פערי שכר MDLI בין גברים לנשים (אינפוגרפיקה: באדיבות קהילת MDLI)
התפלגות השכר לפי המשיבים לסקר. 1,250 איש ענו לסקר של קהילת MDLI | אינפוגרפיקה: באדיבות קהילת MDLI

פער השכר הממוצע בין גברים לנשים בתעשיית הדאטה (מפתחי AI ומדעני נתונים) היה 8% בשנת 2021, כך עולה מניתוח הסקר השנתי של קהילת MDLI על פערי שכר מגדריים. הניתוח מתבסס על סקר השכר המקורי של הקהילה, שעסק בהיבטים נוספים ולא רק בפער המגדרי. לפי ניתוח הנתונים שביצע עמרי גולדשטיין מ-MDLI, עיקר הפער נובע מכך שיש פחות נשים בתפקידים בכירים בחברות. במרבית התפקידים הסקר לא מצא פערים בין שכר נשים וגברים.

נתונים אלה נראים חריגים לעומת סקרים כלליים במשק ואפשר להסביר אותם באוכלוסיה הספציפית שבה עוסק הסקר, אוכלוסיה שנחשבת למקצועית מאוד ולכזו שנהנית מרמות שכר גבוהות במיוחד. הגיל הממוצע של עובדי תעשיית הדאטה הוא 31. 50% מהם בעלי תואר שני ומעלה ו-13% בעלי דוקטורט. עם זאת, המגמה של פתיחת הפערים דומה לכלל המשק: ככל שעולה רמת הבכירות, כך גדל פער השכר בין גברים לנשים.

פערי שכר MDLI לפי אחוזונים (אינפוגרפיקה: באדיבות קהילת MDLI)
פערי השכר בין משיבי MDLI בחלוקה לאחוזוני שכר | אינפוגרפיקה: באדיבות קהילת MDLI

השכר הממוצע לגבר במדגם היה כ-37.3 אלף שקל ברוטו בחודש. השכר הממוצע לאישה היה 34.4 אלף שקל ברוטו לחודש. הממצאים מבוססים על תשובות שהתקבלו מ-1,250 איש שמילאו את הסקר. לפי הממצאים, כשמגיעים לאחוזון ה-85, שכר הגברים גבוה משכר הנשים ב-10 אלף שקל. באחוזון ה-95 הפער כבר מטפס ל-20 אלף שקל.

"ברמות השכר הבינוניות והנמוכות קשה למצוא פערי שכר"

להערכת גולדשטיין, כרבע מהמקרים של פערי השכר בתפקידים הבכירים נובעים מאפליה ישירה או אפליה מערכתית. בשאר המקרים ניתן להסביר את הפער בסיבות ענייניות כמו ותק וניסיון. "גם באחוזים וגם בסכומים אבסולוטיים הפער קטן, אבל זה כנראה הרבה יותר קל להגיד את זה כגבר שלא משלם פרמיה של כמה מאות שקלים בחודש על המגדר שלו", כתב גולדשטיין.

פערי שכר בהייטק (צילום: שאטרסטוק)
ככל שעולה רמת הבכירות, כך גדל פער השכר בין גברים לנשים (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק

"פער השכר יצטמצם באמת רק כשיהיו נשים רבות באותם תפקידי סופרסטאר – תפקידי סניור וניהול בכירים לעובדים ועובדות מנוסים", ציין גולדשטיין. "עד אז ניתן לשאוב הרבה עידוד מכך שברמות השכר הבינוניות והנמוכות, ברובם המוחלט של התפקידים, קשה מאוד למצוא פערי שכר מגדריים בסקר שלנו".

מנהל קהילת Machine & Deep learning Israel אורי אליאבייב אמר: "אני שמח שבמרבית המקרים ראינו שפערי השכר בין נשים לגברים לא גבוהים לעומת המשק הכללי. יש פערים של כמה מאות שקלים שהם בטווח הטעות הסטטטיסטית אבל כל שעולים למעלה רואים שהפער שצומח. הנקודה המשמעותית היא שאין מספיק נשים בעמדות בכירות. היו יחסית מעט נשים שהשיבו על הסקר. אולי יש מעט נשים בעמדות כאלה בכירות ובתוך הקבוצה הזו השכר שלהן לא גבוה מספיק. תחושת הבטן המקורית שלי היתה שהפער יימצא דווקא בהתחלה בתפקידים הזוטרים ובתפקידים הבכירים כבר לא. הרי אשה בדרגים האלה יש לה קשרים, יש לה ניסיון, היא יכולה להשוות, היא יודעת מה היא שווה בשוק".

לניתוח המלא באתר קהילת MDLI