הפגנות מול בית המשפט העליון בארה"ב, נגד איסור הפלות (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
תומכי הפלות ומתנגדים מפגינים מול בית המשפט העליון בארה"ב, היום | צילום: FRANCK FIFE, getty images

בסוף פברואר האחרון, כמעט בבת אחת, תאגידים מערביים עזבו את רוסיה במחאה על התקיפה באוקראינה. עבור חלקם זו הייתה מכה קלה בכנף, ועבור אחרים החלטה כלכלית אמיצה, אבל היה ברור לגמרי שהם חייבים לבחור צד. היום אותן חברות ניצבות בפני החלטה דומה, רק שהפעם בתוך ביתן ממש.

לאור ההדלפה היום של טיוטת פסק הדין בנושא איסור הפלות, ניתן להניח שעוד כחודשיים - אחרי מחאה אזרחית סוערת - אכן יעביר בית המשפט העליון של ארה"ב פסיקה שתחזיר את המדינה לשנת 1972, הימים טרום רו נגד וייד, ותבטל את ההכרה בזכות של נשים על גופן. אלפים נהרו הלילה לוושינגטון על מנת להפגין מול בית המשפט העליון אבל אל המחאה האזרחית הספונטנית הזו צפוי להצטרף כוח עזר רציני בדמות תאגידי הענק, בדגש על תעשיות הטק והבידור. המאבק על זכות האישה על גופה יהיה כנראה זה שישים בקדמת הבמה את השסע העמוק שמאפיין את ארה"ב היום, שסע תרבותי ופוליטי ומשבר אמון עמוק, אבל גם כזה שמעצב מחדש את מקומם של התאגידים הגדולים במרקם הכלכלי והחברתי.

ההחלטה הקרובה של העליון היא כרוניקה של טרגדיה ידועה מראש, תולדה של שלושה מינויים מעוררי מחלוקת שביצע טראמפ בכהונה הקצרה והרת האסון שלו. היא לא תוציא הפלות מחוץ לחוק, אלא תשאיר את ההחלטה על כך ברמת המדינה (state) ובין 24 ל-26 מדינות צפויות לאסור הפלות עוד בטרם יבש הדיו (חלקן כבר עשו זאת מבעוד מועד). גם המשפטנים האופטימיים ביותר סקפטיים לגבי היכולת לשנות את דעתו של העליון בחודשים הקרובים, והמאבק יעבור לרמת המדינה ואז, הו אז, תתחיל המהומה האמיתית.

המאבק על זכות האישה על גופה יהיה כנראה זה שישים בקדמת הבמה את השסע העמוק שמאפיין את ארה"ב היום, שסע תרבותי ופוליטי ומשבר אמון עמוק, אבל גם כזה שמעצב מחדש את מקומם של התאגידים הגדולים במרקם הכלכלי והחברתי

צריך רק לשאת את העיניים אל הדרמה שמתחוללת בימים אלה בפלורידה בשביל להבין מה צפוי בחודשים הקרובים. רון דהסנטוס, המושל השמרן של פלורידה והתקווה הרפובליקנית הבאה לנשיאות (אם טראמפ יחליט לוותר על התענוג) העביר חוק שאוסר דיון על מגדר במוסדות החינוך עד כיתה ד'. החוק הבעייתי והמעורפל זכה לכינוי "Don't say gay", ועורר מחאה לאומית.

מצעד גאווה בפלורידה נגד Don't say gay (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
מצעד גאווה בטמפה, פלורידה. אפילו דיסני נאלצה להגיב - וחטפה | צילום: FRANCK FIFE, getty images

בוב צ'פאק, המנכ"ל החדש והשמרן של דיסני, החברה הגדולה ביותר בפלורידה, סרב בהתחלה להתבטא נגד החקיקה אבל מחאה חסרת תקדים בתוך החברה עצמה, הכריחה אותו לעשות זאת. התגובה של דהסנסטוס? להעביר חקיקה ששוללת מדיסני מעמד מיוחד, שניתן לה בתוך פלורידה.

מקרה דיסני זכה לכיסוי נרחב בארה"ב לא רק בגלל שמאבקו של תאגיד ענק למען גייז בפלורידה הקסומה נשמע כמו תסריט של דיסני עצמה, אלא בגלל שהוא משקף את השסע שהזכרתי בפסקה הראשונה. הרפובליקנים, אבירי חופש הביטוי, התייצבו כאחד נגד דיסני ומסבירים בנאומים נעדרי לוגיקה למה מותר, צריך וכדאי להעניש את החברה על כך שפעלה בתוך גבולות חופש הביטוי ותו לא. הסיבה לכך היא שהרפובליקנים - וטראמפ שיקף זאת היטב במוטו make America great again - מרגישים היום שהם נאבקים על ניטרול כוחם החברתי והתרבותי. או במילים אחרות, הם מרגישים לא רלוונטיים.

