מארק צוקרברג עם משקפי VR של אוקולוס (צילום: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images)
מארק צוקרברג חובש ערכת VR של מטא | צילום: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

הפיטורים ההמוניים במטא הם רגע מכונן עבור החברה ויתכן שגם עבור מגזר הטק כולו. אם עד השבוע היתה תחושה שחברות הביג טק חסינות מהסערה בשווקים - עומק הפיטורים במטא ומספר העובדים שיילכו הביתה, הבהירו שזו היתה תקוות שווא.

קשה שלא להשוות את ההתנהלות של צוקרברג לזו של אילון מאסק בטוויטר בשבוע האחרון ואין ספק שצוקרברג יוצא כאן כשידו על העליונה. מלבד המכתב המפורט, ההליך המסודר (לפחות כפי שזה נראה כעת) ותנאי הפיצויים הנוחים יחסית שמטא מציעה לעובדים, ניכר שצוקרברג ביצע בחירה שתתווה את עתיד החברה שהקים לשנים הבאות, לטוב ולרע.

במוקד תשומת הלב עומד חזון המטאוורס של צוקרבג, שסופג ביקורת מבית ומחוץ. הפיטורים היו הזדמנות של מייסד פייסבוק לצמצם הפסדים בתחום הזה, שעלה לחברה עד כה 9.4 מיליארד דולר ב-2022. אבל צוקרברג מאמין בחזון שלו וציין שהתחום יפגע פחות מתחומים אחרים בחברה. במכתב שנשלח לכל עובדי מטא ציין שלושה מנועי צמיחה עתידיים: מנוע ה-AI Discovery של החברה, חטיבת הפרסום והעסקים והמטאוורס. כמעט כל תחום וחטיבה בחברה יפגעו כתב בהמשך, חלקם יותר מאחרים.

קשה שלא להיות ציניקנים או להטיל ספק בלקיחת האחריות המוגבלת הזו. מטא, נזכיר, היא חברת הביג טק היחידה שבה למנכ"ל יש עדיין שליטה כמעט מוחלטת במנגנון קבלת ההחלטות. צוקרברג לא לקח אחריות אחרי פרשת קיימברידג' אנליטיקה, לא אחרי חשיפת ה-Facebook Files של הג'ורנל וגם לא ממש היום

הפיטורים אינם אפיקי הצמצום היחידים של החברה, כתב, והזכיר גם חיסכון בנדל"ן ואפילו שיתוף שולחנות לעובדים על מנת לצמצם שטח. וחשוב גם להזכיר רמז נוסף שמופיע במכתב: ייתכן שאלה לא הפיטורים האחרונים בחברה. "אנו מצפים לסיים את 2023 בערך באותו גודל, אולי אפילו קטנים יותר ממה שאנחנו היום". כלומר, לא רק שלא נגייס עוד, ייתכן שאפילו נצמצם עוד יותר.

ולבסוף חשוב להזכיר שלפיטורים קדמה מעין הכאה על חטא של צוקרברג. הוול סטריט ג'ורנל מדווח שביום שלישי (אתמול) בפגישה עם העובדים צוקרברג נראה מדוכדך ואף אמר שהוא אחראי לטעויות שעשתה החברה ושהיה אופטימי מדי לגבי הצמיחה והדבר הוביל לגיוס-יתר. זה לא מעט בימים אלה, אבל עדיין קשה שלא להיות ציניקנים או להטיל ספק בלקיחת האחריות המוגבלת הזו.

מטא, נזכיר, היא חברת הביג טק היחידה שבה למנכ"ל יש עדיין שליטה כמעט מוחלטת במנגנון קבלת ההחלטות. צוקרברג לא לקח אחריות אחרי פרשת קיימברידג' אנליטיקה, לא אחרי חשיפת ה-Facebook Files של הג'ורנל וגם לא ממש היום. הוא לא משנה את המנגנון, לא הכריז על מינוי בכירים חדשים או מוותר על סמכויות. לפחות הוא חתם על המכתב בשמו.