לוגו tech12 (עיצוב: tech12)
עיצוב: tech12

כמו נער מתבגר שגילה יום אחד שהראש שלו כבר מגרד את המשקוף, כך גם קפיצת הדרך שעשתה תעשיית ההייטק בשנים האחרונות - תפסה אפילו אותה עצמה לא לגמרי מוכנה. לסכומים האדירים שמתגלגלים כלאחר יד, למהירות המסחררת שבה נסגרות עסקאות ולמשקל הסגולי של קהילת "ההייטקיסטים" - תהא אשר תהא - לא רק על הכלכלה הישראלית, אלא גם על החברה הישראלית כולה. נדמה שהשנתיים האחרונות, שעמדו בצל השינויים שכפתה הקורונה, גרמו למדינה שלמה למדוד עצמה ביחס להייטק. והתוצאה לא תמיד היתה קלה לעיכול, לשני הצדדים.

כשהקמנו את tech12 ניסינו לשרטט את מפת הדמויות שאחראיות לשינוי הזה, ובעיקר להבין מי הם האנשים והנשים שיובילו אותו גם בעתיד הקרוב. חילקנו את ההייטק ל-12 קטגוריות שונות שחשבנו שמקיפות את מרבית התחומים המרכזיים והחשובים בו, ומציירות תמונה שלמה של תעשייה שנמצאת בנקודה מרתקת של צמיחה. בכל קטגוריה בחרנו 12 דמויות שהן המשפיעות ביותר בתחומן.

מובן שלא יכולנו לעשות זאת בעצמנו: מעל ל-70 אישה ואיש בכירים בתעשייה - בעצמם היו שילוב בין יזמים, משקיעים, מנהלי קרנות ועמותות הפעילות בתחום ועובדים ותיקים בענף - השיבו על שאלון שחיברנו, ובחרו את הדמויות המשפיעות שלהן. במהלך ניסוח הרשימה הסופית, שהתבצע על ידי חברי המערכת בהתבסס על השאלונים, עשינו ניסיון מודע ליצור רשימה מגוונת ומעניינת, אבל גם כזו שמייצגת נאמנה את התעשייה. השיקוף הזה בא לידי ביטוי במספר נמוך ממה שהיינו רוצים לראות של נשים, ערבים, חרדים ואוכלוסיות נוספות.

הנתונים האחרונים של רשות החדשנות מראים ששיעורן של נשים בהייטק עומד על כשליש מסך השכירים, אבל כשזה מגיע לתפקידי ניהול - דהיינו נשים הממוקמות בעמדת השפעה - המספר הזה צונח אל פחות מ-20%. מצבם של ערבים בהייטק גרוע עשרות מונים: חלקם בתעשייה הוא קצת יותר מ-2% ואת אלה שנמצאים בתפקידים בכירים אפשר לזכור בשמם מרוב שהם יוצאי דופן. חלקם של שני המגזרים ברשימה עולה על חלקם במציאות, אבל הוא צריך לשמש כנורת אזהרה: אם ההייטק לא יוסיף לשלב, לקדם ולהאזין לקולות אחרים - הוא יהפוך להיות מונוליט לרעיונות שהזמן הותיר מאחור.

עם זאת, אם הגיוון המגדרי, האתני והגילי בפרויקט "יוצאים מהגראז'" שלנו - שמציג 12 סטארט אפים חדשים ומבטיחים - הוא נייר לקמוס לתעשיה, הרי שמסתמן שבשטח קורה משהו חיובי. אנחנו נמשיך לעקוב.

הגר רבט וצוות tech12.