לעומתם, המצביעים הדמוקרטים מרגישים, בוודאי היום אחרי ההדלפה מהעליון, שהם נאבקים על מוסדות השלטון. "זה העלים לחלוטין את האמון שלנו במערכת המשפט", אמרה לניו יורק טיימס סטודנטית למשפטים שהגיעה להפגין הלילה מול העליון. והיא לא היחידה. הדמוקרטים מתוסכלים מקונגרס וסנאט מפולגים עד כדי שיתוק, כאלה שמנעו מאובמה למנות שופט לעליון שנה לפני שפרש. הם יצאו כבר לרחובות בהמוניהם למחות על משטרה גזענית ואלימה באירועי BLM והם צפו באימה בהמון משולהב משחית את סמל השלטון שלהם באירועי 6 בינואר. לכן הם מצאו מבני כוח חדשים בדמות תעשיית הבידור והטק.

התעשיות האלה מכוונות לקהל משכיל ובורגני, דהיינו ליברלי רובו ככולו, אבל הן גם מעסיקות רוב ליברלי (לא שזה מפתיע, למרות החלטת העליון, 49% מהאמריקאים תומכים בהפלות לעומת 47% בלבד שמתנגדים). הציפייה היום מתאגידים, הן בכוחם כמעסיק והן כמותג, הוא לבחור צד פוליטי ולפעול בהתאם.

החברות בטקסס כבר התגייסו למען העובדות

הוליווד כבר יצאה בעבר נגד חוקי ההפלות המגבילים של אלבמה וביטלה שם כמה הפקות (אל דאגה, חוקי המיסוי המקלים של המדינה השאירו אותה בתמונה). לפי בלומברג, אחרי החקיקה המפלה בטקסס בשנה שעברה, אפל וסיטיגרופ, ענקיות השידוכים מאץ' ובאמבל, וחברות הרכבים השיתופיים אובר וליפט הודיעו כי יכסו את עלות ההפלה ואת עלות הנסיעות לעובדות שלהן. שתי האחרונות הודיעו שלא יגבו כסף מנוסעות אם הנסיעות משמשות מעבר למדינה שמאפשרת הפלות.

אחרי החקיקה המפלה בטקסס בשנה שעברה, חברות טכנולוגיה רבות הודיעו כי יכסו את עלות ההפלה ואת עלות הנסיעות לעובדות שלהן. כמה חברות הגדילו עשות והבטיחו לעובדות שלהן כחלק מתנאי ההעסקה שהן לא יצטרכו לעבוד בטקסס

טקסס היא מרכז העסקה של כמה מענקיות הטק בארצות הברית, כולל החברות אורקל, HP ומטה טסלה החדש. לחברות נוספות כמו פייסבוק, אמזון ואפל יש נוכחות במדינה, ממרכזי דאטה ועד מחסנים חדשים. כמה חברות הגדילו עשות והבטיחו לעובדות שלהן כחלק מתנאי ההעסקה שהן לא יצטרכו לעבוד בטקסס. והוושינגטון פוסט ניבא בכתבה כי זה יגרום לעובדות ועובדים איכותיים לעזוב את המדינה במה שנקרא "טקסודוס". בפועל, לא נרשמה עזיבה משמעותית, אולי הסיוע של חברות הטק עשה את שלו.

_OBJ

העובדה שהתקווה והכוח של הציבור הליברלי שזורים היום בהחלטות המדיניות של תאגידי ענק אירונית כמובן. המפלגה הרפובליקנית היא זו שמעניקה הטבות מס לתאגידים והדמוקרטית מכבידה את עול המיסוי ותומכת באיגודי עובדים, אבל המציאות הנוכחית מפתיעה.

נכון לכתיבת שורות אלה פייסבוק, גוגל או אפל טרם התבטאו בנושא אבל ספק אם אנשי היח"צ שלהם ישנו הלילה. האכזבה המסתמנת ממערכת המשפט עשויה להעמיד את חברות הטק בפינה והרבה מנכ"לים יצטרכו לקבל החלטות קשות. זה דבר אחד לצאת מרוסיה יחד עם הקהילה הבינלאומית כולה, ודבר אחר להסתכן בחרם צרכני בחצר האחורית שלך או לקבל את ההחלטה על פתיחת המשרדים הבאים שלך לפי חוקי ההפלות במדינה.

סייעה בהכנת הכתבה: נועה שוויקי