חזרה לישראל בנתב"ג (צילום: Elena Dijour, שאטרסטוק)
חוזרים לישראל בנתב"ג (אילוסטרציה). תושבים חוזרים זוכים להטבות והקלות מס | צילום: Elena Dijour, שאטרסטוק

מגמה מטרידה: נתונים של משרד העלייה והקליטה שהגיעו ל-tech12 מצביעים על ירידה חדה במספר התושבים החוזרים לישראל לאורך 2023. בששת החודשים הראשונים של השנה נרשמו בנתוני המשרד רק 1,306 תושבים חוזרים - צניחה של 52% בהשוואה ל-2,713 תושבים חוזרים בתקופה המקבילה בתחילת 2022.

המספר נמוך משמעותית גם ביחס לנתוני המחצית הראשונה של 2021, אז חזרו לישראל 2,404 תושבים.

תושב חוזר מוגדר על ידי משרד העלייה והקליטה בתור "אזרח ישראלי מעל גיל 17 שהיה תושב ישראל בעבר ושהה בחו"ל תקופה רצופה בת שנתיים לפחות לפני השיבה לישראל". המעמד מקנה הטבות שונות לתושב החוזר המחושבות על בסיס מספר השנים ששהה בחו"ל, ובראשן הקלות מס, כך שיש אינטרס ברור לחוזרים לדווח על חזרתם.

מספר התושבים החוזרים הוא למעשה הנתון היחיד שמשרד העלייה מתעד לגבי הגירה של אזרחים ישראלים ואין מידע מבוסס על הכיוון ההפוך של ישראלים המהגרים החוצה מישראל.

סטטוס התושב החוזר מוענק לכל מי שמדווח על חזרה לישראל משהות ממושכת בחו"ל - מעמד המאפיין בין היתר הייטקיסטים או אקדמאים שמבצעים שליחויות ממושכות בחו"ל וחוזרים לישראל.

הצניחה במספר התושבים החוזרים מסמן מעין בריחת מוחות שקטה המראה כי מספר קטן והולך של ישראלים בוחרים לחזור בחודשים האחרונים לישראל בהשוואה לשנים קודמות.

עד כה הובאו עדויות פרטניות מרובות על ישראלים שבחרו להשעות את חזרתם לארץ על רקע אירועי החודשים האחרונים, אך זו הפעם הראשונה שאפשר להצמיד מספרים לתופעה.

מנתוני משרד הקליטה עולה כי מדי שנה נרשמים בישראל כ-6,500 עד 7,000 תושבים חוזרים בממוצע. הרוב (60%-70%) חוזרים לישראל במחצית השנייה של השנה לאחר תום שנת הלימודים. השאלה הגדולה היא האם המגמה תימשך בחודשים הקרובים.