות מצד הציבור, ותתקבל תמונה מדוייק יותר לרצון התושבים.
6. חיסכון בתורים ובהמתנה מותחת עצבים לתוצאות הבחירות - הצבעה באמצעות מערכת בלוקצ'יין יכולה לאפשר, חסכון בשעות ההמתנה הארוכות והמייגעות לספירת הקולות ולהמתנה המותחת בין מדגמי הטלוויזיה לתוצאות האמת. ברגע סיום הבחירות, וועדת הבחירות תוכל להציג את התוצאות לכל העולם, ואף להוכיח בצורה חד משמעית, שכל התהליך היה אמין ב-100% ללא כל מניפולציות או הטיות.
7. אף גורם ריכוזי אף לא ממשלתי, לא יוכל לעולם לשנות את תוצאות הבחירות. הכוח עובר לעם ולכל מצביע או מצביעה בודדים.
האתגרים שמונעים מיישום שיטת ההצבעה המהפכנית
ב-2020, נערכו בארה"ב בחירות לנשיאות, במסגרתן בוצעו מספר פיילוטים להצבעה באמצעות מערכת הבלוקצ'יין, בין היתר בעקבות הקורונה והקושי שיצרה להגיע לקלפיות. בעקבות זאת, מספר חוקרים ב-MIT, פרסמו מאמר משותף שהציג את האתגרים הלא מעטים, שיוצרת מערכת הצבעה מבוססת בלוקצ'יין.
לטענת מספר חוקרים ב-MIT, התשתיות והמכשירים מהם יצביעו האזרחים עלולים להיות חשופים למתקפות סייבר, שיקשו מאוד על איתור מקורם וזהותם של התוקפים. ההצפנה והאבטחה החזקים של מערכת בלוקצ'יין לא בהכרח יספיקו במקרה הזה
ראשית, לטענתם, המערכת, התשתיות והמכשירים מהם יצביעו האזרחים עלולים להיות חשופים למתקפות סייבר, שיקשו מאוד על איתור מקורם וזהותם של התוקפים. ההצפנה והאבטחה החזקים של מערכת הבלוקצ'יין לא בהכרח יספיקו במקרה הזה, שכן לאורך כל תהליך ההצבעה, השימוש באמצעים אלקטרונים הופך את המערכת לפגיעה יותר. הקושי אף רב יותר בשל אופיה המבוזר של המערכת.
כדי שמערכת הבחירות העתידית תתנהל בבלוקצ'יין, על המדינה לחלק לכל האזרחים מפתחות למערכת. עם זאת, היישום יצטרך להתבצע בשיטת אימות כזו שתאפשר זיהוי חד חד ערכי של המצביע הבודד בדרכים נוספות, זאת על מנת למנוע גניבת זהויות והתחזויות - אתגר נוסף, שעומד בפני שיטת ההצבעה המתקדמת.
למרות האתגרים הרבים שעומדים כרגע בפני אימוץ טכנולוגיית בלוקצ'יין להצבעה בבחירות, שנובעים בין היתר, מההשתכללות והגידול באיומי הסייבר, נראה שלא רחוק היום, שיימצאו פתרונות אבטחתיים ראויים, שיאפשרו לשלב את המערכת המתקדמת גם במערכת הבחירות.
כבר היום אנחנו עדים לשילוב של טכנולוגיית בלוקצ'יין בתחומים רבים: החל משרשראות אספקה בבלוקצ'יין בהם משתמש ענקית הקמעונאות Walmart, דרך עולמות ההשקעות, התשלומים, הבנקאות, הנדל"ן, המטבעות הדיגטליים ועוד
כבר היום אנחנו עדים לשילוב של טכנולוגיית בלוקצ'יין בתחומים רבים: החל משרשראות אספקה בבלוקצ'יין בהם משתמש ענקית הקמעונאות Walmart, דרך עולמות ההשקעות, התשלומים, הבנקאות, הנדל"ן, המטבעות הדיגטליים ועוד. לטכנולוגיית הבלוקצ'יין תרומה משמעותית לפיתוח, שכלול, והנגשת אותם תחומים, ודוגמאות רבות קיימות לכך שהמערכת מהווה אלטרנטיבה למערכות מסורתיות הקיימת אשר לא נתנו מענה הולם.
בתקופה בה אמון הבוחרים במערכת נשחק בהתמדה, ובה אנו שומעים יותר ויותר קולות שמביעים ספק בתוצאות הבחירות, שילוב בלוקצ'יין בהצבעה לבחירות, כמו גם בניטור מחויבות נבחרי הציבור כלפי בוחריהם, נראה מעניין יותר מאי פעם.
הכותבת היא מנכ"לית MHfintechs ומשמשת כמרצה, חוקרת ויועצת בינלאומית לחברות ועסקים בעולמות הטכנולוגיה הפיננסית והבלוקצ'יין