אילוסטרציית מיתון וגיוס אנשים (אילוסטרציה: GOLDMAN99, shutterstock)
מיתון וגיוס אנשים. השוק עדיין מתנהג כמו שוק של מועמדים | אילוסטרציה: GOLDMAN99, shutterstock

הכותרות מזהירות מפני מיתון עולמי שיהפוך גם למקומי, הרבעון הראשון של 2022 מצביע על האטה במשק הישראלי והייצוא בענף ההייטק נמצא בירידה. אז כן, לפי הסימנים, ייתכן מאוד שהמיתון בדרך אלינו, אך האם הוא צפוי להשפיע גם על ענף ההייטק? ואיך? מניסיון העבר של כולנו, אפשר לומר דבר אחד בוודאות: אין שום סיבה להפסיק לגייס ולהיפך – זה הזמן הטוב ביותר לצרף לחברה שלכם עובדים חדשים.

את תגובת ענף ההייטק לחששות מפני המיתון ניתן להתחיל להרגיש בשטח, אבל בצורה מאוד מתונה. מצד אחד, חברות יציבות, עם בסיס איתן, שהן רווחיות ובעלות לקוחות משלמים, או שרק בשנה האחרונה גייסו מיליונים – אצלן העסקים כרגיל והן ממשיכות לגייס בכל הכוח.

מצד שני, ישנם סטארט אפים קטנים שגייסו 5 מיליון דולר לפני שנתיים ומתחילים כעת להבין שעליהם להצטמצם, לגייס רק מה שחייבים ולעיתים אפילו לפטר. אליהם מצטרפות גם חברות אמריקאיות עם סניפים בארץ, שנוטות כרגע לעצור גיוסים על מנת להבין לאן נושבת הרוח.

ישנם סטארט אפים קטנים שגייסו 5 מיליון דולר לפני שנתיים ומתחילים כעת להבין שעליהם להצטמצם, לגייס רק מה שחייבים ולעיתים אפילו לפטר. אליהם מצטרפות גם חברות אמריקאיות עם סניפים בארץ, שנוטות כרגע לעצור גיוסים על מנת להבין לאן נושבת הרוח

 בסך הכל, אנחנו רואים כרגע ירידה של 8% במספר המשרות שנפתחו בארץ בחודש האחרון. עדיין לא ניתן להגדיר את זה כמגמה מובהקת, אך כדאי להיות דרוכים. כך או כך, מעבר לפגיעה קטנה בכנף, אנחנו לא צופים משבר ממשי בטווח הקרוב, ובטח שלא התפוצצות בועה כמו ב-2000.

ראשית, כי השכר הממוצע במאי גבוה מהממוצע בינואר עד אפריל 2022 ושנית, כיוון שהירידה בכמות המשרות אינה משמעותית, ו-85% מהחברות ממשיכות לגייס. מועמדים – מה זה אומר לגביכם?ככל ותהיה פגיעה, יש לצפות שהיא לא תהיה רוחבית, לכל עובדי ההייטק, אלא בהתאמה בעיקר לוותק ולתחום שאיתו אתם מגיעים.

משכורת חודשית ממוצעת של תוכניתן שמוצא עבודה דרכנו, עדיין לא יורדת מ-36 אלף שקל, אז אין סיבה להתחיל לדאוג. בסופו של דבר, בין אם יש כרגע 100 או 90 משרות פתוחות מתאימות, לכם כטאלנטים זה לא משנה

תהליכי הגיוס שליווינו לאורך חודש מאי מראים ששכרם של מועמדים מנוסים, בוגרי אוניברסיטאות, שמגיעים מחברות טובות וחותמים חוזה דרכנו, עדיין נמצא בשיאו. לצורך העניין, משכורת חודשית ממוצעת של תוכניתן שמוצא עבודה דרכנו, עדיין לא יורדת מ-36 אלף שקל, אז אין סיבה להתחיל לדאוג.

בסופו של דבר, בין אם יש כרגע 100 או 90 משרות פתוחות מתאימות, לכם כטאלנטים זה לא משנה. הביקוש עדיין הרבה יותר גדול מההיצע והשוק עדיין מתנהג כמו שוק של מועמדים.

עם זאת, מה שעלול להיפגע הם התנאים של מועמדים ג'וניורים, או כאלה שעברו לאחרונה קורסי הסבה על מנת להיכנס לענף. אנחנו כבר מזהים שחברות מתחילות להקשיח עמדות, להתגמש פחות ולא להתפשר על העובד הנכון, וכיוון שהמועמדים הללו הם מטבע הדברים פחות מבוקשים, ייקח להם זמן רב יותר למצוא עבודה והשכר שיקבלו יהיה בהתאם.

מנהלת HR בריאיון עבודה  (צילום: fizkes, SHUTTERSTOCK)
מנהלת HR בריאיון עבודה. תהיו רגועים - 85% מהחברות עדיין מגייסות | צילום: fizkes, SHUTTERSTOCK

אז מעסיקים יקרים, למה לגייס דווקא עכשיו

1. כי גם אם יגיע מיתון, הוא זמני – הרי עברנו לא מזמן מגפה עולמית. גם בתחילתה נדמה היה שהשוק עוצר, חלק מהחברות אכן הפסיקו לגייס, והנה השנה שאחרי הייתה אחת הטובות ביותר בהייטק הישראלי. אז מניסיון העבר, אנחנו כבר יודעים שגם אם יגיע מיתון, השוק יחזור לעצמו בסופו של דבר ואף יגיע לשיאים חדשים.

כל עוד לא תפסיקו לגייס, תוכלו לשמר את העשייה ולזכות ביתרון על החברות שיעצרו עכשיו הכל עד החזרה לשגרה, כי בשוק העסקי – אם אתה קופא, אתה מאפשר למתחרים שלך להגיע לפניך ליעדים עסקיים.

2. כי אתם עלולים לפספס טאלנטים מעניינים - אל תשכחו שלפחות כרגע, 85% מהחברות עדיין מגייסות, כך שטאלנטים טובים ומוכשרים מוצאים את מקומם מחדש וככל הנראה לא יזוזו ממנו בקרוב.

3. כדי לשמר את העובדים הקיימים - הטעות הגדולה ביותר שחברות יכולות לעשות היא לקפוא על השמרים ולעצור גיוסים. ראינו חברות רבות שלמדו על בשרן את השיעור הזה: חברות שבמהלך הקורונה נלחצו, פיטרו המון עובדים, פגעו בתנאי ההעסקה וכן הלאה. החברות הללו הפסידו, ובגדול – המורל ירד לתחתית, המחוברות של העובדים נפגמה וההצלחה של החברה נפגעה כתוצאה מכך.אז מה כן אפשר לעשות? לתעדף.

לפני שפותחים תקן חדש – לבחון אם וכיצד הוא יכול לקדם את המפה העסקית. תיעדוף יחזיר לכם את השליטה ואת יכולת הבחירה, ויעניק לכם את הכוח להחליט במה להשקיע יותר ובמה פחות.

המלצה שלנו: תשקיעו בעובדים שלכם, הקיימים והעתידים לבוא - זו החלטה שאיתה אי אפשר לטעות. השקעה בעובדים, בנבחרת שלכם, תמיד תחזק את החברה, ותאפשר לה להמשיך קדימה בכל הכוח ולבלוט מעל כולם.

שירי וקס, מנכ"לית GotFriends (צילום: מרינה ברייל)
שירי וקס, מנכ"לית GotFriends | צילום: מרינה ברייל

הכותבת היא שירי וקס, מנכ"לית GotFriends