גיא הורוביץ, עמק הסיליקון (עיבוד: סטודיו מאקו, shutterstock)
עיבוד: סטודיו מאקו, shutterstock

לפני כמה ימים פגשתי חבר ישראלי לדרינק בבר מקומי. לא צריך סיבה טובה לצאת לבירה, אבל ה"לחיים" הפעם לווה בברכת הצלחה במעבר הקרוב לישראל. הקיץ האמריקאי מביא איתו בכל שנה פרידות כאלה - זה טיבו של המעגל האינסופי והמוכר בחיי הישראלים בחו"ל, ועמק הסיליקון אינו שונה מכל יעד אחד: בכל קיץ מגיעות משפחות חדשות, ואחרות עוזבות.

כמו רבים אחרים, גם החבר החוזר עוזב ברגשות מעורבים. "ישראל היא הבית", הוא אומר, ושלוש המילים האלה מגלמות בתוכן את סך היתרונות של החיים בארץ על פני מגורים במדינה מרוחקת. המשפחה, החברים, החיבור התרבותי, השפה - הכל כמעט מובן מאליו ולא דורש הסבר. רבים מהישראלים בוואלי, כמו במקומות אחרים בעולם, רואים בישראל את הבית ויודעים שביום מן הימים יחזרו. העיתוי הוא בדרך כלל הסוגיה המורכבת יותר.

רבים מהישראלים בוואלי, כמו במקומות אחרים בעולם, רואים בישראל את הבית ויודעים שביום מן הימים יחזרו. העיתוי הוא בדרך כלל הסוגיה המורכבת יותר

על פי נתוני משרד הקליטה שפורסמו השבוע ב-tech12, מספר הישראלים החוזרים ירד באופן משמעותי בחצי השנה שחלפה. 1,306 תושבים חוזרים נרשמו ככאלה (נתונים הנחשבים למדויקים למדי, לאור הקלות-המס המוענקות לשבים לישראל) מתחילת השנה, פחות מחצי מהמספר שנרשם לפני שנה ושנתיים. ברור שאין אפשרות להשוות "תפוחים לתפוחים" כמו שהאמריקאים אוהבים לומר: השנתיים שאחרי הקורונה הביאו שינויים רבים שכבר נסקרו כאן בטורים קודמים. המשבר הכלכלי הגלובלי וגלי הפיטורים מתווספים למערך השיקולים - במיוחד אם מביאים בחשבון שהחיים בעמק הסיליקון יקרים באופן חריג (אפילו ביחס לתל אביב שהחזיקה לפני כמה שנים בתואר "העיר היקרה בעולם").

הפגנה נגד המהפכה המשפטית בסן פרנסיסקו (צילום: אופיר גוטלזון)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בסן פרנסיסקו. הפיל שבחדר | צילום: אופיר גוטלזון

עוד לפני שהגיע האוכל לשולחן כבר עברנו לדבר על "הפיל שבחדר". לפני כמה שנים היינו אולי מדברים באופן כללי יותר על "המצב", אבל השנה קיבל המצב ביטוי ויזואלי ושם קוד מוסכם - "המהפכה המשפטית". קשה לנהל שיחה על מחירי השכירות, בחירת בתי-ספר, פקקי התנועה או מזג האוויר מבלי לגלוש כמעט מיד להשפעותיהם של אירועי המחצית הראשונה של 2023 על ההחלטה לחזור לארץ. כמו אחרים שחזרו בשנים האחרונות, גם החבר מגדיר את המעבר "ניסיון". נותנים לזה צ'אנס, רוצים שזה יצליח, אבל מקבלים מראש את האפשרות שתקופת הניסיון תסתיים בחזרה לארה"ב בקיץ הבא. עליית המדרגה של המחאה דווקא מעודדת אותו - אם המעבר לארץ יוכתר בהצלחה, להתגייסות הרחבה בציבור כנגד החקיקה יהיה חלק משמעותי בכך.

