למה לא אשתמש ב-threads (צילום: shutterstock)
ת'רדס. כבר סיפקה כמה מיני-שערוריות | צילום: shutterstock

כל חדשות ההייטק, כל יום, ישירות אצלכם במייל. הירשמו לניוזלטר שלנו כאן >>>

ענקית הסושיאל מדיה מטא (פייסבוק) השיקה בסערה גדולה את Threads, המתחרה שלה לטוויטר, והבוקר (שני) הגיעה רשמית ל-100 מיליון משתמשים תוך פחות או יותר שבוע. מטא עושה את המהלך העסקי הזה כשהיא מזהה חולשה בטוויטר - הרשת החברתית הפכה מדמנה רעילה מאז שאילון מאסק השתלט עליה, וזה לא שלפני זה היה הייתה מועדון ג'נטלמנים. מארק צוקרברג אפילו דיבר כבר על "קידום אדיבות" בת'רדס והפיכתה ל"מרחב ידידותי".

אישית, הורדתי פעילות בטוויטר, עוקבים, ציוצים, והתראות. אבל לת'רדס של צוקברג לא אעבור, תודה רבה. בדיוק כפי שאין לי חשבון פייסבוק או אינסטגרם, מעולם לא היה, ורק בווטסאפ אני מתקשר בלתי ברירה.

פייסבוק היא אלופת השערוריות הבלתי מעורערת של ענקיות הטק. הביזנס אינסיידר מנה 16 שערוריות כאלו (נכון ל-2021), רובן נוגעת או להפרות הקשורות למידע פרטי או להקצנת השיח. נציין רק את אבני הדרך הגדולות: פרשת קיימברידג' אנליטיקה שנחשפה ב-2018 ובה הוכח שפייסבוק איפשרה לחברה הזו לכרות מידע אישי על משתמשים ובאמצעותו טירגטה אותם במסרים מדוייקים והשפיעה על הבחירות לנשיאות ב-2016, בהן עלה טראמפ לשלטון). בהמשך לזה, פייסבוק היא הרשת החברתית שבה טראמפ קידם את המסרים האלימים שלו כמעט ללא הפרעה והפושטים על הקפיטול השתמשו בה כדי לתאם את המתקפה.

2022 טען ארגון זכויות האדם אמנסטי בדוח מפורט שפייסבוק קידמה שיח שנאה שהובילה לאלימות כלפי בני הרוהינגה, מיעוט במיאנמר, מה שהיה גורם מרכזי בטבח העם באוכלוסיה זו

בסוף 2021 חשפה המדליפה פרנסס האוגן שפייסבוק פיתחה מנגנון בשם meaningful social interactions שכביכול הגביר "איינג'מנט" אך למעשה הגביר קיטוב. פייסבוק העדיפה "צמיחה על פני בטיחות" וקידמה "תוכן שכולל כעס, קיטוב ומחלוקת", טענה חושפת השערוריות. ב-2022 טען ארגון זכויות האדם אמנסטי בדוח מפורט שפייסבוק קידמה שיח שנאה שהובילה לאלימות כלפי בני הרוהינגה, מיעוט במיאנמר, מה שהיה גורם מרכזי בטבח העם באוכלוסיה זו.

אבל באמת שזה רק "המיטב" של פייסבוק, היו עוד שערוריות קטנות יותר עם מכנה משותף של דאגה נמוכה לפרטיות המשתמשים והעדפה של כיכר שוק אלימה. בישראל למשל פייסבוק צינזרה לינקים שאנשים שלחו כהודעה פרטית (!) במסנג'ר, בהם הכתובת של אתר הברנז'ה מזבלה. למה? כי האתר מתח ביקורת על פייסבוק.

בקיצור, אני לא סומך על פייסבוק, לא ב-DNA של החברה ולא על מבנה התמריצים שלה, שתמיד יעדיף ללבות שיח מקוטב. והנה לא תאמינו כבר התחילו מיני שערוריות גם עם ת'רדס. על פי בדיקה של Institute for Strategic Dialogues (ארגון חברה אזרחית שעוסק בשיח ברשת), כבר כעת יוזרים שמזוהים עם פייק ניוז, התנגדות לחיסונים או הומופוביה צובאים על הרשת החדשה. עוד הסתבר, קצת כמו במלון קליפורניה, שאפשר להיכנס אבל לא ממש אפשר לצאת - כלומר לא ניתן למחוק את חשבון הת'רדס, אלא אם מוחקים את כל חשבון האינסטגרם. זה התחיל רע.

אז מה עושים? יש מספר חלופות ביניהן ניוז.פוסט של נועם ברדין ובלו סקיי של ג'ק דורסי. אבל שתיהן חברות עסקיות, ולכן קיים חשש שיהיו תלויות בשיקולים מסחריים באיזשהו שלב שעשויות לפגוע בשיקול דעתן (עיין ערך רדיט). בשלב זה אני אישית מעדיף את מסטודון, שהיא רשת לא מסחרית, מבוזרת, בלי פרסומות, בלי אלגוריתם קידום תוכן. זו בינתיים קהילה קטנה ואין לי מושג אם היא תצליח להיות כיכר השוק החדשה, אבל האמת שאני כרגע מעדיף יותר כיכר ופחות שוק.