אביגדור ליברמן, שירה גרינברג (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
אביגדור ליברמן ושירה גרינברג. תחזיות לירידה בצמיחה | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"הנושא של חברות שמתאגדות בחו"ל לא נותן לי לישון בלילות. אם החברה בחו"ל, ה-IP שלה בחו"ל, המסים ישולמו בחו"ל והאקזיטים יהיו בחו"ל". כך התריע היום יו"ר רשות החדשנות עמי אפלבום במהלך דיון במשבר ההייטק בוועדת המשנה לקידום תעשיית ההייטק בישראל בראשות חבר הכנסת אביגדור ליברמן.

הרקע לדיון היה תקציב המדינה והשימוש בכספי ציבור למטרות השונות. "אנחנו מנהלים קרב ואני מוטרד", אמר ליברמן. "14 מיליארד שקל שמתמרצים אנשים לא לצאת לעבודה, מכפילים את תקציבי הישיבות, מעלים את הקצבאות ותלושי המזון אז ברור שזה תמריצים שליליים ליציאה לעבודה וזה כמו לשפוך דלק על האינפלציה, זה כסף לצריכה ולא להשקעות. ואז הריבית תעלה ותשלומי המשכנתאות יעלו. זה בלתי סביר. הולכים להחריב פה את כל הענף שאנחנו יושבים עליו".

את הדיון פתחה הכלכלנית הראשית במשרד האוצר שירה גרינברג עם נתונים על הירידה בתחזית הצמיחה העולמית של קרן המטבע וגם ירידה בתחזיות הצמיחה בישראל. גרינברג התייחסה גם לירידה בהשקעות בהייטק וציינה כי "יש חזרה לרמת ההשקעות ב-2019, ואם נישאר ברמה הזו המצב יהיה בסדר. אבל אם נרד מהרמה הזו, זה יהיה מדאיג".

"המשקיעים מתרחקים"

אפלבום ציין כי "אי הוודאות הורגת אותנו. האבים (hubs) אחרים בעולם מגייסים יותר כסף מאשר בישראל, הנאסד"ק התחיל לעלות מתחילת השנה ומדד תל-אביב טכנולוגיה ממשיך לרדת. במשך שנים הייתה התאמה בין הנאסד"ק לרמת ההשקעות, והנאסד"ק ממשיך לעלות אבל ההשקעות בישראל יורדות. ההסבר הוא אי הוודאות הפוליטית והמשטרית בישראל, כל יום שעובר בלי ודאות מרחיק את המשקיעים רחוק יותר וזה הפחד הגדול שלנו. צריך ודאות שתייצר סביבה עסקית טובה ונוחה. לדחות את הדיונים בחקיקה המשפטית בחצי שנה ולדחות את אי הוודאות בעוד חצי שנה זה קטסטרופה".

לדברי אפלבום, "האבים אחרים בעולם מגייסים יותר כסף מאשר בישראל, הנאסד"ק התחיל לעלות מתחילת השנה ומדד תל-אביב טכנולוגיה ממשיך לרדת"

אפלבום הוסיף כי תעשיית ההייטק מהווה כ-18% מהתוצר בישראל, 30% מתשלומי המסים ו-45% מהיצוא. הוא הזכיר נתונים מדוח ההון האנושי שפירסמה השבוע הרשות שמצביעים על כך ש25% מהחברות בישראל מתכוונות לפטר עובדים ו-25% הקפיאו גיוסים חדשים.

"הכריש'" זוהר לבקוביץ, יזם ומשקיע הייטק (היום פורסם כי סגר את החברה שלו, L1ght, ר.ס) אמר כי "הסיפור פה הוא לא הכלכלה אלא סנטימנט שלא קשור למשבר הכלכלי אלא למה שקורה בישראל. היו משברים בעבר ומשבר זה כמו שריפה ביער שמוחק סטארט אפים גרועים ומצמיח חדשים וטובים יותר. אני לא מודאג מהמשבר הגלובלי. אני מודאג מהסנטימנט. המשקיעים באים לישראל לא בגלל שאנחנו הכי טובים אלא בגלל הסנטימנט הישראלי. יש הודים ואוקראינים שיודעים לפתח תוכנה בדיוק טוב כמונו. הם באים בגלל שהם יודעים שישראל זה מקום טוב להשקעות. כשהסנטימנט משתנה הוא לא יחזור, המשקיעים האמריקאים קוראים את הניו יורק טיימס ואת תומס פרידמן שכתב כבר בינואר שמדינת ישראל שהכרנו מתה".

"יזמים מרימים ידיים"

הוא הוסיף כי "חברים בארצות הברית מבקשים שלא אבקש כסף כי הם לא רוצים להגיד לי לא. בכל יום שהטרפת לא נגנזת ואין ודאות המצב מחמיר. לקח לנו יותר מעשרים שנה לשכנע את העולם שאנחנו מספיק יציבים ובוגרים ואפשר לבנות פה הייטק, ואנחנו שוברים את זה בחודשים האחרונים. יזמים מרימים ידיים כי העולם אומר להם לא ובוא נחכה לראות מה קורה. אבל המשקיע לא מחכה. את מיליון הדולר שהוא לא השקיע בישראל הוא משקיע בחברה בחו"ל".