בנייני מטא (צילום: askarim, shutterstock)
משרדי מטא. החברה מתכננת להאט את הגיוסים בארצות הברית ומחוצה לה | צילום: askarim, shutterstock

הדיווחים על פיטורים בחברות ההייטק האמריקאיות ממשיכים לצבור תאוצה, ובסוף השבוע האחרון שורבבו לרשימת המפטרות ומקצצות גם שמותיהן של נטפליקס ומטא פלטפורמס, לשעבר פייסבוק. עובדים עבור שתי החברות פנו לרשתות החברתיות ודיווחו על פיטוריהם, והתניעו חרושת של שמועות שהתיישבו היטב על הנראטיב של המשבר בחברות.

בשבוע שעבר הודיעה מטא העולמית כי היא נערכת לצמצם את גיוסי העובדים על רקע ההאטה בצמיחת החברה. בהודעת החברה נמסר כי "אנחנו בוחנים באופן קבוע את מאגר הטאלנטים שלנו בהתאם לצרכים העסקיים, ולאור ההנחיות להקטין את הוצאות החברה אנחנו מצמצמים את הצמיחה בהתאם".

מטא מעסיקה כ-77.8 אלף עובדים, לאחר שהוסיפה 5,800 איש ברבעון הראשון של 2022 לבדו והגדילה את כוח האדם שלה ב-28% בשנה האחרונה. עוד הודיעה החברה כי "עם זאת, נמשיך להצמיח את כוח העבודה שלנו כדי להבטיח שאנחנו מתמקדים בהשפעה ארוכת טווח".

מטא דיווחה כי היא לא מתכננת לפטר עובדים קיימים אלא להאט את קצב הגיוסים בארה"ב ומחוצה לה, בעיקר בקרב שכבות ניהול הביניים והניהול הבכיר. למרות זאת, במהלך סוף השבוע ההאשטג metalayoff# צבר תאוצה ברשות החברתיות ויצר את התחושה שבעלת פייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם יצאה בגל פיטורים. המציאות מעט מורכבת יותר.

 

(פוסט של עובדת שטענה כי היא חלק מהפיטורים במטא, מהסופ"ש האחרון)

נראה כי המקור לתהיות הוא בשני פוסטים בלינקדאין של נשים שדיווחו כי מחר (יום שני) היו צפויות להתחיל לעבוד במטא, אך קיבלו שיחות טלפון מהחברה שהודיעו להן שהן חלק מה-metalayoff#. נכון לפרסום שורות אלו, שני הפוסטים הללו הם הראיה היחידה להקפאת גיוסי עובדים במטא וגם הם תחת סימן שאלה – פרסומים נוספים טוענים כי מדובר בעובדות זמניות או עובדות במיקור חוץ שלא היו אמורות להיות עובדות ישירות של מטא.

למעשה, הפרסומים תחת ההאשטג metalayoff# בלינקדאין מתחלקים בעיקר בין מנהלי גיוס, שהביעו הזדהות וסימפטיה כלפי העובדות ה"מפוטרות" והציעו להן עבודה – ובין אנשי הייטק שתהו האם בכלל יש גל פיטורים במטא. ממטא ישראל לא התקבלה תגובה עד למועד פרסום הכתבה כיצד ההודעה על כוונת החברה העולמית להאט את קצב הגיוסים צפויה להשפיע על התנהלותה בשוק המקומי.

14 אלף מפוטרי הייטק מתחילת השנה

גם אם במטא עדיין לא נוקטים בפיטורים והקפאת גיוסים אלא רק "מאטים" אותם, מסביב הדיווחים על מהלכי צמצום בכוח האדם הולכים ומתרבים ומסמנים תחילתה של מגמה. אתר layoffs.fyi, שעוקב בטבלה מתעדכנת אחר מצב הפיטורים בהייטק העולמי (חברות פרטיות וציבוריות) מנה מתחילת השנה פיטורים של כ-14 אלף עובדים ב-50 חברות (חלקן תפעוליות), מהם כ-4,700 מקרי פיטורים מתחילת אפריל.

עם החברות המפטרות נמנות פלטפורמת המסחר לסוחרים עצמאיים רובינהוד, שפיטרה כ-300 עובדים – כ-9% מכוח האדם שלה; מפתחת ויצרנית שירות אופני הכושר פלטון, שפיטרה בפברואר האחרון 2,800 עובדים; אפליקציית התזונה noom שפיטרה 500 עובדים; וחברת המשכנתאות המקוונות Better.com, שפיטרה 3,000 עובדים בחודש מרץ.

מדובר בחברות שהן יחסית משולי תעשיית ההייטק שהתוכנה היא לא בדיוק ליבת העסקים שלהן ושסובלות מאירועים סביבתיים כמו דעיכת צמיחה שנבעה מסגרי הקורונה, שינויים בסביבה המאקרו-כלכלית והעלאות ריבית. אך המקרים המרובים יוצרים גל חרדה מפני פיטורים שהולך ומתפשט. וכשהחרדה הזו גוברת, גם פוסטים אקראיים של מגויסות חדשות לכאורה למטא שמדווחות כי נמסר להן שלא יתחילו בעבודתן החדשה, צוברים תאוצה וזוכים לוויראליות שמתפשטת כמו אש בשדה קוצים.