אדם עובד בחופשה, מחשב על החוף (צילום: Song_about_summer, shutterstock)
חופשה. ל-37% מהעובדים בסקר אין למי להעביר את המשימות | צילום: Song_about_summer, shutterstock

בעולם ההיברידי הגבולות בין חופשה לעבודה מטושטשים מתמיד: נתונים חדשים מצביעים על כך שעובדים אמריקאים רבים נוטים להיות זמינים גם כשהם בחופשה, או להמשיך לקבל משימות ופניות ממקום העבודה - גם כשהם מגדירים את עצמם מחוץ למשרד.

לפי סקר שנערך בקרב 2,300 עובדים מארה"ב ומקנדה, על ידי ELVTR, פלטפורמת לימוד אונליין, 68% מהמשיבים לסקר הודו שהם ממשיכים לעבוד גם כשהם בחופשה. שלוותם של 61% מהעובדים מופרת כשהם מקבלים פניות גם כשהם נופשים: 28% מהעובדים קיבלו מיילים בחופשה, 25% קיבלו הודעות טקסט ו-6% אף זכו לשיחת טלפון. למרות שרוב העובדים דיווחו על תקשורת מצד העבודה כשהם בחופש, רק רבע העידו שהם עצמם יוצרים קשר עם קולגות שבחופש. ממצאי הסקר מתכתבים עם ממצאים קודמים שמעידים על כך שכ-70% מהעובדים שיוצאים לחופשה, אורזים איתם לפטופ למקרה שיצטרכו לתת מענה גם מרחוק.

28% מהעובדים קיבלו מיילים בחופשה, 25% קיבלו הודעות טקסט ו-6% אף זכו לשיחת טלפון

אישה בחופשה, חופשה, ים (צילום: Matej Kastelic, shutterstock)
חופשה. תחושת אשמה בין אם עבדת ובין אם לא | צילום: Matej Kastelic, shutterstock

תוצאות הסקר, שפורסם בפורבס, מעלות שזה לא לגמרי נושא שנתון לבחירה אישית: 35% מהנשאלים השיבו שהם מרגישים שיש ציפיה לא מרומזת מהם לעבוד גם במהלך החופשה, ו-41% חשים אשמה אם הם לא מצייתים לדרישה הזו. תחושת האשמה אינה נחלתם בלבד של מי שבחרו לא לעבוד, למעשה מרבית המשיבים (73%) העידו שהם מרגישים אשמה על כך שהם עובדים במהלך החופשה.

ניתן להבין אם כך, שהאשמה יוצאת איתכם לחופשה - בין אם תבחרו לעבוד, או לא. למרבה הצער, יחד עם אשמה, עובדים אורזים לחופשה שלהם גם תחושות של חרדה – 57% דיווחו על רגשות חרדה שהם חשים אם הם לא בודקים את המיילים מהעבודה במהלך החופשה.

35% מהנשאלים השיבו שהם מרגישים שיש ציפיה לא מרומזת מהם לעבוד גם במהלך החופשה, ו-41% חשים אשמה אם הם לא מצייתים לדרישה הזו

עוד בסקר נתונים עגומים שמעידים שגם החופשות עצמן מתמעטות: 37% מהעובדים העידו שהם מקצרים את החופשות שלהם ואילו 20% לא מתכוונים לצאת לחופש כלל, בשל מחסור בכוח אדם בעקבות פיטורים. למעשה, 37% מהעובדים השיבו בסקר כי אין להם למי להעביר את המשימות שלהם בעוד הם נמצאים הרחק מהמשרד. 

עובדים שנחו הם עובדים יצירתיים יותר

הנתונים האלה מטרידים במיוחד לאור העובדה שחופשות חשובות מאוד לבריאות הנפשית ולמניעת שחיקה. לפי מאמר חדש שפורסם בהרווארד ביזנס ריוויו, חופשות מועילות לעובדים מבחינה נפשית, גופנית ורוחנית - וכי הקפדה מצד מעסיקים על חופשה קבועה של העובדים היא המפתח ליצירת מקום עבודה יותר בר קיימא.

חופשות מאפשרות לעובדים "למלא מצברים"; כשהם נחים יותר ישנים טוב יותר באופן שמסייע למוח להגביר יצירתיות. הירידה בהורמוני לחץ עוזרת למערכת החיסונית להתאושש ולחלות פחות בעקבות כך. ולבסוף, שקט וניתוק מאפשרים מקום לעובדים לתהות על סדרי העדיפויות שלהם בחיים, שאיפות רצונות ומקור האושר שלהם כשהם לא נתונים ללחצי היומיום. כל אלה בעלי ערך גם לעובד - וגם בוודאי למעסיק.