מחאת ההייטקיסטים בת"א, "אין חופש אין הייטק"  (צילום: עופר חן, tech12)
מחאת ההייטק. תופס צד ברור במאבק על הדמוקרטיה בישראל | צילום: עופר חן, tech12

ועדת המשנה לקידום תעשיית ההייטק קיימה בשבוע שעבר דיון על הירידה בהשקעות הזרות בהייטק הישראלי. למי שלא מצוי בנבכי הכנסת - מדובר בוועדת משנה של ועדת הכלכלה, מה שאומר שהיא משוללת סמכויות כלשהן, למשל לזימון שרי ממשלה, לקביעת מדיניות או לייזום חקיקה. תוסיפו את העובדה שבראש הוועדה יושב ח"כ אביגדור ליברמן, מראשי האופוזיציה ומהמבקרים הנחרצים ביותר של הממשלה הנוכחית, ואפשר להבין מדוע אף אחד בקואליציה לא לוקח את הדיונים של הוועדה ברצינות.

הבעיה היא שהוועדה עוסקת בנושאים הקריטיים ביותר להייטק הישראלי, ומתוך כך למשק הישראלי כולו. הכלכלן הראשי של SNPI, ד"ר אסף פתיר, הציג את הירידה המתמשכת מתחילת 2022 בהשקעות בישראל מול מגמת ההתאוששות בעולם. המשנה למנכ"ל רשות החדשנות, צחי שנרך, התריע על כך ש-80% מהמימון של ההייטק מגיעים ממשקיעים זרים בעוד המשק נסמך על היצוא והמסים של ההייטק, דבר שהופך אותו תלוי במימון הזר. מנכ"ל VIZ, ד"ר דוד גולן, אמר כי הוא נפגש עם יזמים רבים בראשית דרכם ואיש מהם אינו רושם את החברה בישראל. מנכ"ל טספרי, יאיר בן און, אמר: "אנחנו מזהירים מהתופעות של ירידה בהשקעות, רישום בחו"ל והיפוכי שרוול. אלה כבר אינן רק אזהרות אלא זה המצב בשטח".

ליברמן אמר בהמשך לדברים שהמדינה חייבת להציג אלטרנטיבות למימון חברות סטארט אפ חדשות, וקרא לממשלה להקציב תקציבים משמעותיים לביג דאטה, בינה מלאכותית וקוואנטים. "חייבים לערוך השוואה מה נותנים במדינות אחרות לעומת מה שאנו מוכנים לתת בארץ כדי לשמור את ההייטק בקדמת הבמה העולמית", אמר.

בדיון בכנסת לא השתתף השר הרלוונטי אופיר אקוניס, גם לא השר הרלוונטי ניר ברקת וגם לא השר הרלוונטי בצלאל סמוטריץ'. למעשה, איש מחברי הקואליציה לא השתתף בדיון כדי להעביר אולי את המסרים של התעשייה למקבלי ההחלטות

חייבים או לא, בדיון לא השתתף השר הרלוונטי אופיר אקוניס, גם לא השר הרלוונטי ניר ברקת, גם לא השר הרלוונטי בצלאל סמוטריץ'. למעשה, איש מחברי הקואליציה לא השתתף בדיון, כדי להעביר אולי את המסרים של התעשייה למקבלי ההחלטות. אפשר היה לחשוב שהממשלה מצאה כבר דרכים אחרות ללמוד את המצב בשטח ולהתניע תהליכים שיעלו את ההייטק הישראלי בחזרה על הפסים. אבל ככל שידוע ברגעים אלה, שום דיון חירום לא התכנס ושום בדל החלטה לא התקבל.

אבל צריך לראות את התמונה הגדולה: מערכת המשפט תחת מתקפה רבתי, הצבא מותקף ומוחלש, המשטרה נפלה קורבן למי שחפץ בקריסתה. אז ההייטק, שתופס צד ברור במאבק על הדמוקרטיה בישראל, צורף לאויבי הממלכה. מבחינת הממשלה, שימות.