אילוסטרציה, פמטק (איור: שאטרסטוק)
פמטק, אילוסטרציה. בישראל התחום נמצא בצמיחה מהירה | איור: שאטרסטוק

החלטת בית המשפט העליון בארה"ב לבטל את ההגנה החוקתית על זכותן של נשים להפלה עוררה סערה אדירה בארה"ב ובעולם כולו. בעוד שזכויות הנשים נפגעו משמעותית, התחזקה המודעות לכך שיש צורך בקידום ופיתוח אמצעים רפואיים שיקדמו את בריאות האישה. ואכן, בשנתיים האחרונות אנו עדים לצמיחתו של תחום הפמטק (טכנולוגיות לרפואת נשים), קטגוריה בתחום הבריאות המתייחסת לשירותים ומוצרים שנועדו לתת מענה לצרכים רפואיים ספציפיים של נשים וכוללת טכנולוגיות מתקדמות. זוהי התפתחות חשובה לא רק במימד העסקי, אלא גם במימד החברתי - בעוד נשים מהוות כ-51% מאוכלוסיית העולם, היקף ההשקעות בפתרונות רפואיים לגברים גדול פי חמישה ויותר מאשר היקף ההשקעות בפתרונות לנשים. אך כאן גם טמון הפוטנציאל, וקצב הצמיחה המהיר של שוק הפמטק מעיד על כך.

אנליסטים צופים שהתחום יצמח מאוד בשנים הקרובות. אחד הביטויים המבססים הערכה זו נשען על היקף ההשקעות בתחום. דוח של סוכנות המחקר FemTech Analytics מדצמבר האחרון מעלה כי היקף ההשקעות הגלובליות בתחום ב-2021 חצה לראשונה את רף המיליארד דולר. זאת ועוד, לפי מחקרים שונים, 80% מההחלטות של משקי בית בתחומי הבריאות מתקבלות על-ידי נשים. נתון זה, יש להניח, לא נעלם מעיניהם של המשקיעים והוא מבסס את התחזית על צמיחה שנתית ממוצעת של 13.3% בתחום עד 2025.

תחום הפמטק כולל את עולמות הפריון, תכנון המשפחה, ההיריון והלידה, המיניות, מחלות האופייניות לנשים והפרעות תפקודיות שונות שנובעות מהאנטומיה הנשית. כמענה לצרכים אלה מתפתחים כיום כלים ופתרונות הבאים לידי ביטוי במגוון רחב של מוצרים, אפליקציות, פיתוחים דיגיטליים ושירותים. ביניהם אפליקציות ומכשירים לבישים למעקב אחר פוריות האישה, אמצעים לניטור הנקה ומשאבות חלב חכמות, ציוד רפואי חדשני למניעת הריון ועוד. לצד זה כולל התחום גם מגוון אפשרויות לניהול רפואי אישי ולקבלת החלטות על בסיס ניטור מידע אישי, דיגיטציה של טיפולי פוריות ואמצעים להפחתת נזקי הלידה.

גם בישראל התחום נמצא בצמיחה מהירה. מספר חברות הפמטק בישראל עומד כיום על כ-140 חברות, חלקן סטארט אפים בשלבי צמיחה ראשוניים וחלקן חברות שנמצאות על סף פריצה גלובלית. האקוסיסטם הישראלי בתחום נמצא אף הוא בקו עלייה והקהילה מתרחבת, למשל FemTech IL, קהילה הכוללת 2,600 יזמים בתחומי הפמטק.

היתרון של ישראל בתחום הפמטק טמון בתשתית הידע שנצבר בתחומים כמו פריון ולידה, רפואת האם והעובר ובריאות האישה, כמו גם היא היכולת הרב-תחומית של חברות טכנולוגיה ישראליות. האפשרות לשלב ולנתב יכולות אלה לפיתוחים חדשניים היא מרכיב חשוב

היתרון היחסי של ישראל בתחום הפמטק טמון ראשית בתשתית הידע שנצבר כאן בתחומים כמו פריון ולידה, רפואת האם והעובר ובריאות האישה. לא פחות חשובה מכך היא היכולת הרב-תחומית של חברות טכנולוגיה ישראליות. האפשרות לשלב לצד רפואה ומכשור רפואי, מומחיות מתחומי בינה מלאכותית, מציאות רבודה ומדעי הנתונים, תוך ניתוב של יכולות אלה לפיתוחים חדשניים - היא מרכיב חשוב ביתרון היחסי.

בוובינר ראשון מסוגו שקיים לאחרונה מכון היצוא ללקוחות פוטנציאליים בתחומי הפמטק במדינות אמריקה הלטינית, הסבירו בכירים.ות מתחומי הגינקולוגיה והמיילדות בישראל כיצד המדינה ממנפת את הידע והניסיון שנצברו בבתי החולים ובקהילה, ומציבים את ישראל בקדמת הבמה בתחום הפמטק העולמי. הם הצביעו במיוחד על הדגש המושם בישראל על בדיקות גנטיות בהריון, וכן על הפיתוחים בתחומי האולטרסאונד והרפואה מרחוק, שמאפשרים לנטר את העובר מהבית וחוסכים הגעה לבית החולים. נוסף על כך, הם הצביעו על שימוש בסימולציות של מציאות רבודה להכשרת סטודנטים לרפואה תוך ביטול חסמים פסיכולוגיים, והדרכת רופאים צעירים למצבי קיצון בחדר הלידה. ישראל גם ממוצבת כפורצת דרך בפיתוח כלים ופתרונות לזיהוי ולטיפול מוקדם יותר במחלות כמו סרטן השחלות ואנדומיטריוזיס - מחלה שפוגעת ב-10% מכלל הנשים.

תחום הפמטק הוא בעל פוטנציאל שוק גדול ביותר עבור ישראל, ושילוב כוחות של מערך סחר החוץ, מערכת הבריאות והמגזר הפרטי יכולים לקדם מאוד ייצוא טכנולוגיות פמטק ישראליות לעולם, על רקע הגידול במודעות לצרכים של נשים. רבים רואים בפמטק גורם חשוב בהעצמת הנשים וחלק מהמאבק לקידום מעמדן. על ישראל להשתתף בתהליכים אלה ולמנף את היכולות הגבוהות שלה בתחומי הרפואה והטכנולוגיה הן לטובת קידום בריאות האישה והן לטובת קידום הכלכלה.

תמונת עיגול ירדן זינגר  (צילום: רונן אקרמן, יחצ)
ירדן זינגר | צילום: רונן אקרמן, יחצ

הכותבת: ירדן זינגר היא מנהלת ענף בריאות דיגיטלית ומכשור רפואי במכון היצוא