אילוסטרציה. האוויר יצא מהבלון (צילום: שאטרסטוק)
אילוסטרציה. האוויר יוצא מהבלון | צילום: שאטרסטוק

המשבר בשווקים, ציבורי ופרטי כאחד, כבר ברור ונוכח. מדד הנאסד"ק ירד ב-24% בששת החודשים האחרונים, וכתוצאה מכך החברות הציבוריות נדרשות להראות לבעלי המניות צעדי התייעלות. בחלק מהחברות סוגרים פעילויות לא ריווחיות או שאינן קשורות לליבת העסקים, כך למשל Netflix סגרה את מגזין התוכן שלה Tudum ופיטרה את עובדיו. לפי דיווחים, פייסבוק עוצרת גיוסי עובדים ובחברות אחרות כמו רובינהוד כבר נקטו בצעדי פיטורים משמעותיים.

כל חברה מתמודדת כמובן עם המקרה הפרטי שלה אבל יחד הם מציירים סיפור רחב וברור. אתר layoffs.fyi, שעוקב בטבלה מתעדכנת אחר מצב הפיטורים בהייטק העולמי (חברות פרטיות וציבוריות) מנה פיטורים של כ-14 אלף עובדים ב-50 חברות מתחילת השנה. צעדים מסוג זה עשויים להמשיך ללוות את החודשים הקרובים, וייתכן שבשוליים נרגיש אותם גם בישראל - אך כאן המחסור החמור במהנדסים עשוי לאזן את הפגיעה.

הטלטלה בשוק הציבורי מחלחלת גם לשוק הפרטי ולסטארט אפים: "אחרי שיחות עם מגוון חברות פורטפוליו שלנו בוורטיקלים שונים [נראה ש]הן חוות האטה, במכירות ובתהליכים בכלל", צייץ בתחילת השבוע המשקיע אלון ליפשיץ מהאנקו ונצ'רס. "מדד הפחד משחק תפקיד; מתחילים לחשוב על צמצום קל בהוצאות. אנחנו עדיין לא שם אבל ההאטה מגיעה אט אט למגזר הטק שלנו. צפויה שנה מאתגרת מאוד וצריך להסתכל למצב בעיניים".

הירידה בשווי חברות הטכנולוגיה מתבטאת בשוק הפרטי במתכונת שזכתה לכינוי Valuation Crunch - מחנק שווי. הבעיה ניכרת בעיקר בחברות צמיחה, שמנסות לגייס הון לפי שוויים גבוהים ומגלות שפתאום המכפילים שלפני חצי שנה היו לגיטימיים עכשיו נתפסים כהזויים, ושהמשקיעים מציעים להן שווי נמוך משמעותית. התוצאה היא משא ומתן.

"בכל פעם שיש אי ודאות משמעותית, הרבה משקיעים יושבים על הגדר ומחכים לראות מה יקרה", מסביר גידי שלום בנדור, מנכ"ל חברת הערכות השווי S Cube. בינתיים, חברות הצמיחה חיות על קצב שריפת מזומנים גבוה. מה עושים? אפשר לנסות לקחת הלוואת גישור או כל קו אשראי אחר, אבל לפעמים גם צריך להתחיל לקצץ במקביל.

הראשונות להיפגע עכשיו הן החברות שגייסו על בסיס מכפילים של חברות תוכנה, אבל למעשה הן חברות תפעוליות. כך, ראינו את האוויר יוצא מחברת המוניות גט ומחברת השליחויות Avo - שהיו הראשונות לחטוף אבל כנראה שלא האחרונות

הראשונות להיפגע עכשיו הן החברות שגייסו על בסיס מכפילים של חברות תוכנה, אבל למעשה הן חברות תפעוליות. כך, ראינו את האוויר יוצא מחברת המוניות גט ומחברת השליחויות Avo - שהיו הראשונות לחטוף אבל כנראה שלא האחרונות. כל היוניקורנס שהמטריקות הכלכליות שלהם לא טובות, יצטרכו להדק את החגורה.

ולמרות כל זאת, הצעה: אולי כדאי להיגמל ממטאפורת הבועה, כי בועה מתנפחת ואז מתפוצצת ונעלמת כליל. זה אולי היה נכון לשנת 2000 אבל לא לשנת 2022. יש שוק אמיתי וחברות אמיתיות אבל חלקן התנפחו יתר על המידה וכעת יוצא מהן האוויר. יותר כמו בלון.