אילוסטרציה, ההיי- טק  (צילום: getty images)
חברת הייטק. אילוסטרציה | צילום: getty images

לרוב, מבנה השכר וההטבות בחברות ההייטק בישראל כולל מרכיב חשוב של הקצאת אופציות לעובדים. מרכיב זה הפך להיות כל כך חשוב, שחברות הייטק רבות מנסות באמצעות הקצאת האופציות לשמר את כוח האדם הקיים ולמשוך אליהן עובדים חדשים, כך שמונחים קשורים כגון תקופת מימוש (Vesting) ותוספת מימוש (Exercise Price), הפכו למונחים שכיחים במסגרת שיחות המו"מ על חתימת חוזי העסקה.

בתקופה האחרונה יותר חברות (בעיקר בינלאומיות), בוחרות להקצות לעובדיהן חלף הקצאת אופציות או בשילוב איתן, מכשירם אחרים: בהם יחידות RSU (Restricted Stock Units) ומניות חסומות (Restricted Stock).

חשוב להדגיש כי קיימים יתרונות וחסרונות בכל אחד ממכשירי ההקצאה האמורים אותם נסקור בקצרה:

מהן יחידות RSU?
ככלל, מכשיר הקצאה זה נועד לעקוף מגבלות חוקיות במסגרת דיני המס בארה"ב. בדרך כלל ל-RSU לא תהיה תוספת מימוש. לכן לצורך הפשוט אפשר להתייחס ל-RSU כ"אופציה ללא תוספת מימוש". אולם במועד ההבשלה העובד יקבל אוטומטית מניות של החברה, ללא צורך לתת הודעה או להוציא כספים מכיסו הפרטי לתשלום תוספת המימוש.

מהן RS?
מדובר מניות לכל דבר (זו לא אופציה שצריך להמיר למניה), אולם מניות אלו "חסומות" למשך התקופה שנקבעה בסכם ההקצאה. כך במועד ההבשלה, המניה החסומה תשתחרר והעובד יהיה חופשי למכור אותה. גם ב-RS, העובד לא נדרש לשלם תוספת מימוש.

מי זכאי להטבות מס בהקצאת יחידות RSU ו-RS?
1. ככלל, העובדים להם יקצו יחידות RSU ו- RS זכאים ליהנות להטבות המס במסגרת סעיף 102 לפקודה עם נאמן, קרי משיעור מס רווח הון של 25% (כמובן באחריות החברה לוודא שהיא עומדת בכל הפעלות הנדרשות לכך. שיעור המס לפני מס ייסף).

2. לעובדים בחברות ציבוריות שמניותיהן נסחרות בבורסה, מאחר ואין תוספת מימוש, אזי מרכיב ההטבה במועד ההקצאה (השווי הממוצע של המניה ב-30 הימים לפני הענקה) יחשב כהכנסת עבודה (בהתאם לשיעור המס השולי של העובד בתוספת בטוח לאומי, עד לשיעור מס של 47% לפני מס ייסף) ורק עליית הערך ממועד ההקצאה ואילך תהנה ממס בשיעור רווח הון של 25% (במסלול עם נאמן).

3. כאן חשוב להיזהר מתאונת מס בהקצאות לעובדים בחברה ציבורית של RS, במסלול ללא נאמן, מאחר ואירוע המס יהיה במועד ההקצאה של RS (בניגוד למועד מכירת המניות במסלול עם נאמן), זאת גם אם מדובר על חברה פרטית והמניות עדיין חסומות ולא נסחרות בבורסה.

אז מה עדיף, אופציות או RSU או RS?
לאור המאפיינים השונים שפירטנו, אין תשובה ברורה וחד משמעית. מצד אחד מאחר ובהקצאת RSU ו-RS אין תוספת מימוש, תמיד ההקצאה תהיה ב"תוך הכסף" והעובד יקבל מניה. בעוד שבהקצאת אופציות עם תוספת מימוש, במידה ושווי מניות החברה מתחת לתוספת המימוש, אזי לא תהא כדאיות כלכלית לממש את האופציות והעובד יכול ויישאר ללא הטבה.

כמות ה-RSU וה-RS שתונפק תהא פחותה מאשר כמות האופציות שתונפק לאותו עובד בנסיבות זהות. כך שבמקרה לעליית ערך מהותית בשווי מניות החברה, עדיף לעובד להחזיק כמות גדולה יותר של אופציות

עם זאת, מאחר וכאמור ההקצאה היא ללא תוספת מימוש, כלל נהוג כי כמות ה-RSU וה-RS שתונפק תהא פחותה מאשר כמות האופציות שתונפק לאותו עובד בנסיבות זהות. כך שבמקרה לעליית ערך מהותית בשווי מניות החברה, עדיף לעובד להחזיק כמות גדולה יותר של אופציות.

תמונת עיגול יעקב ברנשטיין  (צילום: יחצ)
רו"ח ועו"ד יעקב ברשטיין | צילום: יחצ

הכותב הוא רו"ח ועו"ד יעקב ברשטיין, מנהל בכיר במחלקת מסים, פאהן קנה Grant Thornton Israel