בריאות, הלת'טק אילוסטרציה (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
אילוסטרציה. ישראל צריכה להפוך למעצמה בתחום ההלת'טק | צילום: סאלי פאראג, shutterstock

לשמחתנו וגאוותנו שמה של ישראל יצא למרחקים בעולם בתחומי ההייטק והבריאות. אנשים באים אלינו מכל העולם כדי ללמוד מהיכולות הטכנולוגיות שלנו וכולנו מכירים את ענף התיירות הרפואית שנוצר כאן בשל איכות הטיפול בישראל, שהוא מהטובים בעולם. הפוטנציאל של חיבור שני התחומים הללו הוא כמעט אינסופי וכאן יש לנו עוד לאן לשאוף.

תחום טכנולוגיית הבריאות, ההלת'טק, משלב את שני התחומים ויש לו השפעה עצומה על חיינו גם בגלל פיתוחים מצילי חיים אבל גם בשל ההשפעות הכלכליות האדירות של הפיתוחים הללו והפוטנציאל שלהם למשק הישראלי. אין שום סיבה שלא נהפוך למעצמה מובילה בתחום.

לכאורה, אפשר לחשוב שהחיבור בין התחומים לא דורש היערכות מיוחדת ושכל הנדרש הוא לתת לאנשים בעלי אוריינטציה טכנולוגית לפתור בעיות מתחום ההנדסה והפיתוח שיסייעו לעולם הרפואה וזהו. השיטה הזו עובדת כמובן, ועובדת לא רע.

אבל חשבו על תחום התעופה למשל. אם כל ההיכרות של מהנדסים לעולם התעופה היתה כנוסעים בטיסה מסחרית מדי פעם – עולם החדשנות היה יכול להגיע רחוק. אבל כמה רחוק עוד יוכל להגיע העולם הזה אם ניתן למהנדסים לשבת בקוקפיט? לחוות יום עם שירותי הביטחון בשדה התעופה, עם צוות התפעול של המזוודות, עם הדיילים והדיילות? אפשר לשער שמפגשים כאלו יולידו פתרונות מקוריים, יעילים ובעיקר – מחוברים לשטח.

התוכנית החדשה, Med4Tech, היא תכנית הכשרה ייחודית לאנשי טכנולוגיה שמטרתה לחשוף אותם לשפה הקלינית, לעולם הרפואה ובעיקר לראות ולחוות את ההתמודדויות של הצוותים הרפואיים בשטח

וזה בדיוק מה שהתעשיות שלנו מתחילות לעשות. התוכנית החדשה והראשונה מסוגה בארץ, Med4Tech של 8400, היא תכנית הכשרה ייחודית לאנשי טכנולוגיה המחברת אותם לארגוני בריאות, ביוזמת חברי רשת 8400 ממיקרוסופט, המכון הטכנולוגי חולון, J&J וטבע ומטרתה לשלב לימודים תאורטיים עם התנסות מעשית בבתי חולים ובקהילת הבריאות. זאת כדי לחשוף אותם לשפה הקלינית, לעולם הרפואה (מבוא ראשוני לאנטומיה, פיזיולוגיה, טיפול תרופתי) ובעיקר לראות ולחוות את ההתמודדויות של הצוותים הרפואיים בשטח.

כך אנשי טכנולוגיה שעובדים על פיתוחי טכנולוגיות בריאות יבינו יותר טוב את הסביבה שבה הם עובדים ויהיה להם מכנה משותף עם הקלינאים. התוכנית מושתת על שיתופי פעולה ותמיכה של רשות החדשנות, משרד הבריאות, מטה ישראל דיגיטלית במשרד לעניינים דיגיטליים וג'וינט אלכא. אגב, גם פרויקט טבע אקדמיה שהושק בשנה שעברה נועד לייצר חיבור דומה עם עולם האקדמיה הישראלי המצוין לשם קידום, גילוי ופיתוח תרופות חדשניות וטיפולים מתקדמים.

דוגמה נוספת שצריכה להסב גאווה לכל ישראלי ומצביעה על הפוטנציאל האדיר של המשק היא הבחירה של Aion Labs למקם את פעילותה כאן בישראל. Aion Labs היא מעבדת חדשנות בתחומי בינה מלאכותית וביולוגיה חישובית לקידום, גילוי ופיתוח תרופות. לאחרונה הקימה Aion Labs מעבדות ברחובות בתמיכת הרשות לחדשנות ובשותפות ארבע חברות פארמה מובילות - פייזר, טבע, אסטרהזנקה ומרק, ומחוברים אליה אמזון בישראל על הצד הטכנולוגי, קרן IBF, הרשות לחדשנות ועוד.

המטרה של כל החיבורים הללו אינה רק לשפר שירות כזה או אחר, אלא ממש לפתח במדינת ישראל את תחום הביומד ולהפוך אותו למקור צמיחה נוסף ומרכזי למדינת ישראל. המשמעות של גילוי תרופה או פיתוח מכשיר רפואי חדש הוא אדיר ומשפיע על חייהם של אלפי חולים, בני משפחותיהם ועל המשק הישראלי כולו.

כמדענית בחברת פארמה גלובלית אני קוראת לשיתופי פעולה נוספים בכדי שנוכל כולנו להזניק קטר נוסף ומשמעותי למשק ולהטיב עם הבריאות של כולנו.

שושי פרידמן עיגול פרשנות (צילום: סיון פרג, יח"צ)
צילום: סיון פרג, יח"צ

הכותבת: שושי פרידמן, סמנכ״לית תפעול קליני, המו״פ הייחודי הגלובאלי, טבע