"tech12" רוצה להיות "אתר להייטקיסטים". אנחנו לא בטוחים שאנחנו יודעים בדיוק מיהם אותם הייטקיסטים שאנשי tech12 מדברים עליהם.
דיונים חוזרים בקהילה של צרות בהייטק ליוו אותנו לאורך השנים: אוניברסיטה או מכללה? סטארט אפ או קורפורייט? אילו אוזניות חוסמות רעשים בצורה הכי טובה? (האחרון יצרי במיוחד). אבל לאחרונה חוזר שוב ושוב הדיון סביב "מיהו הייטקיסט". באחד הפוסטים, שקיבל מעל 450 תגובות נכתב: ״תעזרו לי ולחברים לפתור את הסוגיה, האם כל בן אדם שעובד בחברת הייטק הוא הייטקיסט? מנהלת משאבי אנוש בחברת הייטק, נחשבת הייטקיסטית? כותב תוכן במחלקת מיתוג מעסיק, הוא הייטקיסט?
אז בואו נהיה רגע אמיצים נפתח את זה, וננסה להבין מי יכולה להתגאות בתואר הייטקיסטית ומי יסתובב כשתצעקו: "היי, הייטקיסט!".
סביר להניח שהדימוי שעולה לרוב האנשים בראש כשאומרים "הייטקיסט" הוא גבר אשכנזי, תושב המרכז, בוגר 8200 ובעל תואר ראשון במדעי המחשב, בדר"כ עונד אוזניות על הצוואר ומתנייד בקורקינט. כנראה, סטטיסטית זה גם לא מופרך. אך בניגוד לימים המוקדמים של תעשיית ההייטק הישראלית, שהייתה מורכבת ברובה מסטארט אפים שהוקמו על ידי יוצאי יחידות טכנולוגיות שחלמו רק על האקזיט המיוחל, כיום חלק גדול יותר מהתעשייה מורכב מסטארט אפים ששואפים להיות חברה גדולה, או כאלה שכבר הפכו לחברות גדולות, פרטיות או ציבורית. ואם פעם אקזיט בכמה מאות מליוני דולרים היה פסגת השאיפות של כל יזמת ויזם, היום אפילו הנפקה היא רק שלב אחד בדרך, תסתכלו על וויקס או מאנדיי.
וכשבונים חברות גדולות, אז יותר אנשים שלא עונים להגדרה הקלאסית של הייטקיסט נכנסים לעבוד בהייטק. אם פעם תאגידי ענק היו קונים חברות ומשאירים כאן רק את מרכז הפיתוח ו"הביזנס" היה בחו"ל, אז היום אותן חברות צריכות אנשי HR, נשות מרקטינג, עורכות דין ורואי חשבון, אנשי תמיכה טכנית ומכירות - ורובם בישראל. זו כנראה הסיבה ששאלת ההגדרה עולה לדיון בזמן האחרון - יש יותר אנשים בתעשיית ההייטק (מעל ל- 300 אלף בהערכות אחרונות של הלמ"ס) ויותר מהם לא עונים על אותה הגדרה מיושנת.
אז מיהו הייטקיסט? אחת התגובות לפוסט שפורסם בקבוצה מציעה דרך מקורית במיוחד להגדיר: "בגדול, אם קרובי משפחה מבקשים ממך לפתור להם בעיות באינטרנט ובמדפסת - אתה נחשב הייטקיסט". זו הגדרה לא רעה בכלל. תגובה אחרת טוענת שהיחידים שאכפת להם מההגדרה אלו המתכנתים, עם רמיזה ברורה להפרדה בין "לוחמים" ל"תומכי לחימה" - אתגור ההגמוניה אם תרצו, או "גייטקיפינג" אם אתם בצד הלא נכון של המשוואה. אבל בין מאות התגובות עולה תובנה אחת ברורה: הייטקיסט זה לא מקצוע, הייטקיסט זה שיוך. את יכולה להיות מנכ"לית או צלמת, אתה יכול להיות איש מרקטינג או QA, לא משנה אם למדתם מדעי המחשב או תקשורת, פחות חשוב מה עשיתם בצבא ולא קריטי אם אתם לובשים חולצה ממותגת של סטארט אפ אלמוני או שקניתם קריפטו - אתם הייטקיסטים.
צרות בהייטק היא קהילת ההייטק הגדולה בישראל ומונה מעל ל-120,000 הייטקיסטיות והייטקיסטים חברים, שמייצרים וצורכים תוכן באופן יום יומי שהוא חלק בלתי נפרד משיח ההייטק בישראל. הקהילה, שנוסדה ב-2015 על ידי ארבל וערן ומנוהלת על ידם עד היום, התחילה כמקום בו הייטקיסטיות והייטקיסטים צחקו על "צרותיהם" (״קיבלתי אייפון חדש, אבל רק 16 ג׳יגה״) הפכה עם פתיחת הקבוצה לפלטפורמה בה הייטקיסטיות והייטקיסטים מדברים על מה שמעסיק אותם: החל מקפוסולות קפה מומלצות ועד לנושאים כמו מניות ואופציות, מו״מ, איזון בית עבודה ועוד.