כמו אחרים שחזרו בשנים האחרונות, גם החבר מגדיר את המעבר "ניסיון". נותנים לזה צ'אנס, רוצים שזה יצליח, אבל מקבלים מראש את האפשרות שתקופת הניסיון תסתיים בחזרה לארה"ב בקיץ הבא

כמה ישראלים חוזרים השנה מעמק הסיליקון לישראל, וכמה חוזרים לוואלי אחרי ניסיון כזה? קשה, כנראה בלתי אפשרי, לדלות סטטיסטיקה שאיננה אנקדוטלית מהפרסומים ברשתות החברתיות. ספירה אקראית של פוסטים עדכניים על חזרה לוואלי אחרי פרק זמן קצר בארץ, או שינוי תוכניות וביטול מעבר לארץ ברגע האחרון, מעידה על עליה בשכיחות ה"יו טרן". פוסטים רבים של חוזרים עדיין עוסקים בסוגיות בירוקרטיות שונות בהן נתקלים ישראלים המעוניינים לחזור לישראל או כאלה שחזרו לאחרונה, אבל השיח בקבוצות הישראלים בסיליקון ואלי בחודשים האחרונים מבטא תסכול לא רק ממצב הבירוקרטיה אלא גם ממצב הדמוקרטיה.

עובדי גוגל מפגינים נגד הפיטורים בחברה (צילום: ED JONES/AFP, getty images)
עובדי גוגל מפגינים נגד הפיטורים, פברואר השנה. קושי אמיתי לעשות רילוקיישן | צילום: ED JONES/AFP, getty images

גם התנועה בכיוון ההפוך, מישראל לוואלי, הואטה בחודשים האחרונים. חברות הטכנולוגיה הגדולות, כמו גם חברות הסטארט אפ, ממעטות להעביר עובדים מישראל. על פי נתונים לא רשמיים, רק כמה עשרות אנשי טק ישראלים עברו לעמק הסיליקון מתחילת השנה ברילוקיישן מטעם המעסיקים שלהם בישראל. מדובר בצניחה משמעותית לעומת השנה שעברה - כמובן אין בכך כל הפתעה, כאשר היקף הפיטורים בענף הטכנולוגיה עומד (על פי נתוני דוח הטאלנטים של SignalFire) על למעלה מ-12%. למעלה מ-166 אלף עובדים איבדו את מקום עבודתם רק ברבעון הראשון של 2023, במה שמהווה את גל הפיטורים הגדול בהיסטוריה של הענף.

הרכבת האווירית בין ישראל לוואלי, בשני הכיוונים, האטה את מהירותה. ישראלים המעוניינים להגר מסיבות אישיות, כלכליות או פוליטיות יתקשו - לפחות בתקופה הקרובה - להגיע לעמק הסיליקון מטעם מקום העבודה. גם הקשחת התנאים לקבלת ויזה, עליה אנחנו מדווחים היום, צפויה להשפיע על תוכניות המעבר. ישראלים בוואלי ימשיכו לחזור לישראל מהסיבות הידועות: הורים מבוגרים, ילדים המעוניינים לחזק את הקשר שלהם עם זהותם הישראלית, געגועים לחוף הים, העלויות הגבוהות ויוקר המחיה בעמק, ועוד. אך בניגוד לעבר, השיחות על החזרה לארץ כוללות פחות אוטו-סוגסטיה או ניסיון לצייר את החזרה כצעד שהחוזרים שלמים איתו באופן מוחלט. "חזרה לתקופת ניסיון" עשויה להיות הבחירה המועדפת כל עוד מעל ישראל מרחפת עננת המהפכה המשפטית והחשש מפני עליית מדרגה נוספת במאבק לשימור הדמוקרטיה.

גיא הורוביץ הוא משקיע הון סיכון, מתגורר בסיליקון ואלי